Ραγάδες: Τι να κάνεις για να αποφύγεις αυτές τις ενοχλητικές γραμμές…

Ραγάδες! Από τα πιο εκνευριστικά και ενοχλητικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν. Αυτές οι ενοχλητικές -άλλοτες λευκές και άλλοτε κοκκινωπές γραμμές- που εμφανίζονται σε κάποια σημεία του σώματος από τις απότομες αυξομειώσεις βάρους και ΔΕΝ φεύγουν. Αυτό πρέπει να το ξέρεις! Από τις ραγάδες δεν γίνεται να απαλλαγείς παρά μόνο επεμβατικά μέσω δερματολόγου. Άρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις ώστε να μην δημιουργηθούν. Πρόληψη λοιπόν και μάλιστα πρόληψη μέσω διατροφής.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νικόλαος Θυμιανίδης σου εξηγεί πως δημιουργούνται και τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις αυτά τα ενοχλητικά σημάδια στο δέρμα σου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ
Οι ραγάδες σχηματίζονται στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος, που του επιτρέπει να διατηρεί το σχήμα του. Όταν είναι συνεχώς τεντωμένο, το χόριο μπορεί να σπάσει, δημιουργώντας εξωτερικά αυτό που ονομάζουμε ραγάδες. Με λίγα λόγια, τις προκαλεί το απότομο τέντωμα του δέρματος. Συχνά ξεκινούν ως κοκκινωπές ή μωβ και στη συνέχεια γίνονται γυαλιστερές, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται σαν να έχει ασημί ή λευκές γραμμές.


ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

Μπορεί να εμφανίσουμε ραγάδες σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς, των μηρών, των γοφών, του στήθους, των μπράτσων και της πλάτης. Ραγάδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά την εφηβεία, όταν το σώμα συχνά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα αγόρια μπορεί να εμφανίσουν στους ώμους και την πλάτη τους και τα κορίτσια μπορεί να τις εμφανίσουν στους γοφούς, τους μηρούς και τα στήθη τους.


ΑΙΤΙΕΣ

Οι ραγάδες μπορεί να οφείλονται σε απότομες αυξομειώσεις βάρους που συμβαίνουν:
– Κατά την εφηβεία
– Λόγω παχυσαρκίας
– Στην εγκυμοσύνη


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ

Η σημασία της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ραγάδων και βασίζεται κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και στη μείωση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών.

– Αρχικά εκείνο που πρέπει να φροντίσεις είναι το βάρος σου. Πρέπει να αποφεύγεις τις αυξομειώσεις γιατί αν παίρνεις και χάνεις βάρος συνέχεια, ταλαιπωρείς το δέρμα σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις ραγάδες.

– Πολύ σημαντική είναι και η ενυδάτωση. Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών (π.χ. νερό, χυμούς, ημίπαχο γάλα).

– Εξαιρετική στη μάχη κατά των ραγάδων είναι και η χρήση ενυδατικής κρέμας σώματος σε καθημερινή βάση.


ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ που συμβάλλουν στην πρόληψη των ραγάδων είναι:

  • Βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην γενικότερη αποκατάσταση της υγείας του δέρματος.
  • Βιταμίνη Α, η οποία δρα άμεσα στα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στην απολέπιση και τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή του κολλαγόνου. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και της δομής της επιδερμίδας.
  • Βιταμίνη C, χαλκός και ψευδάργυρος: συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητος της ελαστίνης και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ

Όπως είπαμε ήδη, η διατροφή για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ένα πολύ δυνατό σου όπλο. Δεν έχεις λοιπόν παρά να συμπεριλάβεις τις παρακάτω τροφές στο διαιτολόγιό σου ώστε να προλάβεις την εμφάνιση ραγάδων…

  • Συκώτι, κοτόπουλο
  • Σολομός, ξιφίας
  • Γαρίδες, μύδια, χταπόδι
  • Καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια, βερίκοκα
  • Όσπρια, ρύζι
  • Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια
  • Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι

ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΡΑΓΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ
Ο ειδικός σημειώνει: “Μόνο επεμβατικά μέσω δερματολόγου μπορούν να φύγουν οι ραγάδες, σε περιπτώσεις ατόμων που ήδη έχουν στο σώμα τους. Απλά κάνοντας τη συγκεκριμένη διατροφή (παραπάνω), προφυλάσσουμε την υφή της επιδερμίδας ώστε να μην χάσει την ελαστικότητα και σφριγηλότητά της, τα βασικά αίτια που δημιουργούν και τις ραγάδες.”

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More