Light ενυδάτωση: Μήπως πίνεις πολλές θερμίδες; Μάθε πώς θα ενυδατωθείς σωστά…

Ήλιος, ζέστη και ιδρώτας: Τα βασικά χαρακτηριστικά του καλοκαιριού. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοθεραπεία μάς αφυδατώνουν κι εμείς δίνουμε τα πάντα για ένα δροσιστικό ποτό που θα μας ξεδιψάσει. Ποιο είναι όμως εκείνο το ποτό ή το ρόφημα που θα μας προσφέρει απόλαυση χωρίς να μας “γεμίσει” με περιττές θερμίδες;

Ο γνωστός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Μακριά από αλκοολούχα ποτά και πλούσιους καφέδες, μας λέει, και μας δίνει τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές για να ενυδατωθούμε.

Ναι, ok! Καλοκαίρι είναι και δεν θέλεις να καταπιεστείς. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όμως… είναι απλά να μην το παρακάνεις. Εμείς σου παρέχουμε την απαραίτητη ενημέρωση και αποφασίζεις μόνη σου.


ΠΟΙΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

Καλοκαίρι είναι και ξέρουμε πόσο πολύ έχεις ανάγκη να δροσιστείς και να ενυδατωθείς. Με τόση ζέστη και ήλιο είναι απολύτως φυσικό. Εάν όμως προσέχεις τη διατροφή σου και δεν θέλεις να πάρεις περιττές θερμίδες, πρέπει να αποφύγεις κάποια ροφήματα.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ροφήματα που συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες είναι:
– το σοκολατούχο γάλα
– τα ροφήματα καφέ εμπλουτισμένα με πρόσθετα συστατικά (όπως γάλα, κρέμες, σαντιγύ κτλ)
– τα αλκοολούχα ποτά (κοκτέιλ, τζιν, βότκα, μπίρα, κρασί)
– αναψυκτικά

ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΥΔΑΤΩΘΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Από το να επιλέξεις λοιπόν κάποιον καφέ με πολλά πρόσθετα που θα σε επιβαρύνουν με θερμίδες ή κάποιο κοκτέιλ προτίμησε να ενυδατωθείς φυσικά με:

– Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Σκέψου ότι το καρπούζι και η ντομάτα για παράδειγμα, περιέχουν 92% και 93% νερό αντίστοιχα! Αποτελούν λοιπόν, εξαίρετη επιλογή ενυδάτωσης ενώ προσφέρουν στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα, με λίγες θερμίδες (ανάλογα βέβαια με την ποσότητα).

– Μη αλκοολούχα ροφήματα: Όλα τα μη-αλκοολούχα ροφήματα όπως το τσάι, ο καφές, το γάλα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά περιέχουν, από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά εναλλακτικές πηγές νερού! Αν βέβαια θέλουμε να «προσέξουμε» τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, μπορούμε να επιλέξουμε τις «ελαφριές» εκδοχές αυτών, όπως τσάι και αναψυκτικά τύπου light ή zero, καφέ ή αφεψήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

– Cocktails με φρούτα: Ξεγέλασε την παρέα σου αλλά και εσένα την ίδια και δημιούργησε μόνη σου δροσιστικά cocktails χωρίς αλκοόλ! Επίλεξε κάποιο αναψυκτικό χαμηλών θερμίδων ή ανθρακούχο νερό προσθέτοντας προαιρετικά χυμό της επιλογής σου, φρούτα και τριμμένο πάγο!

Δροσερές light σούπες και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά: Το μεγαλύτερο ποσοστό της σούπας αποτελείται από νερό. Πρόσθεσε μέσα λαχανικά και δημιούργησε τη δική σου αγαπημένη γεύση. Επίσης ένα παγωμένο γιαούρτι (με λίγα λιπαρά) σε συνδυασμό με φρούτα της εποχής, είναι το ιδανικό σνακ! Θα σε δροσίσει και θα νικήσει και τη λιγούρα σου για γλυκό.


ΠΟΙΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ο καφές (ελληνικός, στιγμιαίος, γαλλικός, εσπρέσο κτλ), το τσάι και γενικά τα διάφορα αφεψήματα από τη φύση τους δεν έχουν καθόλου θερμίδες. Τα αφεψήματα καφέ που φαίνονται ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη αφορούν στα διάφορα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, μέσα ή έξω από το σπίτι, όπως σιρόπια, ζάχαρη, αφρόγαλα, σαντιγύ κτλ.

“Τις περισσότερες θερμίδες το καλοκαίρι λοιπόν, τις προσλαμβάνουμε πρωτίστως από τα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένων της μπύρας και του κρασιού, από τα διάφορα ροφήματα καφέ (π.χ. freduccino, freddo cappuccino), το σοκολατούχο γάλα, ενώ τις λιγότερες θερμίδες, τις προσλαμβάνουμε καθημερινά από τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Οι χυμοί φρούτων και τα σακχαρούχα ροφήματα (αναψυκτικά, ποτά με βάση χυμούς φρούτων, σορμπέ, τσάι), παρόλο που είθισται να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, επιβαρύνουν λιγότερο τον οργανισμό με θερμίδες’ σημειώνει ο ειδικός.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More