Γεωργία: “Οι θερμίδες που λαμβάνω δεν ξεπερνούν τις 550. Σε πόσο διάστημα μπορεί να χάσω τα κιλά;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας!! Είμαι 23 χρονών με ύψος 1.55μ και 52 κιλά. Θέλω να χάσω 3-4 κιλά και η καθημερινή μου διατροφή περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη φαγητών, χωρίς λιπαρά όμως και πολύ λάδι, τρώω και κανένα φρούτο ή λαχανικό αλλά όχι συστηματικά. Μαζί με την ζάχαρη που βάζω και στους 2 καθημερινούς μου καφέδες, μαζί και με το πρωινό και μεσημεριανό, οι θερμίδες που λαμβάνω (επειδή τις μετράω απόλυτα) δεν ξεπερνούν τις 550 στο σύνολο. Βασικά έχω ξεκινήσει την πρόσληψη αυτού του αριθμού θερμίδων εδώ και μια εβδομάδα και είμαι χορτάτη. Σε πόσο διάστημα μπορεί να χάσω τα κιλά;
Γεωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γεωργία,

Η διατροφή που ακολουθείς μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποθερμιδική. Είναι αδύνατον να καταναλώνεις τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και να προσλαμβάνεις μόνο 550 θερμίδες ημερησίως. Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι για να τρέφεσαι σωστά πρέπει να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες.

Στην περίπτωση που ακολουθείς κάποια στερητική δίαιτα υποβάλλεις τον οργανισμό σε διατροφική ανισορροπία. Τέτοιου είδους δίαιτες είναι συνήθως φτωχές σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ένα, επιπλέον, μειονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι ότι δεν παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη γλυκόζη με αποτέλεσμα να καταβολίζει πρωτεΐνες, έτσι προκαλείται απώλεια μυϊκής μάζας. Αυτό προκαλεί μείωση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα να επανακτούνται πολύ εύκολα τα κιλά που χάθηκαν.

Αυτό που σου προτείνω, Γεωργία, είναι να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες, να πίνεις αρκετό νερό και να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.

Αν δεις ότι δεν φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα σου πρότεινα να επισκεφτείς κάποιο ειδικό ώστε να σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

Read More

And More