Λίπος στην κοιλιά: Γιατί δεν φεύγει; Τι μπορεί να κάνεις λάθος;

Επίπεδη κοιλίτσα: Το όνειρο κάθε γυναίκας! Κάνουμε δίαιτες, πηγαίνουμε γυμναστήριο αλλά το περιττό λίπος από την κοιλιά, δύσκολα φεύγει. Μήπως κάνουμε κάτι λάθος; Ο σύμβουλος διατροφής και personal trainer Θαλής Παναγιώτου μας εξηγεί τους λόγους που το τοπικό πάχος δεν εξαφανίζεται, δίνοντάς μας και κάποιες συμβουλές για να διορθώσουμε τυχόν λαθάκια που κάνουμε στην προσπάθειά μας.

ΛΙΓΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
Καλό είναι να γνωρίζουμε πως ένα μικρό κομμάτι λίπους στην κοιλιά λειτουργεί και προστατευτικά. Τόσο για το στομάχι και το έντερο όσο και για άλλα ευαίσθητα όργανα. Το περιττό λίπος όμως είναι αυτό που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα που σίγουρα δεν σχετίζονται με μία υγιή κατάσταση. Για παράδειγμα το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος (όπως λέγεται στη συγκεκριμένη περιοχή), παράγει ορισμένους «χημικούς ταραξίες», οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά ή να οδηγήσουν σε διαβήτη.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΣΟΥ
1. Η δίαιτά σου δεν βασίζεται σε χαμηλά λιπαρά
Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι απαραίτητα όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος από την περιοχή της κολιάς. Γιατί; Γιατί έτσι γλιτώνουμε τα κακής ποιότητας τρόφιμα. Πρόσθεσε λοιπόν μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σου και σαν σνακ απόλαυσε μία χούφτα καρύδια.

2. Έχεις πεσμένη ψυχολογία
Αποδεδειγμένα γυναίκες με καταθλιπτικές τάσεις, δεν προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους ή έχουν σπαστικό έντερο και έτσι πιο φουσκωμένη κοιλιά! Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού, ο οποίος θα σε ενθαρρύνει και θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στις ανάγκες σου. Επίσης από μόνη σου χρειάζεται να αυξήσεις τις ώρες προπόνησης, γιατί παράγουν τις ορμόνες της χαράς (ενδορφίνες) ενώ ταυτόχρονα γυμνάζουν και το σώμα. Νους υγιής εν σώματι υγιεί, λένε!

3. Τρως επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα σνακ της αγοράς διαθέτουν συνήθως αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και πυροδοτώντας κατά συνέπεια την ινσουλίνη. Έτσι το συκώτι αποθηκεύει περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Όπως και τα αλατισμένα προϊόντα, τα οποία κάνουν κατακράτηση υγρών και φουσκώνουν το σημείο αυτό. Δώσε βάση στα επιπλέον υγιεινά σνακ παρά στο να κόψεις το junk food, γιατί μόνο αυτό δεν αρκεί!

4. Έχεις έλλειψη μαγνησίου
Όσο κι αν σου κάνει εντύπωση, η έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό αυξάνει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με περισσότερες μπανάνες και πράσινα λαχανικά, που είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

5. Πίνεις αρκετό αλκοόλ
Αν βγαίνεις έξω και χάνεις το μέτρημα με τα ποτά, επιβαρύνεις κατά πολύ την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Περιορίσου στα 2 την εβδομάδα και μάλιστα φρόντισε να είναι χαμηλών θερμίδων. Καλύτερα μπίρα και κρασί παρά κοκτέιλ!

6. Έχεις επιλέξει λάθος ασκήσεις
Μήπως η γυμναστική σου αντί να σε βοηθάει, σε κουράζει και σε κάνει να βαριέσαι; Με αποτέλεσμα να μην είσαι και τόσο συνεπής; Είναι προτιμότερο να συνδυάσεις χόμπι με άσκηση, παρά να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όποτε σου κάνει κέφι. Εάν το χόμπι σου είναι το κολύμπι ή ο χορός, τότε πρόσθεσε δύο ώρες την εβδομάδα ανάμεσα στις προπονήσεις σου. Δοκίμασε να κάνεις pilates και yoga, τα οποία ηρεμούν το μυαλό και το σώμα, και μπορούν να σε χαλαρώσουν. Επίσης βοηθάνε και τα δύο σε μία επίπεδη κοιλιά, χάρη στις αναπνοές, στις οποίες βασίζονται και οι δύο μέθοδοι.

7. Τα πιάτα σου δεν έχουν χρώμα
Όσο πιο σκοτεινό και μονόχρωμο είναι το πιάτο σου, τόσο πιο βαρετό, ανθυγιεινό και σίγουρα όχι βοηθητικό για την απώλεια τοπικού βάρους, είναι. Βάλε χρώμα στο πιάτο σου, με περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Και τα δύο έχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα ενώ προκαλούν κορεσμό στο στομάχι, με αποτέλεσμα να νιώθεις πλήρης για περισσότερη ώρα.

8. Δεν ιδρώνεις αρκετά
No pain no gain, λένε. Εάν γυμνάζεσαι και δεν ιδρώνεις, τότε δύο πράγματα σημαίνει. Είτε ότι δεν πίνεις αρκετό νερό είτε ότι δεν προσπαθείς αρκετά. Να ξέρεις πως ο ιδρώτας χρειάζεται, γιατί είναι ο πρώτος που καταπολεμάει το σπλαχνικό λίπος.

9. Κάνεις λίγους κοιλιακούς
Το να κάνεις λίγα σετ κοιλιακών, τα οποία εστιάζουν μόνο σε ένα σημείο, δεν αρκεί. Η κοιλιά αποτελείται από τους πάνω κοιλιακούς, τους κάτω και τους πλάγιους. Χρειάζονται όλα τα σημεία την ίδια σκληρή προπόνηση και φυσικά να υπάρχει επανάληψη στα σετ σου. Μόνο έτσι θα περιορίσεις και θα χάσεις το λίπος που σε ενοχλεί.

“Μία θετική και χρήσιμη πληροφορία αποτελεί το γεγονός ότι οι γυναίκες που χάνουν βάρος περιορίζουν το σπλαχνικό λίπος κατά 30% του συνόλου! Με ένα δυνατό συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής άσκησης, το σπλαχνικό λίπος θα μπορέσει να περιοριστεί εύκολα” σημειώνει ο ειδικός.


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More