Οι ειδικοί του TLIFE δίνουν τις απαντήσεις στις fitness ερωτήσεις σου!

Οι ερωτήσεις σου σε σχέση με την διατροφή δεν σταματάνε να έρχονται. Φυσικά, τις συλλέγουμε και η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά σε κάθε σου απορία ώστε να σε βοηθήσει να βρεις τη λύση που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα.

*Μείνε συντονισμένη στο TLIFE. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας ακολουθούν σειρά προτεραιότητας…

ΕΡΩΤΗΣΗ
“Έχω ύψος 1,60μ και βάρος 58 κιλά. Πόσα κιλά θα πρέπει να χάσω για να έχω φυσιολογικό βάρος; Τι διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσω; Ευχαριστώ….”

Ρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή Ρία,
Θα ήθελα να γνωρίζεις ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζα Σώματος το τρέχον βάρος σου σε σχέση με το ύψος σου βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο χαμηλό. Το ιδανικό σου βάρος σύμφωνα με το ύψος σου είναι 53 κιλά.

Πρακτικά στην καθημερινότητά σου μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής:

– 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
– 100γρ. κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή 200γρ όσπρια ή λαδερά
– 2-3 φρούτα
– 3-5 μερίδες λαχανικά (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι του τσαγιού)
– 6-9 μερίδες ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά (1 μερίδα = 1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κράκερς = ½ κουλούρι θες/κης = 1/3 φλ. ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα δημητριακών = ½ φλ. δημητριακά πρωινού = 1 μέτρια βραστή πατάτα = 2 μπισκότα )
– 8-12 ποτήρια υγρά
– 2 αυγά την εβδομάδα

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Bsc

ΕΡΩΤΗΣΗ
“Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site! Είμαι 28 χρόνων, έχω ύψος 1,70μ και τα τελευταία 2 χρόνια εξ’ αιτίας ψυχολογικών αιτιών έφτασα να ζυγίζω 120 κιλά. Θέλω οπωσδήποτε να χάσω βάρος, αλλά μόνη μου δεν τα καταφέρνω γιατί δεν ξέρω ποια δίαιτα θα με βοηθήσει περισσότερο.

Η δίαιτα Orac που έχετε αναρτήσει εδώ, πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει θετικά σε μένα που έχω να χάσω αρκετά κιλά; Και αν ναι, θα πρέπει να ξεκινήσω από την πρώτη εβδομάδα που εσείς αποκαλείτε καλοκαιρινή; Πόσα κιλά πρέπει να χάνω την εβδομάδα υγιεινά και ποιο θεωρείται ιδανικό βάρος για εμένα;

Ισχύει η άποψη ότι το ιδανικό βάρος καθορίζεται από το ύψος του καθενός μείον 10; Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
Πετρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ιδανικό βάρος προσδιορίζεται από την εξίσωση Hamwi και στην δική σας περίπτωση αντιστοιχεί στα 63 κιλά. Ωστόσο, σύμφωνα με την βιβλιογραφία ο πρώτος σας ρεαλιστικός στόχος είναι η απώλεια του 10% του βάρους σας, δηλαδή 12 κιλά. Ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας ώστε να χάνεται περισσότερο λίπος, χωρίς να μειώνεται ο μεταβολισμός σας είναι 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα.

Η δίαιτα ORAC είναι για όλους μιας και ακολουθεί όλες τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη σε αντιοξειδωτικά και συμβάλλει στην ευρύτερη υγεία και ευεξία του οργανισμού σας. Καλό είναι να ξεκινήσετε τη χειμερινή έκδοση (winter edition) η οποία περιλαμβάνει εποχιακά τρόφιμα και θα είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή της.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
“Από τότε που πήγα στη νέα δουλειά μου, είμαι κάθε μέρα 11 ωρες καθιστή σε ένα γραφείο κι έχω αρχίσει να παχαίνω παρόλο που ακολουθώ διάφορες δίαιτες κατά καιρούς και τρέφομαι με σαλάτες και ψητά.

Πάω γυμναστήριο μια φορά την εβδομάδα γιατί δεν προλαβαίνω άλλη και τώρα κάνω την δίαιτα Orac. Όμως δεν βλέπω και πάλι το αποτέλεσμα που θέλω.

Σας παρακαλώ, πως μπορώ να ξεμπλοκαρω τον οργανισμό μου; Από 15 χρόνων ξεκίνησα δίαιτα και είμαι πάντα σε προσεχτική κ υγειινή διατροφη. Όμως τώρα βλέπω αλλαγές στο σώμα μου και ανησυχώ!! Είμαι 28 ετών.”

Ισμήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ότι άλλαξε η καθημερινότητά σου και δη η δραστηριότητά σου είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το βάρος σου. Είναι πολύ σημαντικό το ό,τι πηγαίνεις γυμναστήριο 1 φορά την εβδομάδα αφού η δουλειά σου είναι ιδιαίτερα καθιστική. Προσπάθησε να αυξήσεις λίγο παραπάνω την φυσική σου δραστηριότητα, να περπατώντας ή κάνοντας ασκήσεις στο γραφείο τις ημέρες που δεν πηγαίνεις στο γυμναστήριο.

Όσον αφορά τη διατροφή σου προσπάθησε να μην πειραματίζεσαι με διαφορετικές δίαιτες κάθε τόσο, αλλά να ακολουθήσεις μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και προσεγμένες ποσότητες φαγητού. Ο οργανισμός σου έχει, προφανώς, κουραστεί από τα τόσα χρόνια δίαιτας γι’ αυτό και πρέπει να έχεις υπομονή και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

ΕΡΩΤΗΣΗ
“Γεια σας. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον υποθυρεοειδισμό και τη διατροφή. Έχω κάνει ολική θυρεοειδεκτομή πριν κάποια χρόνια και θέλω να μάθω αν υπάρχουν κάποιες τροφές τις οποίες πρέπει να αποφεύγω και γιατί;
Όπως διάβασα σε ένα άρθρο σας μια από αυτές ειναι το άσπρο λάχανο, το οποίο και καταναλώνω καθημερινά (προσέχω τη διατροφή μου). Αν σταματήσω να το τρώω θα αδυνατίσω;”

Βάνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το άσπρο λάχανο είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υποθυρεοιδισμού, άλλα δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει μια ισορροποιημένη διατροφή καθώς και σωματική συστηματική άσκηση λόγω του χαμήλου μεταβολισμού.

Επίσης, η παρουσία του ιωδίου στις ορμόνες του θυρεοειδούς θυροξίνη και τριιωδοθυρονίνη, καθορίζει την άκρως ουσιαστική επίδρασή του στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για το ιώδιο είναι τα 150 μικρογραμμάρια για τους υγιείς ενήλικες. Οταν συντρέχουν λόγοι (όπως στην περίπτωση σου) για εφαρμογή ειδικής δίαιτας χαμηλής σε ιώδιο, αυτό συνεπάγεται ως ανώτατο όριο λήψης ιωδίου τα 50 μικρογραμμάρια, ποσότητα που ανευρίσκεται σε μόλις 1/8 του κουταλιού του τσαγιού ιωδιούχο αλάτι!

Το ιώδιο «κρύβεται» σε όλα τα ψάρια (τα καπνιστά εμπεριέχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά), τα θαλασσινά, το σούσι, καθώς και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές που εμπεριέχουν αλάτι και συνεπώς η σχολαστική ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων κρίνεται αναγκαία όταν συνυπάρχουν λόγοι μείωσης της πρόσληψης ιωδίου.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
“Γεια σας! Έχω πάρει αρκετό βάρος, περίπου 15 κιλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Αρχικά έκοψα το τσιγράρο και μετά διαπιστώθηκε υποθυρεοειδισμός. Προσπαθώ! Ξεκινάω μία εβδομάδα δίαιτα και μετά με πιάνει και σταματάω, τρώω γλυκά κλπ. Πώς θα μπορούσα να ξεκινήσω διατροφή και να την κρατήσω όμως ώστε να μπορέσω να χάσω τα κιλά που πήρα;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!”

Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κάθε προσπάθεια που επιχειρεί κανείς, είτε αυτή είναι για απώλεια βάρους ή για κάτι άλλο, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Συλλογίσου πόσο σημαντικό είναι για σένα να χάσεις τα κιλά αυτά και αποφάσισε να μην το βάλεις κάτω με την πρώτη δυσκολία. Πολύ σημαντικό είναι να ακολουθήσεις ένα διαιτολόγιο το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου, να σε ευχαριστεί και να μη σε κουράζει για να μπορέσεις να το εφαρμόσεις. Φυσικά μεγάλος σύμμαχος στην προσπάθειά σου θα είναι η ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σου, αν δεν έχεις ήδη επιληφθεί του θέματος. Καλή επιτυχία!

Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc
ΕΡΩΤΗΣΗ
“Καλησπέρα! Έχω ύψος 1,72μ και ζύγιζα σε γενικές γραμμές γύρω στα 62 κιλά. Πριν 8 μήνες ανακάλυψα ότι έχω υπερθυρεοειδισμό και σε συνδυασμό με κακή διατροφή και αγωγή πήρα περίπου 8 κιλά. Εδώ και 4 μήνες προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν πιο σωστή διατροφή και ασκούμαι αρκετές ώρες την εβδομάδα. Αν και έχω δει κάποια αλλαγή στο σώμα μου δεν μπορώ να χάσω τα κιλά που πήρα. Tονίζω ότι ακόμα ο θυρεοειδής μου δεν έχει ρυθμιστεί.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.”

Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν έχουμε υπερθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουμε το ιώδιο, τα οστρακοειδή και το ιωδιωμένο αλάτι. Έρευνες δείχνουν ότι πρέπει να αποφεύγετε και το θυμάρι. Ενώ όταν έχουμε υποθυρεοειδισμό πρέπει να βγάλουμε από την διατροφή μας το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και να εντάξουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα αυγά και τις αγκινάρες.

Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο μεσογειακό διαιτολόγιο. Πρέπει να σχεδιάζετε μικρά και συχνά γεύματα, για να μην μένει ο οργανισμός πολλές ώρες νηστικός. Να καταναλώνετε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και να πίνετε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα ημίπαχο).

Τέλος να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά και την ζάχαρη. Φυσικά να συνεχίσετε να κάνετε άσκηση και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή αφού ρυθμιστεί ο υπερθυρεοεισμός σας θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Μην παρατήσετε την προσπάθεια που κάνετε, θέλει απλά λίγο χρόνο για να δείτε διαφορά στο βάρος σας.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
“Καλημέρα! Εγώ έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και χρόνια γαστρίτιδα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με θεραπεία κάποια στιγμή θεραπεύεται ή θα πρέπει μια ζωή να προσέχω τι τρώω! Έχω χάσει αρκετά κιλά γιατί συνέχεια αποκλέιω τροφές οι οποίες ΝΟΜΙΖΩ ότι με πειράζουν (ψωμί,φρυγανιές,μακαρόνια).”

Μαρία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η γαστρίτιδα εξαρτάται πολύ από το άγχος και εμφανίζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης, οπότε ανά διαστήματα μπορεί να χρειάζεται θεραπεία. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον άστατο τρόπο διατροφής και στα παραπάνω κιλά. Όπως και να έχει και στις 2 περιπτώσεις καλό είναι να εφαρμόζετε τις ακόλουθες διατροφικές συνήθειες:
– Είναι απαραίτητη η πρόσληψη μικρών και συχνών γευμάτων, ώστε να σταματήσουν οι καούρες στο στομάχι.
Αποφύγετε τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομαχιού: Τηγανητά, πικάντικα, παστά, καπνιστά, τουρσί, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα.σάλτσες, όξινα φρούτα (Πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, ακτινίδιο, μάνγκο, παπάγια, ανανάς), ντομάτα, ρόκα, ραπανάκι, πιπεριές, ωμό σκόρδο, ωμό κρεμμύδι, καφές, αναψυκτικά, αλκοόλ, πικάντικα τυριά, μουστάρδα, ξύδι, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς, πατατάκια, τσιπς, γαριδάκια.
Η διατροφή σας καλό είναι να στηρίζεται στα ακόλουθα τρόφιμα: Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (να τα συνοδεύετε πάντα με φρυγανιά ή κράκερ ή δημητριακά), ωμά ή μαγειρευμένα λαχανικά χωρίς ίνες, ώριμα φρούτα/μήλο, αχλάδι (χωρίς τη φλούδα και τις ίνες), κομπόστες, ψωμί, φρυγανιά, πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αυγά, όσπρια.
Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση υγρών με άδειο στομάχι και πίνετε αφεψήματα με καταπραϋντικές ιδιότητες όπως το χαμομήλι.
Τέλος, σε περιόδους που δεν έχετε συμπτώματα ακολουθείστε σταδιακή επανένταξη τροφίμων, προσέχοντας πάντα τα τρόφιμα που σας ενοχλούν.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΕΡΩΤΗΣΗ
“Θέλω να πάρω περίπου 3 κιλά! Είμαι 48 κιλά και θέλω να πάω 50 ή 51. Τι πρέπει να τρώω και τι να πίνω;
Σας ευχαριστώ πολύ.”
Φίονα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Φιόνα,
αν έχετε ελέγξει την υγεία σας και έχετε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και δεν μπορείτε να βάλετε κιλά, τότε πρέπει να διαφοροποιήσετε την διατροφή σας.

Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένες οδηγίες που ελπίζω να σας βοηθήσουν.
1) Να τρώτε 5-6 γεύματα την ημέρα, ώστε να προσλαμβάνετε όλες τις θερμίδες που χρειάζεστε.
2) Να πίνετε πολλά υγρά! Προτιμήστε χυμούς, ροφήματα σοκολάτας και γάλα.
3) Τα γαλακτοκομικά σας να είναι με πλήρη λιπαρά.
4) Να τρώτε σε κάθε σας γεύμα ψωμί.
5) Τρώτε καθημερινά κομπόστα, ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα, κριτσίνια, παστέλι, μπισκότα, σπιτικές πίτες, κρουασάν κτλ
6) Να τρώτε περισσότερο φαγητό και λιγότερη σαλάτα. Να αποφεύγετε λαχανικά που φουσκώνουν όπως κουνουπίδι, λάχανο κτλ.
7) Να ξεκουράζεστε αρκετά και να μην κάνετε αερόβια άσκηση.
8) Σε περίπτωση που η διατροφή σας είναι ελλιπής καλό είναι να λαμβάνετε συμπλήρωμα διατροφής.
9) Σταδιακά να αυξάνετε τις ημερήσιες σας θερμίδες.
Και μην ξεχνάτε όμως για να βάλετε βάρους δεν πρέπει να τρώτε ανθυγιεινές τροφές αλλά προτιμήστε τις σπιτικές.

Εύα Καφετζή

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Read More

And More