Q&A: Η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις δικές σου ερωτήσεις!

Οι ερωτήσεις σας έρχονται καθημερινά στο ΤLIFE κι εμείς φυσικά τις μεταφέρουμε στους ειδικούς τηρώντας βέβαια τη σειρά προτεραιότητας.

Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις απορίες σου και σε βοηθάει να απαλλαγείς από εκείνα τα περιττά κιλά που σε ενοχλούν…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να δοκιμάσω την μεσογειακή διατροφή. Έχω βρει τις ποσότητες που προτείνονται, αλλά πόσο πρέπει να τρώω για να αδυνατίσω; Είμαι 72 κιλά και θέλω να χάσω 8 κιλά. Είμαι 35 ετών και έχω υπερινσουλιναιμία (παίρνω Glucofree). Σας ευχαριστώ.
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προκειμένου να υπολογίσεις τις θερμιδικές σου απαιτήσεις θα χρησιμοποιήσεις την παρακάτω εξίσωση (Harris – Benedict):

Γυναίκες: ΒΜ = 655 + (9,6 x Β) + (1,8 x Υ) – (4,7 x Η)
Όπου Β = βάρος σε kg, Υ = ύψος σε cm και Η = ηλικία σε έτη.

Και θα πολλαπλασιάσεις το αποτέλεσμα με 1,375.

Για να επιτύχεις μία φυσιολογική απώλεια του μισού κιλού την εβδομάδα θα αφαιρέσεις 500 θερμίδες από το παραπάνω αποτέλεσμα.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ξεκινήσει τη δίαιτα orac και σε 14 μέρες έχω χάσει 2 κιλά. Πρέπει να χάσω 12. Είναι κιλά που μου έμειναν όταν πέρυσι γέννησα αλλά δεν πρόσεξα μετά τη διατροφή μου. Δεν γυμνάζομαι γιατί δεν μου αρέσει. Τηρώ πιστά τη δίαιτα και περίμενα καλύτερα αποτελέσματα. Θεωρείτε ότι είναι καλό το σκορ μέχρι τώρα; Να συνεχίσω; Ευχαριστώ.
Μαριλένα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συγχαρητήρια για την απώλεια κιλών που έχεις επιτύχει! Συνέχισε την προσπάθεια προκειμένου να δεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με το πέρασμα του χρόνου και προσπάθησε να αυξήσεις λίγο τη φυσική σου δραστηριότητα. Δεκαπέντε λεπτά έντονου βαδίσματος την ημέρα είναι αρκετά!

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα, αγόρασα το βιβλίο σας σχετικά με την δίαιτα Orac. Στο τελευταίο κεφάλαιο που αναγράφετε ενδεικτικές δίαιτες, πείτε μου σας παρακαλώ, μπορούμε να ακολουθήσουμε την κάθε εβδομάδα διαδοχικά ή θα πρέπει να έχουμε σαν βάση κάποια από τις δίαιτες;
Επίσης όταν συνοδεύουμε το κρέας με πατάτες ή ρύζι, πόσα γραμμάρια θα πρέπει να είναι η ποσότητα της γαρνιτούρας;
Ευχαριστώ!
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ιδανικό είναι να βρεις ποιο πλάνο διατροφής ταιριάζει καλύτερα σε εσένα και να “χτίσεις” τη διατροφή σου γύρω από αυτό. Ωστόσο, μπορείς να ακολουθήσεις τα προγράμματα της δίαιτας orac με όποια σειρά επιθυμείς, αρκεί να είσαι τυπική στην εφαρμογή των γευμάτων και να μην χαλάς τους συνδυασμούς τροφίμων. Θεώρησε πως μία τυπική μερίδα ρυζιού ή πατάτας ισούται με ½ φλιτζάνι.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος


ΕΡΩΤΗΣΗ
Φεύγω από το σπίτι γρήγορα και δεν παίρνω πρωινό! Είναι σωστό να πάρω μόνο καφέ στο γραφείο; Υπάρχει κάτι που μπορεί να με χορτάσει χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό μου; Μπορώ να πάρω δηλαδή ένα κρουασάν, μια τυρόπιτα ή κάποιο σάντουιτς;
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας με δεδομένο ότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που να προσφέρουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να θεωρήσετε τον καφέ σαν το πρωινό σας.

Εύκολες, γρήγορες και υγιεινές επιλογές για πρωινό που μπορείτε να καταναλώσετε ακόμα και στο δρόμο για τη δουλειά σας είναι:
1 ποτήρι χυμό & 1 μπάρα δημητριακών

1 ποτήρι χυμό & 2-3 κράκερ σίκαλης ή πτι-μπερ ή μιράντα ή μπισκότα πολυδημητριακών ή 1 τοστ ή 1 κουλούρι θεσσαλονίκης.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας !! Είμαι 50,8 kg και έχω υψος 1,63m. Κατανοώ ότι το βάρος μου θεωρείται σωστό βάση του ΔΜΣ αλλά είμαι μπαλαρίνα και από τη σχολή που σπουδάζω μου έχουν ζητήσει να χάσω κάποια κιλά! Ακολουθώ μια βδομάδα τη δίαιτα του Dukan αλλά νιώθω ότι εξαντλούμαι, επειδή καταναλώνω μόνο πρωτεϊνη.
Βρίσκομαι στο μπαλέτο μέχρι το απόγευμα. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω αυτά τα κιλά (ίσως να πάω 47kg ) σχετικά άμεσα; Σας υπέρευχαριστω
Νίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν γνωρίζω αν μπορείτε πράγματι να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε με δεδομένο οτι βρίσκεστε κάτω από το ιδανικό σας βάρος. Θα πρέπει να πάρετε τουλάχιστον πολυβιταμίνες έτσι ώστε να ανακτήσετε τη χαμένη σας ευεξία. Συζητήστε με την προπονήτριά σας με βάση το σωματότυπό σας εαν είναι εφικτός ο στόχος σας!

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πάσχω από χρόνια γαστρίτιδα κι αργή πέψη. Δυσκολεύομαι να φάω κρέας και γενικά πρωτείνες. Τι μπορώ να κάνω για να χωνεύω γρηγορότερα;
Ναυσικά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναυσικά, γενικά το φαγητό σας θα πρέπει να περιέχει ποσότητα αμύλου επομένως, τροφές όπως το ψωμί και οι φρυγανιές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ένα ποτήρι χυμός φρούτων ή πράσινο τσάι θα σας βοηθήσει.

Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομαχιού:
– Τηγανητά, πικάντικα, παστά, καπνιστά, τουρσί, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, σάλτσες!
– Όξινα φρούτα (Πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, ακτινίδιο, μάνγκο, παπάγια, ανανάς), ντομάτα, ρόκα, ραπανάκι, πιπεριές, ωμό σκόρδο, ωμό κρεμμύδι!
– Καφές, αναψυκτικά, αλκοόλ, πικάντικα τυριά, μουστάρδα, ξύδι!
– Γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς!
– Πατατάκια, τσιπς, γαριδάκια.

Η διατροφή σας καλό είναι να στηρίζεται στα ακόλουθα τρόφιμα:
– Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (να τα συνοδεύετε πάντα με φρυγανιά ή κράκερ ή δημητριακά)
– Ωμά ή μαγειρευμένα λαχανικά χωρίς ίνες, ώριμα φρούτα/μήλο, αχλάδι (χωρίς τη φλούδα και τις ίνες), κομπόστες
– Ψωμί, φρυγανιά, πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά
– Κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αυγά, όσπρια.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Είμαι 27 ετών και τον τελευταίο καιρό μετά το γάμο μου πήρα γύρω στα 8-10 κιλά. Θέλω να τα χάσω αλλά μου φαίνεται δύσκολο. Εκτός από αυτό, δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά. Τι να κάνω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, η πρώτη σου κίνηση είναι να εντάξεις ένα καλό πρωινό στο πρόγραμμά σου ώστε να ξεκινάει σωστά η μέρα σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα τα οποία ξεκινούσαν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό είχαν μεγαλύτερη απώλεια σε σχέση με άτομα που δεν έτρωγαν το πρωί.

Σχεδίασε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αποφύγεις τις υπογλυκαιμίες οι οποίες σου προκαλούν την ανάγκη για γλυκό. Μην ξεχνάς να πίνεις αρκετά υγρά και κυρίως νερό ώστε να ενυδατώνεσαι σωστά και να αποφύγεις κάποια κατακράτηση υγρών. Πρόσθεσε καθημερινά τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών και 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών τα οποία βοηθάνε στην απώλεια βάρους.

Το βράδυ μπορείς να τρως πιο ελαφριά γεύματα όπως μια σαλάτα με τυρί ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς. Μείωσε την ποσότητα λιπαρών, στο φαγητό και στα γαλακτοκομικά, προτίμησε γάλα, γιαούρτι και τυρί με μειωμένα λιπαρά. Μην καταναλώνεις ψωμί και παξιμάδι όταν το γεύμα σου περιλαμβάνει ρύζι ή πατάτα ή ζυμαρικό. Απόφυγε τα γλυκά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Τέλος, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου είναι να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορούμε να χάσουμε κιλά από την περιφέρεια. Όσες δίαιτες και να κάνω το μόνο που καταφέρνω είναι να χάνω στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα… στην περιφέρεια οχι!
Έλλη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έλλη, δυστυχώς το φαινόμενο που περιγράφεις αφορά σε πάρα πολλές φίλες. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ιδανική διατροφή για να διώξεις τα επίμαχα «ψωμάκια»! Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να αυξήσεις τη σωματική άσκηση και κυρίως το περπάτημα.

Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής με την άσκηση (δυναμική) στο άνω μέρος του κορμού συμβάλλει στον περιορισμό αυτού του φαινομένου. Δοκίμασέ τον! Πραγματικά θα σε βοηθήσει!

Και φυσικά μην ξεχνάς να ακολουθείς τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνουν:
1. Μικρά και συχνά γεύματα
2. Καθημερινή λήψη πρωινού
3. Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
4. Αυξημένη πρόσληψη υγρών: νερό, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι (8-10 ποτήρια καθημερινά).
5. Συστηματική φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά)

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Read More

And More