Πετρούλα: “Tα τελευταία 2 χρόνια έφτασα να ζυγίζω 120 κιλά. Θέλω οπωσδήποτε να χάσω βάρος!”

EΡΩΤΗΣΗ
“Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site! Είμαι 28 χρόνων, έχω ύψος 1,70μ και τα τελευταία 2 χρόνια εξ’ αιτίας ψυχολογικών αιτιών έφτασα να ζυγίζω 120 κιλά. Θέλω οπωσδήποτε να χάσω βάρος, αλλά μόνη μου δεν τα καταφέρνω γιατί δεν ξέρω ποια δίαιτα θα με βοηθήσει περισσότερο.

Η δίαιτα Orac που έχετε αναρτήσει εδώ, πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει θετικά σε μένα που έχω να χάσω αρκετά κιλά; Και αν ναι, θα πρέπει να ξεκινήσω από την πρώτη εβδομάδα που εσείς αποκαλείτε καλοκαιρινή; Πόσα κιλά πρέπει να χάνω την εβδομάδα υγιεινά και ποιο θεωρείται ιδανικό βάρος για εμένα;

Ισχύει η άποψη ότι το ιδανικό βάρος καθορίζεται από το ύψος του καθενός μείον 10; Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
Πετρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ιδανικό βάρος προσδιορίζεται από την εξίσωση Hamwi και στην δική σας περίπτωση αντιστοιχεί στα 63 κιλά. Ωστόσο, σύμφωνα με την βιβλιογραφία ο πρώτος σας ρεαλιστικός στόχος είναι η απώλεια του 10% του βάρους σας, δηλαδή 12 κιλά. Ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας ώστε να χάνεται περισσότερο λίπος, χωρίς να μειώνεται ο μεταβολισμός σας είναι 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα.

Η δίαιτα ORAC είναι για όλους μιας και ακολουθεί όλες τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη σε αντιοξειδωτικά και συμβάλλει στην ευρύτερη υγεία και ευεξία του οργανισμού σας. Καλό είναι να ξεκινήσετε τη χειμερινή έκδοση (winter edition) η οποία περιλαμβάνει εποχιακά τρόφιμα και θα είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή της.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Read More

And More