Πίσω στην κορυφή της σελίδας
02.07.2010 | 01:21
Δημήτρης Γρηγοράκης

Τι είναι ο δείκτης ORAC;

Τι είναι ο δείκτης ORAC;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) Ικανότητα απορρόφησης ελευθέρων ριζών, απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.

Στην πράξη ο δείκτης ORAC αποτελεί το αντιοξειδωτικό νόμισμα του οργανισμού, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης του οργανισμού και πρόσληψης από τα τρόφιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδες).Τι είναι ο δείκτης ORAC;

Πόσες μονάδες ORAC πρέπει να παίρνουμε καθημερινά…  
 
 
Η διατροφή μας σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας (U.S.D.A.), θα πρέπει να περιέχει καθημερινά 30005000 μονάδες ORAC. Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύσταση αφορά στο γενικό πληθυσμό! Είναι βέβαιο πως ο καθένας μας έχει τη δική του ατομική και συγκεκριμένη ανάγκη σε αντιοξειδωτικές μονάδες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις θερμίδες. Η ανάγκη αυτή εξαρτάται από τις συνθήκες της ζωής μας, τα επίπεδα άγχους που παρουσιάζουμε, τις ώρες ύπνου, την έκθεση μας σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς προ-οξειδωτικούς παράγοντες (μόλυνση, ραδιενέργεια, κάπνισμα, ζωικά λιπαρά, ορμόνες & χημικά των τροφίμων κ.λ.π.). Στις περιπτώσεις αυτές οπωσδήποτε η αντιοξειδωτική πρόσληψη μέσω της διατροφής μας θα πρέπει να είναι υψηλότερη!
 
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10