Πίσω στην κορυφή της σελίδας
06.08.2010 | 00:05
Δημήτρης Γρηγοράκης

Είναι καλό να κοιμάται κανείς αμέσως μετά το φαγητό;

Είναι καλό να κοιμάται κανείς αμέσως μετά το φαγητό;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Αγαπητή φίλη το ερώτημα σας είναι αρκετά σωστό και χρήσιμο για εκείνους που θεωρούν ότι η λήψη του κεντρικού γεύματος του εικοσιτετραώρου το βράδι, αποτελεί πρόβλημα. Βεβαίως είναι σωστό ότι καλό είναι να αποφεύγεται ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό ανεξάρτητα από την ώρα που θα το καταναλώσει κάποιος (μεσημέρι ή βράδυ). Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η κατανάλωση του γεύματος, ο οργανισμός  μπαίνει στη διαδικασία της πέψης, η οποία και ολοκληρώνεται περίπου 3-4 ώρες αργότερα. 

Αν κάποιος λοιπόν, κοιμηθεί αμέσως μετά το γεύμα (είτε μεσημέρι, είτε βράδυ) δε βοηθά τον οργανισμό του να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαδικασία της πέψης. Αυτή δε, στη φάση του ύπνου πραγματοποιείται με πιο αργό ρυθμό και όχι σωστά. Στη συνέχεια επέρχεται φούσκωμα και νιώθουμε «βαρύ» το στομάχι μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσπεψία.  

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος (σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή) καλό είναι κάποιος για μισή ώρα τουλάχιστον να πραγματοποιήσει κινητικές δραστηριότητες (δουλειές του σπιτιού, ελαφρύ περπάτημα, να δει τηλεόραση σε καθιστή θέση κ.τ.λ.). Σε γενικές γραμμές είναι σωστό να κοιμόμαστε 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος προκειμένου να βοηθούμε τον οργανισμό μας να διενεργεί αποτελεσματικά τη λειτουργία της πέψης. Τέλος, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι τα τρόφιμα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δίαιτα Orac διακρίνονται και για την ομαλή συμπεριφορά τους στη διαδικασία της πέψης.

Έχεις και εσύ απορίες για την διατροφή; Στείλε την ερώτηση σου στον Δημήτρη Γρηγοράκη. Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ εδώ
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10