Πίσω στην κορυφή της σελίδας
25.08.2011 | 01:37
Δημήτρης Γρηγοράκης

Πώς θα υπολογίσω αν το βάρος μου είναι το ιδανικό;

Πώς θα υπολογίσω αν το βάρος μου είναι το ιδανικό;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η αύξηση του βάρους και το φαινόμενο της παχυσαρκίας οφείλονται στην πρόσληψη πλεονάζοντος λίπους στο σώμα, οδηγώντας σε κίνδυνο την υγεία. Πρόσφατα στο 17ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ την Άνοιξη του 2009, διατυπώθηκε ένας νέος ορισμός για την ερμηνεία του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας, καθώς και για τους κινδύνους με τους οποίους οι καταστάσεις αυτές σχετίζονται.

Ο νέος ορισμός είναι περισσότερο πλήρης και βασίζεται, εκτός από το Δείκτη Μάζας Σώματος και στην περιφέρεια Μέσης. Με την πρόοδο της επιστήμης διαπιστώθηκε ότι στην πράξη ο Δείκτης Μάζας Σώματος, που χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια, δεν μπορούσε να προσδιορίσει τα σωματικά σημεία αποθήκευσης του λίπους. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται ως το σωματικό βάρος διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους.

Η περιφέρεια μέσης έχει πρόσφατα συμπεριληφθεί στους δείκτες για τον ορισμό της παχυσαρκίας, καθώς η κατανομή του σωματικού λίπους έχει βρεθεί ότι αποτελεί σημαντική παράμετρο και είναι αρκετά επικίνδυνη αν εντοπίζεται στην κοιλιακή περιοχή. Η κοιλιακή παχυσαρκία έχει οριστεί ως περιφέρεια μέσης πάνω από 88 cm στις γυναίκες και πάνω από 102 cm στους άνδρες. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία ορίζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα βασιζόμενος στο Δείκτη Μάζας Σώματος και την Περιφέρεια μέσης αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου για την υγεία

Κατηγιρίες ΔΜΣ ΔΜΣ (Κιλά/ Ύψος στο τετράγωνο) Περιφέρεια Μέσης
Γυναίκες < 88 εκατ.
Άνδρες <102 εκατ.
Περιφέρεια Μέσης
Γυναίκες >88 εκατ
Άνδρες >  102 εκατ
Ελλιποβαρής < 18,50 * *
Φυσιολογικό Βάρος 18,50 - 24,99  Φυσιολογικό +
Υπερβάλλον σωματικό βάρος 25 - 29,99  Αυξημένος κίνδυινος Υψηλός Κίνδυνος
Παχυσαρκία > 30 Υψηλός Κίνδυνος Πολύ Υψηλός Κίνδυνος

* Τα ελλιποβαρή άτομα εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά υψηλότερο κίνδυνο για άλλα νοσήματα (π.χ. οστεοπόρωση, αναιμία και πρώιμη θνησιμότητα)
+ Η αυξημένη περφέρεια μέσης μπορεί να αποτελεί δείκτη για αυξημένο κίνδυνο προσβολής από χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.


Έχεις και εσύ απορίες για την διατροφή; Στείλε την ερώτηση σου στον Δημήτρη Γρηγοράκη. Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ εδώ
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Πιέσεις στο πρόσωπο: 4 απλές ασκήσεις που είναι σαν να κάνεις βελονισμό στο σπίτι!
Κάν'το μόνη σου: Πως να φτιάξεις ένα clutch από πλαστικοποιημένο χαρτί!
Meghan Markle: Η sexy σύντροφος του πρίγκιπα Harry αποκαλύπτει τα fitness μυστικά της
Θέλεις να πεις “Goodnight moon” και να κοιμηθείς ήσυχη; Αυτά είναι τα φυτά που πρέπει να έχεις στο υπνοδωμάτιο
Top 10