Αβοκάντο = 240 θερμίδες, σουβλάκι = 180! Τι θα προτιμήσεις; Κάνουν οι θερμίδες τη διαφορά;

Να σε ρωτήσω κάτι; Αν σου έλεγα ότι ένα κομμάτι τσιζκέικ έχει λιγότερες θερμίδες από τα δημητριακά τι θα προτιμούσες; Αν σου έλεγα ότι ένα αβοκάντο έχει περισσότερες θερμίδες από ένα σουβλάκι τι θα έτρωγες;

Βλέπεις μια τούρτα και κατευθείαν το κομπιουτεράκι του μυαλού σου κάνει τον υπολογισμό. Ένα κομμάτι έχει πολλές θερμίδες. 350 συγκεκριμένα. Έχεις γίνει άσσος στα μαθηματικά. Σκέφτεσαι ένα φαγητό που λιμπίζεσαι κι αμέσως μετράς θερμίδες. Αρκεί όμως αυτό;

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΕΧΕΙ 120 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 110 ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Είναι ώρα για πάρτι; Γιατί όπως και να ‘χει δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς εκεί έξω που θα προτιμήσει την μπανάνα. Άσε που τα δυο τρουφάκια έχουν λιγότερες θερμίδες.
Είναι όμως αυτό αρκετό; Φτάνει να έχει ένα τρόφιμο λίγες θερμίδες (ή τέλοσπάντων παρόμοιες με άλλα υγιεινά τρόφιμα) για να σε βοηθήσει να συντηρήσεις το βάρος σου ή ακόμη και να χάσεις κιλά; Η απάντηση είναι δυστυχώς ΟΧΙ.

“Ένα τρομερό λάθος, όπου κάνουμε οι περισσότεροι στη περίοδο ακολουθίας μιας διατροφής, είναι ότι δεν ελέγχουμε τα θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου, αλλά τις θερμίδες του” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Αν λοιπόν λάβεις υπόψη σου μόνο τις θερμίδες θα επιλέξεις χωρίς αμφιβολία το σουβλάκι, το cheesecake και την πίτσα! Όμως το crash test θα σου αποδείξει, πως μόνο οι θερμίδες δεν αρκούν…

1 ΜΠΑΝΑΝΑ ΕΧΕΙ 120 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 2 ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΧΟΥΝ 110 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Στη συγκεκριμένη σύγκριση, μπορεί το ποσό των θερμιδών να είναι ίδιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταναλώνοντας μια μπανάνα θα αποθηκεύσουμε ίδιες θερμίδες με αυτές από το τρουφάκι. Οι θερμίδες από την μπανάνα θα γίνουν αμέσως ενέργεια για να λειτουργήσει το σώμα σου, ενώ αυτές από τα τρουφάκια σοκολάτας θα αποθηκευτούν σε μεγαλύτερο ποσοστό στον οργανισμό ως λίπος! Ακόμη κι ένα μικρό ποσό ασβεστίου που έχει ένα σοκολατάκι – από το γάλα και το βούτυρο που περιέχει – δεν αφομοιώνεται εξ’ ολοκλήρου λόγω της σοκολάτας, με αποτέλεσμα στο τέλος τέλος ένα τρουφάκι να μην προσφέρει τίποτα άλλο, παρά μόνο λίπος.

ΤΑ CORN FLAKES ME ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΕΧΟΥΝ 380 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 1 ΚΟΜΜΑΤΙ CHEESECAKE ΕΧΕΙ 300 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ίδιες θερμίδες, σπουδαία διαφορά! Τα δημητριακά πρωινού με αμύγδαλα ικανοποιούν όλες τις ανάγκες του οργανισμού για άμεση ενέργεια και κάλυψή του! Οι θερμίδες του cheesecake από την άλλη δεν προσφέρονται για άμεση ενέργεια, μιας και η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, καθυστερεί την άμεση διάθεσή τους. Αποτέλεσμα; Αποθηκεύεις και πάλι λίπος!

1 ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΕΧΕΙ 240 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 1 ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΥΡΟ ΧΟΙΡΙΝΟ* ΕΧΕΙ 180 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Θα ήταν τρομερό λάθος να αποφύγεις το αβοκάντο με την δικαιολογία πως σε παχαίνει. Το αβοκάντο λόγω του υψηλού ρυθμού καύσης του και των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό σε βοηθά όχι μόνο να μην παχύνεις αλλά και μακροπρόθεσμα να χάσεις κιλά.
*Το σουβλάκι έχεις τόσες θερμίδες χωρίς πατάτες

5 ΣΥΚΑ ΕΧΟΥΝ 232 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ 1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΙΤΣΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΕΧΕΙ 180 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Το θέμα είναι πόσο πολύ σέβεσαι και αγαπάς τον οργανισμό σου. Καταναλώνοντας ένα κομμάτι πίτσα σπέσιαλ θα αποθηκεύσεις όλες τις θερμίδες του στον οργανισμό σου. Θα τις κάνεις δηλαδή και πάλι λίπος! Ενώ τα σύκα θα βοηθήσουν το γαστρεντερικό σου σύστημα και θα μεταβολισθούν πολύ γρήγορα κάνοντας πολύ καλή δουλειά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου.

ΤΑ ΞΕΡΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ (1/2 φλιτζάνι) ΕΧΟΥΝ 218 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΝΩ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΡΦΕ ΕΧΕΙ 220 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Δυστυχώς, και σε αυτή τη σύγκριση ισχύει κάτι αντίστοιχο. Μπορεί να έχουμε ακούσει ότι ένα παγωτό προσφέρει το ασβέστιο και βοηθά τα οστά μας, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο με παγωτά που είναι όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα και φυσικά χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών.

Οι αρνητικές συνέπειες του παγωτού συνοψίζονται στα εξής τρία:
1. Η υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου στο αυγό θα εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου
2. Η προσθήκη κονιάκ ή λικέρ, θα αποδώσει θερμίδες οι οποίες αφομοιώνονται πολύ γρήγορα, αλλά δεν καταναλώνονται άμεσα. Έτσι και αυξάνονται τα τριγλυκερίδια, αλλά και το λίπος στο σώμα
3. Η προσθήκη κρέμας γάλακτος, θα αποδώσει θερμίδες οι οποίες θέλουν το διπλάσιο χρόνο για να καούν σε σύγκριση με τις θερμίδες απο τα ξερά βερίκοκα.

Αποτέλεσμα; Για τις ίδιες θερμίδες, ο οργανισμός σου “πολεμά” δυο φορές πιο σκληρά για να κάψει τις θερμίδες του παγωτού. Και φυσικά η ενέργεια του παγωτού γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της λίπος!

Read More

And More