Αλήθεια, πόσα γνωρίζεις για τη σωστή ενυδάτωση;

Την εποχή που ένα κλικ αρκεί για να λάβουν θέση στην οθόνη μας χιλιάδες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες, η ανάγκη για σωστή ενημέρωση κρίνεται επιτακτική. Την ανάγκη αυτή επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονήθηκε από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την ενυδάτωση.

«Μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά και περίπου το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών προσλαμβάνει λιγότερο νερό από αυτό που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA)» αναφέρουν οι επικεφαλείς της μελέτης, Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, και Αντώνης Ζαμπέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Μέσω της παροχής έγκυρης πληροφόρησης, όλες οι ηλικιακές ομάδες, και ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, μπορούν να επωφεληθούν στην καθημερινότητά τους από τα πλεονεκτήματα της σωστής ενυδάτωσης», συμπληρώνουν.

Οι «αλήθειες» για την ενυδάτωση
8 ποτήρια νερό την ημέρα δεν είναι ο κανόνας:
Η επιστήμη τον έχει καταρρίψει προ πολλού! Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι την ίδια ποσότητα νερού, αφού οι ανάγκες κάθε οργανισμού ποικίλουν ανάλογα, για παράδειγμα, με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο νερό από τις γυναίκες, και οι δύο ομάδες περισσότερο νερό από τα παιδιά, όλοι όμως χρειάζονται περισσότερα υγρά όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή (όπως τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες) ή όταν επιδίδονται σε κάποια σωματική δραστηριότητα, ώστε να αναπληρώνουν τις απώλειες λόγω της εφίδρωσης.

Το νερό δεν είναι η μοναδική πηγή ενυδάτωσης: Η πεποίθηση ότι μόνο το νερό μπορεί να «ξεδιψάσει» τον οργανισμό σας αποτελεσματικά δεν έχει επιστημονική βάση! Ένα μεγάλο μέρος των αναγκών μας καλύπτεται από το νερό που ήδη περιέχεται στα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως είναι οι χυμοί, το γάλα, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά (με προτίμηση στα light για όσους προσέχουν το βάρος τους), αλλά και τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην ξεχνάτε πως στην πρόσφατη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) θεωρεί ότι ημερήσια πρόσληψη 2 λίτρων νερού για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα νερού για τους άντρες, από όλες τις πηγές που αναφέρουμε πιο πάνω, επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους (υπό «φυσιολογικές» συνθήκες περιβάλλοντος και σωματικής δραστηριότητας).

Τα καφεϊνούχα ροφήματα μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινή ενυδάτωση: Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών μας σε νερό. Παρόλο που έχει ελαφρά διουρητική επίδραση, αυτή είναι πρόσκαιρη, και έτσι δεν αρκεί για να διαταράξει την ισορροπία του νερού του σώματος. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science), όλα τα μη αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με καφεΐνη, συμβάλλουν στην καθημερινή μας ενυδάτωση.

Γράφει η Ελίζα Τζόβα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Read More

And More