Έχω μπερδευτεί! Τελικά να τρώμε λιπαρά ή όχι;

Προσπαθείς να βάλεις τάξη στο τραπέζι σου και να μην το παρακάνεις με βαριά τρόφιμα που θα σε παχύνουν. Κάποιος σου είπε ότι για το πετύχεις αυτό πρέπει να αποφύγεις τελείως τα λιπαρά. ΛΑΘΟΣ!
“Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι τα λιπαρά δεν είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αρκεί να μπορέσεις να διακρίνεις τα καλά, από τα κακά λιπαρά” αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS.
Λιπαρά: Απαραίτητα για όλους
Τα λιπαρά είναι βασικό στοιχείο της διατροφής μας. Εξάλλου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 30-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας, δηλαδή του φαγητού μας πρέπει να προέρχεται από τα λιπαρά.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη της Millward Brown σε καταναλωτές σε 16 χώρες, το 38% των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά. Στο μυαλό των καταναλωτών, για να έχουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, χρειάζονται βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, αλλά όχι λιπαρά.

Λιπαρά για όμορφο δέρμα
Τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια και οι μαργαρίνες, περιέχουν επίσης και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία μας.

– Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση, την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.
– Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά κόκαλα και δόντια και
– Η βιταμίνη Ε για την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος και των κυτταρικών μεμβρανών.

Όπως καταλαβαίνεις ο οργανισμός έχει ανάγκη από τα λιπαρά. Και μάλιστα αυτά σου προσφέρουν ευεργετικές ιδιότητες τις οποίες δεν θα μπορέσεις να δώσεις στον οργανισμό σου με κανέναν άλλο τρόπο. Ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει απαραίτητα λιπαρά μόνος του, γι’ αυτό χρειάζεται να τα λαμβάνει από τη διατροφή μας. Τα απαραίτητα λιπαρά μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στην καθημερινή διατροφή, επιλέγοντας προϊόντα που παρασκευάζονται από φυτικά έλαια
αντί για τρόφιμα που γίνονται με ζωικά λιπαρά.

Τα καλά και τα κακά λιπαρά
Υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά. Κάποια από το καλά λιπαρά, είναι γνωστά και ως απαραίτητα λιπαρά και έχουν ουσιαστική σημασία για την υγεία μας. Θα τα ξεχωρίσεις από τις ετικέτες των τροφίμων, όπου αναφέρονται ως πολυακόρεστα λιπαρά.
Ελαιόλαδο, φυτικές μαργαρίνες και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά είνα μερικά μόνο από τα τρόφιμα που θα σου προσφέρουν τα καλά λιπαρά, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, καθώς και την φυσιολογική λειτουργία του εγκέφαλου, και συμβάλλουν επίσης στην πνευματική ανάπτυξη. Επιπλέον, έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, δεδομένου ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης

Τα ζωικά λιπαρά όπως το βούτυρο αγελάδας ή το μπέικον περιέχουν κυρίως κεκορεσμένα λίπη. Δηλαδή τα κακά λιπαρά, που καλό είναι να αποφεύγουμε. Σύμφωνα με δεκάδες έγκυρες έρευνες, τα κορεσμένα λίπη μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης και προδιαθέτουν τα άτομα σε εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Μικρά μυστικά για ουσιαστικά αποτελέσματα
Δεν είναι ανάγκη να νιώσεις στέρηση για να καταναλώνεις τις σωστές τροφές. Θυμήσου ότι μικρές, σωστές και σταθερές αλλαγές, θα επιφέρουν μεγάλη διαφορά. Το μυστικό είναι να αντικαταστήσεις τα «ένοχα» τρόφιμα με άλλα που προσφέρουν την ίδια ευχάριστη γεύση χωρίς να μας δίνουν πολλές θερμίδες:

– Προτίμησε γαλακτοκομικά προϊόντα άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά.

– Προτίμησε φυτικά έλαια (πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το σιναπέλαιο), και τις φυτικές μαλακές μαργαρίνες που περιέχουν «καλά» λιπαρά (πολυακόρεστα ω-3 και ω-6).

– Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και προτιμήστε να ψήσετε παρά να τηγανίσετε το κρέας.

Read More

And More