Μύθοι γύρω από το αδυνάτισμα! Τελικά τι φταίει και δεν χάνεις κιλά;

Αν ξεκίνησες δίαιτα ή διατροφή πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις τι ισχύει στα αλήθεια και τι είναι απλά “φήμες”! Ακούγεται πως τα light τρόφιμα είναι ιδανικά για το αδυνάτισμα και ότι όσο κι αν φας από αυτά, δεν θα παχύνεις. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Έλενα Φαφούτη όμως, έχει άλλη άποψη! Με τη βοήθεια της ειδικού καταρρίπτουμε κάποιους μύθους περί υγιεινής διατροφής, οι οποίοι όχι μόνο δεν σε βοηθούν να αδυνατίσεις αλλά μπορούν να σου προσθέσουν κιλά!

Διαβασέ τους τώρα και απομάκρυνέ τους τελείως από το μυαλό σου, αν θέλεις να δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα να έρχεται…

ΜΥΘΟΣ 1
Μην τρως μετά τις 20:00

ΑΛΗΘΕΙΑ
Ποια ώρα θα φας δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων! Είναι σημαντικό να ακολουθείς συχνότητα γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μπορέσεις πιο εύκολα να διασπάσεις το βραδινό φαγητό και να μην το αποθηκεύσεις ως λίπος. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις πόντους, είναι να παρακολουθείς την πρόσληψη θερμίδων σου καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να υπερβαίνεις τον αριθμό των θερμίδων που είναι απαραίτητες για σένα. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων τους κατά τη διάρκεια του δείπνου ή και μετά από αυτό, λόγω στρες και συναισθηματικής υπερφαγίας. Θυμήσου λοιπόν ότι τρώγοντας λανθασμένα είδη τροφίμων τη νύχτα -δηλαδή τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά- μπορεί να επηρεάσουν την πέψη, κάνοντάς σε να μην μπορείς να κοιμηθείς φυσιολογικά. Ως εκ τούτου, ο ανεπαρκής ύπνος σε προκαλεί να φας παραπάνω την επόμενη ημέρα, με σκοπό να αναπληρώσεις τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ώστε το μεγαλύτερο σε ποσότητα γεύμα σου να είναι το μεσημεριανό, και στη συνέχεια, να καταναλώσεις ένα ελαφρύ δείπνο. Παρόλ’ αυτά, αν σου αρέσει να «τσιμπολογάς» κάτι μετά το δείπνο, «κράτησε» 150-200 θερμίδες για αργότερα. Ιδανικές εναλλακτικές είναι το γάλα και το γιαούρτι που βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε τρυπτοφάνη.

ΜΥΘΟΣ 2
Τα light τρόφιμα αδυνατίζουν

ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι αλήθεια ότι τα light προϊόντα μπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγξεις το βάρος σου! Πρόκειται για τρόφιμα και ροφήματα στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (π.χ. light αναψυκτικά ή ζελέ) ή έχουν «μειωμένα» λιπαρά σε σύγκριση με τα «κανονικά» (π.χ. γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών). Όμως, για να παρατηρήσεις κάθοδο στη ζυγαριά, φρόντισε να τα επιλέγεις στη θέση των αντίστοιχων «κανονικών» σε ίσες ποσότητες και να μην τρως τις διπλάσιες ποσότητες με τη δικαιολογία ότι είναι light!

ΜΥΘΟΣ 3
Μπορείς να τρως όσο θέλεις εφόσον είναι υγιεινό

ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα υγιεινά τρόφιμα εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες, ζάχαρη, νάτριο και λίπος. Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, το μέλι και το φυστικοβούτυρο, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα, το πλιγούρι και οι φρέσκοι χυμοί μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά δεν ακυρώνουν τις θερμίδες. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά υψηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. μισό αβοκάντο έχει 161 θερμίδες και 18 κάσιους έχουν 163 θερμίδες). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βάλεις απερίσκεπτα ένα κουτάλι σε ένα βάζο με μέλι μόνο και μόνο επειδή είναι καλό για σένα γιατί μια κουταλιά της σούπας θα σου «κοστίσει» 105 θερμίδες! Το να μετράς τις θερμίδες και να παρακολουθείς τις μερίδες σου, εξακολουθεί να είναι σημαντικό ακόμα και όταν τρως θρεπτικά τρόφιμα.

ΜΥΘΟΣ 4
Το να παραλείπεις γεύματα βοηθάει το αδυνάτισμα

ΑΛΗΘΕΙΑ
Το να τρως μια φορά τη μέρα ή να παραλείπεις το πρωινό σου όχι μόνο δεν σε βοηθά να χάσεις κιλά αλλά “επιβραδύνει” και το μεταβολισμό σου. Με αποτέλεσμα, ένας αργός μεταβολισμός να καίει πιο δύσκολα και αργά τις θερμίδες και τα κιλά που θέλεις. Τρώγε πάντα πλούσιο πρωινό, κατανάλωνε μικρά θρεπτικά σνακ ανά 3 ώρες μέσα στη μέρα και πίνε άφθονο νερό γιατί όλα αυτά σε κρατούν χορτάτη και έτσι νικάς τις λιγούρες σου για junk food και γλυκά.


ΜΥΘΟΣ 5

Το άσπρο ψωμί παχαίνει περισσότερο από το μαύρο!

ΑΛΗΘΕΙΑ

Επικρατεί η άποψη ότι το μαύρο ψωμί είναι προτιμότερο από το άσπρο, ιδιαίτερα σε περιόδους που κάνουμε δίαιτα. Η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη. Μία φέτα άσπρο ψωμί προσφέρει περίπου 70 θερμίδες όπως και το μαύρο. Η διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι το μαύρο ψωμί έχει περισσότερες φυτικές ίνες και προσφέρει πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Η επιλογή του μαύρου ψωμιού οφείλεται στις θετικές επιδράσεις των φυτικών ινών. Λόγω της αυξημένης ποσότητας των φυτικών ινών το μαύρο ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αυτό σημαίνει ότι εκκρίνεται σιγά σιγά και σε μικρότερη ποσότητα η ινσουλίνη στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Το μαύρο ψωμί περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και φυλλικό οξύ.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More