Νηστεία: Πώς να νηστέψεις σωστά ώστε να αδυνατίσεις αλλά και να ωφελήσεις τον οργανισμό σου

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να καθαρίσεις τον οργανισμό σου, αλλά και να αδυνατίσεις. Αρχίζεις και το σκέφτεσαι σοβαρά. Σχεδόν έχεις πάρει την απόφαση και αν κρίνουμε κι από τα λεγόμενα της διαιτολόγου είναι πραγματικά “η κατάλληλη ευκαιρία για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή”.
ΟΜΩΣ, είναι μια περίοδος που ναι μεν κάνει καλό στην υγεία σου, στη ζυγαριά σου, στη διάθεσή σου, αλλά αυτά υπό προϋποθέσεις. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να έχεις…

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ “ΝΑΙ” ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
1. Για να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου
2. Για να βελτιώσεις τη λειτουργία του εντέρου
3. Για να “ξεκουράσεις” το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ
4. Για να ελαττώσεις τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
5. Για να μειώσεις την αρτηριακή πίεση
6. Για να ισχυροποιήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα
7. Για να χάσεις κιλά

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Απέχεις από το κρέας, άρα αποτοξινώνεις τον οργανισμό από τα ζωικά λιπαρά. Απέχεις από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια και καταναλώνεις περισσότερο θαλασσινά, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ζυμαρικά.
Η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Επίσης, η λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Σε αντίθεση με το κρέας και τα ζωικά λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τα οποία ευθύνονται και για την αύξηση του σωματικού μας βάρους.

ΠΩΣ ΝΑ ΝΗΣΤΕΨΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙΣ ΤΑ ΩΦΕΛΗ
-Απόφυγε εντελώς το τηγάνισμα.

-Το ότι μπορείς να τρως πατάτες και ζυμαρικά μερικές φορές αποτελεί θερμιδική παγίδα που κοστίζει. Το θέμα είναι να αδυνατίσεις και όχι να παχύνεις.

-Προτίμησε τρόφιμα που μπορούν να αναπληρώσουν την ανάγκη του οργανισμού σου για πρωτεϊνες μιας και η νηστεία βγάζει από τη διατροφή σου το κρέας.
Ποιες τροφές να προτιμήσεις: Τα όσπρια, το σουσάμι, το ταχίνι, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το κρέας. Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι έχουν τις ίδιες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

-Χρειάζεται να δώσεις λίγο παραπάνω προσοχή στην πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D. Κι αυτό θα το καταφέρεις επιλέγοντας από τα παρακάτω τρόφιμα…

1. Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου
Μπρόκολο
Αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)
Όσπρια
Ταχίνι – σουσάμι
Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
Σόγια
Εμπλουτισμένοι χυμοί
Ξηροί καρποί

2. Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12: Εμπλουτισμένα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως)

3. Νηστίσιμα τρόφιμα με βιταμίνη D: μανιτάρια

Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε η επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.

4. Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου
Όσπρια
Αποξηραμένα φρούτα
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Μύδια, στρείδια
Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως

Για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου

-Συνόδευε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).
-Απόφυγε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες (π.χ. ταννίνες, τσάι), οξαλικό οξύ (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικές ίνες και φυτικό οξύ (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί) και ασβέστιο.

Read More

And More