Νηστεία! Μια καλή ευκαιρία να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και να χάσεις βάρος

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου υποδεικνύει τον τρόπο να αξιοποιήσεις τη νηστεία για να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από τα παχυντικά και ανθυγιεινά τρόφιμα και φυσικά να αδυνατίσεις!

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ
Αν δεν το παρακάνεις με τα ζυμαρικά, τα θαλασσινά ή το ψωμί τότε σίγουρα με τη νηστεία θα μπορέσεις να χάσεις κιλά.

Αποχαιρέτα το κρέας και μαζί του το λίπος! Όπως πολύ καλά γνωρίζεις το κρέας είναι η κύρια πηγή κορεσμένου λίπους που μόνο κακό μπορεί να σου κάνει. Όσο λοιπόν απέχεις από αυτό, τόσο χάνεις βάρος.

Καταναλώνεις περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες θα συμπαρασύρουν το περιττό λίπος από τις τροφές και θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις καλύτερα τον μεταβολισμό σου.

Ξηροί καρποί, οι ευεργετικοί. Μπορεί αν το παρακάνεις να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα, όμως σε λογική ποσότητα βοηθούν στη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα, ενώ μειώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση.

Οι παγίδες…
Όλες αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες στην απώλεια βάρους από τη νηστεία θα συμβούν μόνο εαν προσέξεις τα παρακάτω:

Το γεγονός πως κάνεις νηστεία δεν σημαίνει πως μπορείς να τρως όσο θέλεις. “Η θερμιδική πρόσληψη θα πρέπει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην είναι αυξημένη ενόψιν του ότι όταν κάποιος κάνει νηστεία μπορεί να τρώει ό,τι και όσο θέλει!”

Αν αποφάσισες να κάνεις νηστεία, μην γκρινιάζεις. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να τονίζεις σε κάθε ευκαιρία πως κάνεις νηστεία και δεν μπορείς να τρως το αγαπημένο σου τυρί ή εκείνο το λαχταριστό σουβλάκι. Εάν η ψυχολογία σου είναι τέτοια, είτε θα σταματήσεις τη νηστεία, είτε θα αισθάνεσαι συνεχώς πείνα και θα τρως ατελείωτες ποσότητες φαγητού.

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα στη νηστεία είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και το ελαιόλαδο. Αν το παρακάνεις με κάποια από τις παραπάνω τροφές τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες.

Λίπος δεν έχει μόνο το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Υπάρχουν νηστίσιμα τρόφιμα τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λίπος και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή όπως για παράδειγμα, η ταραμοσαλάτα, οι πίττες, οι ξηροί καρποί αλλά και ο χαλβάς.

Γαρίδες, καραβίδες και θαλασσινά με μέτρο: Πρόσεξε την ποσότητα θαλασσινών, ώστε η ημερήσια πρόσληψη χoληστερίνης να μην ξεπερνά το 300mg.

Η πρωτεΐνη στη νηστεία. Το κρέας εκτός από πηγή λίπους είναι και βασική πηγή πρωτεΐνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να βρεις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όσο νηστεύεις. Γιατί χωρίς την πρωτεΐνη ο μυικός ιστός του οργανισμού σου αδυνατίζει, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται και ο μεταβολικός σου ρυθμός. Όσπρια και θαλασσινά θα καλύψουν τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνης άψογα.

Ποικιλία στη διατροφή! Μπορεί να μην σου επιτρέπεται το κρέας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχεις άπειρες επιλογές για το καθημερινό σου τραπέζι. Λαδερά, όσπρια, σούπες, λαχανικά, ζυμαρικά κ.α.

Smart Tip: Για να αποφύγεις την αίσθηση πείνας που σου προκαλεί πολλές φορές η ιδέα της νηστείας, φρόντισε το πρωινό σου να είναι πλούσιο (με δημητριακά και κάποιο ρόφημα όπως τσάι η καφέ), να καταναλώνεις φρούτα μεταξύ των βασικών γευμάτων και άφθονο νερό. Τέλος, κάθε σου γεύμα συνόδευσέ το πάντα με σαλάτα.

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ;
Για ένα περίεργο λόγο η παράδοση έχει καταφέρει να εναρμονιστεί τέλεια με την επιστήμη. Όσο λοιπόν κι αν πιστεύεις πως θα μπορούσες να συνεχίσεις τη νηστεία για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να χάσεις τα κιλά που θέλεις, για όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια.

“Η νηστεία δεν πρέπει να ακολουθείται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, άνω των σαράντα ημερών, μιας και η αποχή από ζωικής προέλευσης τρόφιμα μπορεί να μειώσει το ποσοστό του μυϊκού ιστού, που αποτελεί το μεταβολικά ενεργό ιστό στο σώμα μας” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Read More

And More