Τι σωματότυπο έχεις; Μήλο ή αχλάδι; Δες πως μπορείς να τον υπολογίσεις…

Εσύ γνωρίζεις πως μπορείς να υπολογίσεις τον σωματότυπό σου; Εκτός από τον καθρέφτη σου, θα πρέπει να επιστρατεύσεις τη μεζούρα σου και ένα κομπιουτεράκι. Είσαι μήλο ή αχλάδι;

Το αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει μόνο με τις στιλιστικές επιλογές που πρέπει να κάνεις στην αγορά ρούχων, αλλά φυσικά και με τη διατροφή και την υγεία σου.

Οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία “μήλο”, ενδέχεται να κινδυνεύουν από εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου.


ΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
Για να έχεις μια σαφή εικόνα του σωματότυπού σου πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα σύνεργα. “Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία μεζούρα για να μετρήσεις την περίμετρο μέσης και γλουτών και στη συνέχεια να υπολογίσεις το πηλίκο τους (Δείκτης WHR, Waist to Ηip Ratio)” αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Αφού λοιπόν μετρήσεις τους πόντους της μέσης σου, διαίρεσέ τους με τους πόντους από το σημείο των γλουτών. Το αποτέλεσμα θα σου δώσει και την απάντηση σε ποιον σωματότυπο ανήκεις.

– Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μικρότερος από 0,60 τότε έχουμε σωματότυπο “Πιπεριά Τσίλι”

– Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μικρότερος από 0,80cm τότε έχουμε σωματότυπο “Αχλάδι”

– Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μεγαλύτερος από 0,80cm τότε έχουμε σωματότυπο “Μήλο”

Για να καταλάβεις περίπου σε πιο επίπεδο βρίσκεσαι, ο παρακάτω πίνακας σου δείχνει τα αποδεκτά και τα μη αποδεκτά όρια τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες:


Αποδεκτά όρια
Μη αποδεκτά όρια
άριστα
καλά
μέτρια
υψηλά
άνδρες
0.85 – 0.90
0.90 – 0.95
> 0.95
Γυναίκες
0.75 – 0.80
0.80 – 0.85
> 0.85

WHR = περίμετρος μέσης (εκατοστά) / περιφέρεια (εκατοστά)
Ο συγκεκριμένος δείκτης αποκαλύπτει την κατανομή λίπους στο σώμα, μας βοηθά να εντοπίσουμε τον σωματότυπο του κάθε ατόμου και να πάρουμε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του οργανισμού.

Εναλλακτική λύση
: Έχεις τυλιχτεί με τη μεζούρα και δεν μπορείς να βγάλεις άκρη; Δυσκολεύεσαι να μετρήσεις με ακρίβεια και την μέση και την περιφέρεια; Υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος να υπολογίσεις τον σωματότυπό σου. Κράτησε μόνο την περίμετρο της μέσης και σύγκρινέ την με το ύψος σου.

Ιδανικά, για καλύτερη υγεία θα πρέπει να διατηρείς την περίμετρο της μέσης χαμηλότερα από το μισό του ύψους σου σε εκατοστά! Αν για παράδειγμα μια γυναίκα είναι 1,65μ, θα πρέπει να έχει περίμετρο μέσης μικρότερη από 82εκ.

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ;
Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως σε εκείνες τις γυναίκες που ανήκουν στον σωματότυπο μήλο. Το γεγονός ότι έχουν τύπο σώματος μήλο, σημαίνει πολύ απλά περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. “Αν η κατανομή του λίπους είναι σπλαχνική ή αλλιώς κοιλιακή, το άτομο έχει σωματότυπο «μήλο» και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Γιατί όμως είναι τέτοιος ο κίνδυνος; Σκέψου την περιοχή της κοιλιάς, όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα όργανα ζωτικής σημασίας. Φαντάσου λοιπόν τον οργανισμό σου να “πασχίζει” να λειτουργήσει υπό την πίεση υπερβολικού λίπους γύρω από το στομάχι, το σικώτι ή άλλα όργανα.

Κι αν η ιδέα πως ανήκεις στο σωματότυπο αχλάδι δεν σε ενθουσιάζει, πολύ απλά γιατί σε ενοχλούν τα ψωμάκια, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Τα ψωμάκια, δηλώνουν πως το λίπος συγκεντρώνεται σε γενικές γραμμές χαμηλά, σε σημεία που δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σου. “Όταν το λίπος αποθηκεύεται κυρίως στους γλουτούς και μηρούς, το άτομο έχει σωματότυπο «αχλάδι» και αυτού του είδους η κατανομή, συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και εγκυμονεί πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία” αναφέρι η κα. Καπώλη. Όσο για τα ψωμάκια; Αρκεί να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου και θα δεις θεαματικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ;

“Μήλο”

Αν ανήκεις στο σωματότυπο μήλο, καλό είναι να ακολουθήσεις κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να κάψεις το λίπος γύρω από την κοιλιά και χάνοντας κιλά να προστατεύσεις την υγεία σου.

Να τι μπορείς να κάνεις για να διώξεις το λίπος από την κοιλιά:


Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι:
Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
Κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά): Η μείωση μετά από ημερήσια κατανάλωση τριών περίπου μερίδων τροφών ολικής αλέσεως είναι σύμφωνα με έρευνες 0,58kg/m2 για το ΔΜΣ. Η περιφέρεια μέσης ήταν περίπου 2,7cm μικρότερη. Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.
Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: Η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
Καταναλώνετε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δύο θρεπτικά στοιχεία που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

“Πιπεριά Τσίλι”
Αν με βάση τα κιλά και το ύψος σου ανήκεις στην κατηγορία πιπεριά, τότε δεν υπάρχει φυσικά λόγος να ακολουθήσεις συγκεκριμένο διαιτολόγιο με σκοπό να χάσεις κιλά. Αντίθετα, ενδέχεται να πρέπει να αυξήσεις λίγο το βάρος σου, κυρίως για λόγους υγείας.

“Αχλάδι”
Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση που ανήκεις στην κατηγορία «αχλάδι» δεν υπάρχει ιδανική διατροφή για να διώξεις τα επίμαχα «ψωμάκια»! Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να αυξήσεις τη σωματική άσκηση και κυρίως το περπάτημα.

Μην ξεχνάς βέβαια να ακολουθείς τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνουν:

1. Μικρά και συχνά γεύματα

2. Καθημερινή λήψη πρωινού

3. Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες

4. Αυξημένη πρόσληψη υγρών: νερό, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι (8-10 ποτήρια καθημερινά).

5. Συστηματική φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά)

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να βρεις τις ιδανικές ασκήσεις για να απαλλαγείς από τα ψωμάκια!!

Read More

And More