Anti-stress! 6 τροφές που πολεμούν το άγχος και πρέπει να βάλεις στο διαιτολόγιο σου

‏Έχεις δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα για να διώξεις μακριά το stress. Έχεις γραφτεί σε μαθήματα Yoga και διαλογισμού, έχεις αγοράσει βιβλία που σου δείχνουν τον τρόπο για να κάνεις θετικές και αισιόδοξες σκέψεις αλλά η πίεση και το άγχος δεν λέει να φύγει..

Τι θα έλεγες αν δοκίμαζες να αλλάξεις και λίγα πράγματα στη διατροφή σου; Γιατί σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν στο να αποβάλλεις το άγχος. Και το απίστευτο σε αυτό είναι ότι όλες αυτές οι τροφές είναι υγιεινές και δεν παχαίνουν!

Διάβασε λοιπόν μια μια τις τροφές αυτές και μάθε ποια είναι τα anti-stress συστατικά τους!

1. Σπαράγγια
Η αλήθεια είναι πως τα σπαράγγια ανήκουν στην κατηγορία των παρεξηγημένων τροφών. Η πλειοψηφία αποφεύγει να τα δοκιμάσει λόγω της φήμης που κυριαρχεί ότι είναι άνοστα και μυρίζουν περίεργα. Δεν ξέρουν όμως ότι τα σπαράγγια χάρη στο φολικό οξύ και τη βιταμίνη Β που περιέχουν, βοηθούν στο να παραμείνεις ψύχραιμη όταν το άγχος αρχίζει να σε καταβάλλει. Εάν λοιπόν είχες και εσύ την ίδια γνώμη για τα σπαράγγια, καλό θα είναι να αναθεωρήσεις! Γιατί υπάρχουν κι άλλοι τρόποι από το να τα φας βραστά. Μπορείς να τα καθαρίσεις και να τα συμπεριλάβεις στη σαλάτα σου ή να τα τσιγαρίσεις και να τα συνοδεύσεις με άλλα λαχανικά ή ρύζι! Είναι πολύ νόστιμα επίσης ψητά!

2. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι γνωστό για τις διατροφικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Καταπολεμά την ξηροδερμία, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών. Και φυσικά βοηθάει στη μείωση του stress και της πίεσης! Γιατί το πράσινο αυτό φρούτο πέρα από μια εξαιρετική πηγή θρεπτικού λίπους, μπορεί να απορροφήσει το stress από το σώμα σου. Και πώς γίνεται αυτό; Χάρη στην ουσία του, τη γλουταθειόνη, εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων λιπών από το στομάχι, τα οποία προκαλούν οξειδωτικές βλάβες (είναι η διαδικασία η οποία δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση). Προσπάθησε να τρως μία μερίδα, περίπου 1/4 δηλαδή, είτε κομμένο σε λεπτές φέτες μέσα στη σαλάτα σου είτε σκέτο.

3. Μούρα
Όλα τα μούρα, blueberries (μύρτιλλα), φράουλες, rasberries (σμέουρα) και βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση του stress. Γιατί η βιταμίνη C μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης. Πρόσθεσε λοιπόν μια γενναία μερίδα από μούρα στο γιαούρτι, στη σαλάτα ή ακόμα και στη βρώμη σου! Τρώγονται και σκέτα σαν όλα τα άλλα φρούτα.


4. Πορτοκάλι

Εντάξει, είναι γνωστό πως τα πορτοκάλια είναι το κατεξοχήν φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μπορείς να έχεις πάντα ένα μες τη τσάντα σου και να το εκμεταλλεύεσαι ως πρόχειρο γεύμα όταν πεινάς! Και ειδικά όταν νιώθεις πίεση, νεύρα και άγχος. Και ξέρεις και κάτι ακόμα; Αν βαρεθείς το πορτοκάλι, μπορείς να φας ένα μανταρίνι ή ένα νεράτζι. Έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΝΟΥΝ ΕΔΩ

5. Στρείδια
Ανήκουν στις αφροδισιακές τροφές, ανεβάζοντας τη σεξουαλική λίμπιντο και διεγείροντας την ερωτική επιθυμία. Ανήκουν όμως και στις anti-stress τροφές καθώς ο ψευδάργυρος τον οποίο και περιέχουν, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες. Αν αγαπάς τη dolce vita και την καλοπέραση, μπορείς να συνοδεύσεις τη σαμπάνια σου με αυτά, ειδάλλως μπορείς να τα φας και μόνα τους με λίγο λεμόνι.

6. Καρύδια
Τα καρύδια έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσια σε Α-λινολενικό οξύ, το οποίο αποτελεί βασικό ωμέγα 3 λιπαρό οξύ καθώς και σε πολυφαινόλες. Το ωμέγα 3 λιπαρό οξύ στα καρύδια λοιπόν, όπως διαπιστώθηκε και από έρευνα, μπορεί να ελέγχει την ορμόνη του stress, την κορτιζόλη και την ανδρεναλίνη. Καρύδια λοιπόν για το άγχος! Ψητά σε σαλάτα ή σαν snack την ώρα που το αφεντικό φωνάζει πάνω από το κεφάλι σου.

Read More

And More