Η τηλεόραση παχαίνει

Γυρίζεις από τη δουλειά κουρασμένη και το μόνο που θέλεις είναι να ανοίξεις την τηλεόρασή σου και να αράξεις στον καναπέ μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. Όμως…. όσο περισσότερες ώρες κάθεσαι με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, τόσο πιο εύκολο είναι να πάρεις κιλά!

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
“Η επίδραση της τηλεόρασης και ειδικότερα της διαφήμισης φαίνεται, μέσα από έρευνες, να αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό κοινωνικό παράγοντα για την αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά και επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καθοριστικών διατροφικών σφαλμάτων” εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Δουλεύεις, κοιμάσαι και παρακολουθείς τηλεόραση;
Δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με έρευνα η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι η τρίτη πιο χρονοβόρα δραστηριότητα στις αναπτυγμένες χώρες μετά την εργασία και τον ύπνο. Έτσι όσο περισσότερο κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση, τόσο πιο πολλά σνακ καταναλώνεις. Αν μάλιστα οι διαφημίσεις μεταξύ των προγραμμάτων περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα λαχταριστά – αλλά παχυντικά – τρόφιμα, τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο “εφιαλτικό”!

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει η τηλεόραση στη σιλουέττα σου:

ΟΤΑΝ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ: Κάθε λεπτό μπροστά στην τηλεόραση σε αποκόπτει από κάθε σωματική δραστηριότητα που θα μπορούσε να τονώσει τον μεταβολισμό σου και να ενεργοποιήσει καλύτερα το πεπτικό σου σύστημα. Το επόμενο στάδιο είναι να πάρεις κιλά.

– Φρόντισε λοιπόν να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία που έχεις να περπατήσεις. Βγες έξω για μια βόλτα στα μαγαζιά. Περπάτησε όσο περισσότερο μπορείς πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη δουλειά.

Ο ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ: Όσο κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου, τόσο αυξάνει η λιγούρα για διάφορα σνακ.
“Η τηλεθέαση σχετίζεται με την αύξηση των μικρών γευματιδίων-τσιμπολογημάτων ανάμεσα στα γεύματα. Όσο δηλαδή «εκθέτουμε» τον εαυτό μας στις διαφημίσεις με τα γλυκά, τα πατατάκια και τα αναψυκτικά, τόσο πιο επιρρεπείς είμαστε στο να αναζητήσουμε και να καταναλώσουμε τέτοια επιβαρυντικά σνακ μπροστά στην τηλεόραση, επιβαρύνοντάς μας με έξτρα θερμίδες, αλλά και επιβαρυντικά και άκρως «εθιστικά» συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά” επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος

– Κράτησε ημερολόγιο διατροφής και πάντα, πάντα πάρε Shopping list μαζί σου στο super market. Έτσι κανένας διαφημιστικός πειρασμός δεν θα μπει ανάμεσα σε εσένα και τη σωστή διατροφή

Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΑΙ: Η καθιστική ζωή, τα πολλά λιπαρά και η παραπάνω ζάχαρη στα τρόφιμα μπλοκάρουν τον οργανισμό σου με αποτέλεσμα να καίει πιο δύσκολα τις θερμίδες. Όπως δηλαδή καταλαβαίνεις όσο κάθεσαι με τις ώρες μπροστά στν τηλεόραση, καταναλώνοντας γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, τόσο είναι πιο δύσκολο για τον μεταβολικό σου ρυθμο να λειτουργήσει σωστά.

– Προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά και τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό είναι μερικά μόνο από τα μικρά μυστικά που θα κάνουν τον μεταβολισμό σου να λειτουργήσει και πάλι σωστά. Και βέβαια η φυσική άσκηση.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Η επιρροή της τηελόρασης σε λάθος διατροφικές επιλογές είναι ίσως πιο μεγάλη από όσο θα περίμενες. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με μετρήσεις το 30% των διαφημίσεων αφορούσαν γλυκά σνακ, 20% αναψυκτικά και ροφήματα με σοκολάτα, 15% αλυσίδες fast food και μόνο 5% φρούτα (χυμούς) και λιγότερο από 5% γαλακτοκομικά προϊόντα.
“Άλλη μελέτη έδειξε πως η παρακολούθηση τηλεόρασης σε παιδιά 5-14 ετών είχε θετική επίδραση στην κατανάλωση αναψυκτικών, χάμπουργκερ, τσιπς, σοκολατένιων γλυκισμάτων και μπισκότων και τηγανητής πατάτας και αρνητική στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών” επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, MMedSci. SRD
Κλινικός διαιτολόγος-Βιολόγος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό»

Read More

And More