Βραδινή έξοδος για φαγητό; Μάθε τι πρέπει να κάνεις πριν και μετά ώστε να μην παχύνεις…

Έρχονται γιορτές και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: Καλέσματα για φαγητό έξω σε κάποιο εστιατόριο ή σε σπίτια φίλων και συγγενών κι εσύ από τώρα προβληματίζεσαι για το τι θα φας και πόσο. Τόσο καιρό προσέχεις αυστηρά τη διατροφή σου και δεν θέλεις να τη χαλάσεις. Από την άλλη όμως, δεν θέλεις να παραπονιέται πάλι η κολλητή σου ότι έκανε τόσο κόπο και εσύ δεν δοκίμασες τίποτα…
Ακόμα και εσύ η ίδια λιγουρεύεσαι όλα τα ζεστά και νόστιμα φαγητά που βρίσκονται σερβιρισμένα στο τραπέζι. Μην ξεφυσάς γιατί υπάρχει λύση και εσύ να μην βγεις εκτός προγράμματος παίρνοντας κιλά, αλλά και να δοκιμάσεις τις λιχουδιές που ετοίμασαν και κανείς να μην μείνει δυσαρεστημένος.

Η διατροφολόγος- διαιτολόγος Αθηνά Ρούντου σου δίνει κάποιες συμβουλές για να συμμετέχεις στη βραδινή έξοδο χωρίς να το μετανιώσεις αργότερα ανεβαίνοντας στη ζυγαριά σου.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ
Ακολουθούν μερικά σωτήριες συμβουλές που καλό είναι να ακολουθήσεις πριν βγεις το βράδυ για φαγητό…

1. Μη μένεις νηστική όλη μέρα πριν την έξοδο. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι γυναίκες κάνουμε κάτι τέτοιες υπερβολές. Γνωρίζοντας ότι το βράδυ θα φάμε αρκετά, δεν τρώμε τίποτα όλη μέρα για να “ισορροπήσουμε” τις ημερήσιες θερμίδες. Λάθος. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η ισορροπία του οργανισμού χαλάει και δύσκολα κάνει καύσεις. Εάν το στομάχι είναι άδειο θα πεινάς περισσότερο με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα θερμίδες. Άρα θα έχεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήθελες.

2. Φάε κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα
.
-1 φρέσκο φρούτο ή
-2-3 αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς,
-1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως,
-1 ποτήρι φυσικό χυμό και 1 φρυγανιά σίκαλης με λίγο τυρί ή
-1 γιαούρτι 2% με μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.
Δίνουν ενέργεια κρατώντας ενεργό τον μεταβολισμό ενώ αποτρέπουν από την βραδινή υπερφαγία.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΣ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΟΥ

1. Ξεκίνησε το γεύμα σου με τη σαλάτα. Μειώνει την όρεξη μέχρι να έρθει το κυρίως πιάτο και δεν τρως παραπάνω ποσότητα από αυτή που έχεις ανάγκη.
Προσοχή: απόφυγε τις σαλάτες με πολλά υλικά (τηγανιτά κρουτόνς, τριμμένο τυρί, αλλαντικά) και παχυντικά dressings (μαγιονέζα, σάλτσες με αρκετό λάδι), εκτός κι αν επιλέξεις να είναι το κυρίως σου. Προτίμησε απλές σαλάτες που έχουν μόνο λαχανικά και πρόσθεσε εσύ το ελαιόλαδο ώστε να ελέγξεις την ποσότητα καλύτερα.

2. Προτίμησε κρέας, κοτόπουλο ή ψητό στη σχάρα ψάρι για κυρίως γεύμα
. Απόφυγε τα πιο σύνθετα πιάτα με κρέμα γάλακτος και πλούσιες σάλτσες. Στο κρέας πρόσθεσε λεμόνι για να αυξήσεις την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και σιδήρου.

3. Σέρβιρε μικρή ποσότητα στο πιάτο σου. Εάν το τραπέζι έχει ποικιλία από μεζέδες, πρόσθεσε λίγο από όλους στο πιάτο σου έτσι ώστε να είναι διακριτή η ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις και απόφυγε τα τσιμπολογήματα. Επίσης, μείνε μακριά από τους τηγανιτούς μεζέδες και πίνε αρκετό νερό, έτσι ώστε να μειώσεις την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις.

4. Τρώγε αργά. Δώσε χρόνο στο στομάχι σου να αναγνωρίσει το φαγητό. Το σήμα που στέλνει στον εγκέφαλο για να αντιληφθεί ότι χορτάσαμε χρειάζεται 15- 20 λεπτά.

5. Απόφυγε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Δύσκολο, αλλά δυστυχώς απαραίτητο. Θα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες και μετά θα το μετανιώσεις. Προτίμησε καλύτερα φρέσκα φρούτα. Προσπάθησε να επιβληθείς στο μυαλό σου.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ…

Φυσικά και δεν είναι σωστό να μείνεις νηστική. Τα είπαμε και παραπάνω αυτά. Τα αντίθετα αποτελέσματα θα έχεις. Αυτά που πρέπει να κάνεις είναι τα εξής:

-Ξεκίνησε τη μέρα σου κανονικά με πρωινό και ενδιάμεσα γεύματα προσέχοντας τη ποσότητά τους
. Για το κύριο γεύμα και το βραδινό θα ήταν καλό να είναι πρωτεϊνικά (κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα) έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός για περισσότερες καύσεις.

-Πίνε όλη μέρα νερό για να απομακρύνεις τις τοξίνες της περασμένης νύχτας.
Τα υγρά είναι το μυστικό για να ενυδατωθείς αφού το έξτρα αλάτι, η ζάχαρη και το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό.

Special tip
Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα ποτήρι Λουίζα με λεμόνι και κανέλα: Έχει θερμογενετική δράση με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και στη διάσπαση του λίπους.

Επιμέλεια: Δέσποινα Θεοδωροπούλου

Read More

And More