Μήπως κάνεις δίαιτα αλλά δεν βλέπεις αποτελέσματα; Μάθε τι μπορεί να φταίει…

Κάνεις δίαιτα. Έχεις ξεκινήσει παράλληλα και εντατική γυμναστική για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Φάνηκες δυνατή σε μια σειρά από πειρασμούς που έπεσαν στο διάβα σου! Μα τι κάνεις λάθος; Γιατί δεν έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά σου;

Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Aναστασία Δουλγέρη να μας δώσει τις πιθανές αιτίες που δεν “πιάνει” η δίαιτα, αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να τα καταφέρεις!

1. Δεν εφαρμόζεις συστηματικά ένα πρόγραμμα διατροφής

Χρειάζεται προγραμματισμός και διευκρίνιση του στόχου σου. Πολλές φορές υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και αναμένουμε απώλεια βάρους. Τρώω υγιεινά και light προϊόντα ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα κάνω δίαιτα.

– Τι μπορείς να κάνεις;
Χρειάζεται η συμβουλευτική ενός ειδικού διαιτολόγου που θα ορίσει την ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως, ώστε να πραγματοποιηθεί απώλεια βάρους.

2. Ακολουθείς εντατικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας
Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μύες να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει εως και ται 1-2 κιλά.

– Τι μπορείς να κάνεις; Δώστε έμφαση σε αερόβια άσκηση (διάδρομο, περπάτημα, ελλειπτικό), τα οποία μειώνουν τις κατακρατήσεις. Μετά από 4-5 εβδομάδες άσκησης η απώλεια κιλών θα είναι εμφανής τόσο εξαιτίας της δίαιτας όσο και της άσκησης.

3. Εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος
Η αναμενομένη και ιδανική απώλεια βάρους είναι ½-1 κιλό την εβδομάδα. Εαν κανείς προσδοκά μεγαλύτερη απώλεια βάρους ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό διαιτολόγιο ο οργανισμός αντιλαμβάνεται κατάσταση στρες και μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR) για να τον προστατέψει.

– Τι μπορείς να κάνεις; Αποφύγετε υποθερμιδικές δίαιτες μονοφαγίας και καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες που παρέχουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών, τα οποία θα εξασφαλίσουν καλή μεταβολική λειτουργία.

4. Καταναλώνεις πολύ μεγάλη ποσότητα νατρίου
Σε απλά ελληνικά, μην το παρακάνεις με το αλάτι.

– Τι μπορείς να κάνεις;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6γρ. (1 κουταλάκι του γλυκού).

5. Είσαι κοντά στο ιδανικό σου βάρος και ο οργανισμός σου αντιστέκεται στην απώλεια βάρους
Μπορεί να έχεις βάλει σκοπό να χάσεις περισσότερα κιλά, όμως κάθε οργανισμός έχει κάποιο βάρος στο οποίο αισθάνεται και είναι καλά.

– Τι μπορείς να κάνεις; Η άσκηση σε αυτήν την περίπτωση θα σε βοηθήσει να επιτύχεις την απώλεια βάρους που προσδοκάς, μιας και αυξάνει τις καύσεις.

6. Δεν ακολουθείς διαιτολόγιο που περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συχνά και ισορροπημένα γεύματα αυξάνουν τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, άρα και τις καύσεις. Επιπλέον, τα συχνά γεύματα δεν επιτρέπουν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης που αποτελούν ρυθμιστή της όρεξης μέσω βιοχημικών μεταβολικών διαδικασιών.

– Τι μπορείς να κάνεις; Όπου και αν είσαι μην ξεχνάς ανά 3 ώρες να έχεις ένα μικρό σνακ (γάλα, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, κράκερ σίκαλης, ανάλατοι ξηροί καρποί, μπισκότα πολυδημητριακών, ρυζογκοφρέτες)

7. Λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους
Κάποια από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά.

– Τι μπορείς να κάνεις; Συμβουλεύσου διατροφολόγο, ο οποίος θα ρυθμίσει τη διατροφή σου λαμβάνοντας υπόψιν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.

8. Τρως μεγάλη ποσότητα φαγητού
Το μέγεθος της μερίδας είναι επίσης κάτι που πρέπει να διευκρινίζεται, έτσι ώστε να μην καταναλώνεις περισσότερη ποσότητα από ότι πρέπει.

– Τι μπορείς να κάνεις; Ζήτησε από το διατροφολόγο να σου προσδιορίσει σε γραμμάρια την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις. Υπάρχεις τρόπος να υπολογίσεις τις μερίδες των φαγητών σου χωρίς να ζυγίζεις… Κάνε κλικ εδώ

9. Αντιμετωπίζεις ορμονικές διαταραχές, όπως ινσουλινοαντίσταση;
Τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να τη μετατρέπουν σε λίπος.

– Τι μπορείς να κάνεις;
Η θεραπεία αυτού του συνδρόμου δεν είναι εύκολη, αλλά με σωστή φαρμακευτική αγωγή μαζί με δίαιτα που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και άσκηση, η απώλεια βάρους είναι εφικτή.

10. Αντιμετωπίζεις ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός
Η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς.

– Τι μπορείς να κάνεις; Πολλές φορές αυτή κατάσταση σχετίζεται με δυσκολία απώλειας βάρους. Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να κάνεις εξέταση ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

Read More

And More