Αλήθεια παχαίνει η πατάτα; Η ντομάτα έχει ζάχαρη; 5 μύθοι γύρω από τη διατροφή σου…

Συζητήσεις περί διατροφής… Είναι φορές που γίνονται κάτι σαν αστικοί μύθοι. Κι από στόμα σε στόμα δημιουργούνται “εντυπώσεις” που σε κάνουν να μην απολαμβάνεις το φαγητό, να νομίζεις πως οτιδήποτε κάνεις στο τραπέζι σου είναι λάθος και θα έχει επιπτώσεις στη διατροφή σου.

Παχαίνει η πατάτα; Είναι αλήθεια πως δεν πρέπει να τρώω υδατάνθρακες με πρωτεΐνες γιατί ο συνδυασμός παχαίνει; Να αποφύγω την ντομάτα επειδή έχει πολλή ζάχαρη; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου σπάει όλους τους μύθους για σένα. Με αποδείξεις…

1. Δεν είναι σωστό να τρώω μαζί υδατάνθρακες και πρωτεϊνες
Κι αν πάντα σε μπερδεύει η διατροφική ορολογία, θα έχεις σίγουρα ακούσει πως δεν κάνει να τρως μακαρόνια με κρέας, ή ακόμη και ψωμί με κοτόπουλο κτλ. Υποτίθεται λοιπόν πως αν κάνεις αυτούς τους “κακούς” συνδυασμούς υδατανθράκων -όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικα- με πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό- παχαίνεις.
ΛΑΘΟΣ. Αντίθετα όπως αναφέρει η διαιτολόγος οι δύο ομάδες τροφίμων έχουν την ιδιότητα να επιφέρουν καλύτερο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Με απλά λόγια, χορταίνεις πιο γρήγορα και δεν το… παρατραβάς!

2. Πρέπει να πίνεις 8 ποτήρια νερό τη μέρα
Παθαίνεις αμόκ και μετράς… Παίρνεις μπουκαλάκια, πιέζεσαι να πιεις νερό! Είναι καλό να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου, όμως δεν χρειάζεται να πίνεις με το ζόρι μόνο νερό. Πολλές φορές μπορείς να αναπληρώσεις τα υγρά που έχει ανάγκη ο οργανισμός από άλλες πηγές! Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται: χυμοί φρούτων και λαχανικών, καφέδες, τσάι, αφεψήματα βοτάνων, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Εξαίρεση αποτελούν τα οινοπνευματώδη που προκαλούν αφυδάτωση

3. Καλό είναι να αποφύγεις τις ντομάτες. Οι ντομάτες έχουν ζάχαρη
Κάποιος θα στο έχει αναφέρει! Όμως είναι κι αυτό ένας ακόμη μύθος. Η ντομάτα περιέχει υδατάνθρακες (φυτικές ίνες), λίγο περισσότερες θερμίδες (6-8) από τα λεγόμενα πράσινα λαχανικά (αγγούρι, μαρούλι κλπ.) και φυσικά δεν παχαίνει.

4. Απόφυγε τις πατάτες γιατί παχαίνουν
Η πατάτα είναι σίγουρα παρεξηγημένη τροφή και γενικότερα, μόλις την ακούς σκέφτεσαι εκατοντάδες θερμίδες. Και όμως η πατάτα αποτελεί μια πολύ χρήσιμη τροφή με χαμηλές θερμίδες, με την προϋπόθεση ότι τρώγεται βραστή ή ψητή. Αντίθετα όταν καταναλώνεται τηγανητή ή ακόμη χειρότερα σε μορφή τυποποιημένων τσιπς τότε έχουμε υψηλότατη πρόσληψη θερμίδων από το λάδι που περιέχει.

5. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό
Είναι φορές που πιστεύεις πως αν καταναλώσεις κάποιο προϊόν ολικής άλεσης, τότε δεν πρόκειται να πάρεις ούτε μία θερμίδα. Και έτσι δεν διστάζεις να φας και μια φέτα παραπάνω ψωμί ή λίγο περισσότερα δημητριακά. Κι όμως από πλευράς θερμίδων η “μάχη” λευκού και μαύρου ψωμιού έρχεται ισοπαλία. “Το ψωμί έχει υπολογίσιμη ποσότητα ενέργειας είτε είναι άσπρο, είτε είναι μαύρο. Βέβαια, σε θρεπτική αξία υπερέχει το μαύρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδίδει λιγότερες θερμίδες” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.

Read More

And More