Πώς ένα ημερολόγιο διατροφής θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά

“Αγαπητό ημερολόγιο… σήμερα σηκώθηκα με μια πελώρια λαχτάρα για muffin με σοκολάτα”! Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να καταγράφει στο χαρτί τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωσε μέσα στην ημέρα, όπως σημειώνει τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας; Κι όμως ένα ημερολόγιο διατροφής θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου, θα κάνει τη δίαιτα πιο εύκολη και θα σου αποδείξει με… μαθηματική ακρίβεια που κάνεις λάθος και δεν έχεις το ιδανικό βάρος!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ;

“Ένα ημερολόγιο της διατροφής μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

– Χάνεις πιο γρήγορα βάρος: Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine η οποία πραγματοποιήθηκε σε άτομα που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος βρέθηκε ότι όσοι κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής έχασαν δύο φορές περισσότερο βάρος από όσους δεν κρατούσαν ημερολόγιο. Για όσους έχουν αυξημένο βάρος ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρους και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις διατροφικές τους συνήθειες και συμπεριφορές.

– Καταλαβαίνεις τι τρως: Η καταγραφή των τροφών και των ποτών που καταναλώνεις σε ενθαρρύνει να σκέφτεις τι έχεις φάει και να προγραμματίζεις τι θα φας αργότερα. Με αυτό τον τρόπο κάνεις συνειδητές επιλογές με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τρώς λιγότερο.

– Κάνεις οικονομία: Ένα ημερολόγιο που αφορά στη διατροφή σου δίνει και μια πολύτιμη ευκαιρία να εξοικονομήσεις χρήματα. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να παραγγείλεις delivery, ίσως το ημερολόγιο να σου αλλάξει γνώμη. Όχι μόνο θα καταλαβαίνεις πως σου κάνει κακό, αλλά και ότι κοστίζει πολύ ακριβά στην τσέπη σου.

– Ξεκαθαρίζεις τα συναισθήματά σου: Ένα απλό καθημερινό ημερολόγιο είναι μια καταγραφή συναισθημάτων. Μην νομίζεις πως και ένα ημερολόγιο διατροφής δεν σε βοηθά να κάνεις το ίδιο. Γράψε στο τέλος της μέρας τι έφαγες και σε τι κατάσταση ήσουν όταν το κατανάλωνες. Μπορεί να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις στο μυαλό σου πως όταν εκνευρίζεσαι, νιώθεις άσχημα ή down το ρίχνεις στα παχυντικά…

– Oργανώνεις καλύτερα και τη γυμναστική σου: Το μεγαλύτερο όφελος από ένα ημερολόγιο διατροφής είναι ότι βοηθάει όσους το κρατούν να αντιληφθούν πραγματικά τη σύνδεση μεταξύ διατροφής, άσκησης και βάρους. Κράτησε την υπόσχεση για εντατική γυμναστική; Έμεινες πιστή στη διατροφή σου; Όλα θα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα μέρος και θα σε βοηθούν να έχεις τον έλεγχο!

Δοκίμασε λοιπόν να καταγράφεις τι τρως, για να τρως λιγότερο και μην ξεχνάς να σημειώνεις τα ποτά και τις μικρές λιχουδιές!

ΤΡΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε σημειωματάριο, τα παρακάτω έχουν επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως θερμιδομετρητή, που κάνουν ευκολότερη στην προσήλωση στο στόχο σου.

1. Για πολυάσχολες: Αρκετά μικρό ώστε να χωρά στο τσαντάκι σου, αυτό το σετ σημειωματάριου και στυλό έχει κουτάκια για να σημειώνεις την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, νερού και βιταμινών για τρεις μήνες. Η σελίδα “Προγραμματισμός Μενού” σε βοηθά να έχεις μια λίστα με τα αγαπημένα σου, χαμηλά σε θερμίδες, σνακ και φαγητά, ώστε να καταφεύγεις σ’ αυτά όποτε σε πιάνει λιγούρα.

2. Για γυναίκες με μνήμη κομπιουτεράκι! Μοιάζει περισσότερο με λεξικό, αφού έχει ειδικό section όπου αναγράφονται οι θερμίδες που περιέχονται σε περισσότερες από 11.000 τροφές, συμπεριλαμβανομένων των μερίδων εστιατορίου και των φαστ-φουντ. Χρησιμοποίησέ το ως παραπομπή για το ημερολόγιο 10 εβδομάδων που υπάρχει στη συνέχεια, όπου μπορείς να καταγράφεις τις τροφές που καταναλώνεις και τις θερμίδες τους.

3. Για Nutrition Freaks! Μέσα στο ανθεκτικό εξώφυλλό του, έχει χώρο για τρεις μήνες καταχωρίσεων, με στήλες για το φαγητό που καταναλώνεις, αλλά και για καταμέτρηση θερμίδων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, υδατανθράκων και λιπαρών. Περιέχει επίσης ένα τμήμα για να μετράς τη φυσική σου δραστηριότητα και την πρόσληψη νερού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η καλή οργάνωση σίγουρα θα σε κάνει και πιο πρόθυμη να κρατήσεις ημερολόγιο. Αν όμως δεν βρίσκεις τα παραπάνω ημερολόγια, δοκίμασε να φτιάξεις μόνη σου εκείνο που θα ταιριάξει καλύτερα με τις δικές σου συνήθειες.

TLIFE CALENDAR
Παίρνεις ένα ντοσιέ… τυπώνεις το πολύχρωμο ημερολόγιο του TLIFE και κάθε εβδομάδα που περνά προσθέτεις και μία σελίδα! ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ!

Κάνε κλικ στην εικόνα και να την εκτυπώσεις στον υπολογιστή σου

Read More

And More