Ταιριάζουν οι υδατάνθρακες με τις πρωτεΐνες; Πώς βοηθά το γιαούρτι με τα δημητριακά να κάψεις λίπος;

Αναζητάς το μυστικό συνδυασμό που θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις. Κάποιος σου είπε πως οι πατάτες με το κρέας απαγορεύονται αν θέλεις ποτέ ο δείκτης της ζυγαριάς να πέσει. Διάβασες πως τα φρούτα έχουν αρκετή ζάχαρη και καλό είναι να τα αποφύγεις στο γάλα ή το γιαούρτι με το πρωινό σου. Ζητήσαμε από την Κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο Αθηνά Ρούντου να μας δώσει τους “μαγικούς” συνδυασμούς τροφίμων στο πιάτο που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις.

“Στη διαδικασία απώλειας βάρους, πολλοί νομίζουν ότι μια στερητική δίαιτα θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που πρέπει να περιέχονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, παίζουν τον δικό τους, σημαντικό ρόλο, στην διαδικασία απώλειας βάρους.” επισημαίνει η διαιτολόγος που κάνει τα… γευστικά ταιριάσματα.

1. YΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως αυτές οι δύο κατηγορίες τροφίμων είναι “ορκισμένοι εχθροί”! Η ειδικός της διατροφής όμως έχει άλλη γνώμη.

/

“Συνδυάζοντας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες με πρωτεΐνες σε κάθε κύριο γεύμα το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι στα επιθυμητά όρια” εξηγεί η διαιτολόγος. Αυτό σημαίνει πως με τους σωστούς συνδυασμούς μπορείς να πεις αντίο στις λιγούρες.

/

“Επίσης, η τακτική κατανάλωση υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες διατηρεί ψηλά τα επίπεδα ενέργειας, αποφεύγεται η υπερκατανάλωση ενδιάμεσων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη και επιφέρει ένα αίσθημα ευεξίας στο άτομο” συμπληρώνει η κα. Ρούντου.

“Τότε τι λάθος κάνω;” σκέφτεσαι αφού οι συνδυασμοί που βλέπεις παραπάνω είναι και οι δικοί σου συνδυασμοί. Μήπως τα ζυμαρικά ή το ψωμί δεν είναι ολικής άλεσης; Έχεις σκεφτεί από την άλλη πως το κόκκινο κρέας θα πρέπει να σερβίρεται στο τραπέζι σου το πολύ δύο φορές την εβδομάδα; Είναι το κρέας που χρησιμοποιείς άπαχο; Δοκίμασε αυτές τις αλλάγές και οι παραπάνω συνδυασμοί θα “πιάσουν” τόπο.

2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ! *Plus Κανέλα…
Δεν είναι μυστικό, όμως το γιαούρτι ή το γάλα με τα δημητριακά είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός που αγαπά τη γραμμή σου. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις και λίγη κανέλα… “Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση)” τονίζει η διαιτολόγος.

/

Ένας συνδυασμός που χορταίνει και σε βοηθά να πεις “ΟΧΙ” σε παχυντικά σνακ και γλυκά. “Ταυτόχρονα με τη κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν φυτικές ίνες, προκαλείται μεγαλύτερος και παρατεταμένος κορεσμός. Μία ακόμα ιδιότητα των φυτικών ινών είναι ότι καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και κυρίως της γλυκόζης. Έτσι, ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνεται η επιθυμία μας για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων.”!

/

Και το καλύτερο δεν το άκουσες ακόμη! Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά του συνδυασμού γαλακτοκομικών με δημητριακά “συμβάλουν στην μείωση λίπους μέσω του μηχανισμού παρεμπόδισης λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ένζυμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κανέλα καθώς αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών” σημείωνει η Αθηνά Ρούντου.

Smart Tip: Ετοίμασε ένα μπολ με γιαούρτι, δημητριακά, φρέσκα φρούτα και κανέλα για πρωινό. Θα δεις πόση ενέργεια χαρίζει για όλη την ημέρα και επιπλέον πόσο βοηθά το μεταβολισμό σου να πάρει φωτιά.

ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μην πεις όχι σε ένα γευστικό κομμάτι κρέας. Αρκεί το λιπαρό χοιρινό η μοσχαρίσιο κρέας να το συνοδεύσεις με λαχανικά.

“Με αυτόν το συνδυασμό έρχεται σε ισορροπία ένα λιπαρό τρόφιμο με φυτικές ίνες. Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες, βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας.” εξηγεί η διαιτολόγος.

Smart Tip: Το κρέας είπαμε με μέτρο σε εβδομαδιαία βάση. Όποτε όμως το επιλέξεις, προτίμησε να το ψήσεις στα κάρβουνα, αφού με αυτό τον τρόπο αποβάλει το 20-25% των λιπαρών του κατά το ψήσιμο.


To extra μυστικό της επιτυχίας

Η διαιτολόγος όμως σου δίνει μια ακόμη πολύτιμη συμβουλή εν όψει καλοκαιριού. Όποιο συνδυασμό και αν επιλέξεις, μην ξεχνάς την επαρκή και σωστή ενυδάτωση. Πολύ νερό, φυσικούς χυμούς και ροφήματα όπως ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ και πράσινο τσάι. Με αυτό τον τρόπο θα δεις καλύτερα αποτελέσματα.

Read More

And More