Μαγειρεύουμε για τα Χριστούγεννα! Tips για να είναι τα πιάτα σου πιο light και πιο υγιεινά

Μαγειρεύεις για την πιο λαμπερή μέρα του χρόνου και θέλεις όλα να είναι στην εντέλεια. Μήπως όμως στην προσπάθειά σου να γίνουν τα πιάτα σου πιο νόστιμα κάνεις “εκπτώσεις” στην υγιεινή διατροφή; Κι αν σου έλεγα πως σωστή διατροφή και απόλαυση πάνε μαζί;

Μυστικά για να μαγειρέψεις τα πάντα, έχοντας τη σιγουριά ότι είναι νόστιμα και κατάλληλα για τη σιλουέτα σου.

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ελένη Σολωμού σου δίνει συμβουλές μαγειρικής που αγαπούν τη γραμμή σου και τα Χριστούγεννα.

Super Διατροφικά Tips για την περίοδο των εορτών!
“Για να γλιτώσουμε, λοιπόν, από τη δυσάρεστη έκπληξη που θα μας κάνει η ζυγαριά με το πέρας της εορταστικής περιόδου και να μη στερηθούμε τις χριστουγεννιάτικες νοστιμιές, καλό θα ήταν να εφαρμόζαμε τις παρακάτω συμβουλές”:

1. Κάνε όλες τις απαραίτητες αντικαταστάσεις
: Όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν στερούνται γεύσης, αν αντικαταστήσουμε την άσπρη ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε θερμίδες

Επάξιοι αντικαταστάτες της ζάχαρης σε ό,τι αφορά τη γλυκύτητα αποτελούν οι γλυκοζίτες στεβιόλης (φυτό stevia) και η σουκραλόζη. Με αυτό τον τρόπο και γλυκιά γεύση επιτυγχάνουμε (υψηλότερης γλυκαντικής ισχύς έναντι ζάχαρης) και χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο (1g στέβια & 1g σουκραλόζης αποδίδουν 0 kcal έναντι των 4 kcal/g ζάχαρης).

2. Η μαργαρίνη σε βγάζει ασπροπρόσωπη
: Η μαλακή μαργαρίνη, η οποία είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά, πολύτιμες λποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Ε χωρίς trans λιπαρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι του βουτύρου.

Μπορεί το θερμιδικό περιεχόμενο που αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα βουτύρου και μαλακής μαργαρίνης να μην παρουσιάζει σημαντική διαφορά (1 κ.γ. βούτυρο αποδίδει 37 kcal, 1 κ.γ. μαλακή μαργαρίνη αποδίδει 35 kcal), όμως οι μαλακές μαργαρίνες εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στη θωράκιση της καρδιάς!

3. Στο αυγό λέμε ναι αλλά με μέτρο! Καλό θα ήταν να περιορίζαμε την ποσότητα των κρόκων αυγού που χρησιμοποιούμε κατά την παρασκευή των χριστουγεννιάτικων γλυκών και φαγητών, γιατί μπορεί η διατροφική αξία του αυγού να είναι υψηλή (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες A, B, D, σίδηρο και φολικό οξύ) ιχνοστοιχεία), όμως υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη.

4. Όπου λευκό, βάλε μαύρο! Είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε το άσπρο αλεύρι, με αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην εντερική λειτουργία και στη μειωμένη απορρόφηση λίπους. Και να είσαι σίγουρη πως όλες σου οι δημιουργίες θα έχουν την ίδια υπέροχη γεύση…

5. Τι να κάνεις αν αποφάσισες να φτιάξεις αρνάκι!
Είναι πιο παραδοσιακή επιλογή και για πολλούς ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα στο φούρνο με πατάτες. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιείς, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πιάτο της μεσογειακής διατροφής. Όμως ψητό αρνί έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά (8.9% έναντι 0.9%) τα οποία ως γνωστόν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφαιρείς το ορατό λίπος, τόσο κατά την παρασκευή, όσο και όταν απολαμβάνεις τη δημιορυγία σου στο πιάτο.

Παρότι πιο απλό το αρνάκι έχει υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο 550 θερμίδες! Επίσης τα συνολικά λιπαρά που κυμαίνονται από 18% μέχρι και 37%

6. Health & Fitness μυστικό για τη γεμιστή γαλοπούλα!
Αρχικά να ξέρεις πως θα πρόκειται για ένα πιάτο που το χαρακτηριστικό του είναι η ποικιλία υλικών. Κουκουνάρι, κρεμμύδια, συκωτάκια κοτόπουλου, άνιθος, αυγά, κιμάς, ρύζι, αμύγδαλα, κάστανο και σταφίδες είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά που κάνουν τη γεμιστή γαλοπούλα τόσο ξεχωριστή και δεν πρέπει να τα παραλείψεις από τη συνταγή σου.

Μια καλή συμβουλή αν θέλεις να μειώσεις τις θερμίδες είναι να αντικαταστήσεις το βούτυρο με το οποίο την περιχύνεις με μαργαρίνη, που περιέχει καλά λιπαρά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Μια μερίδα γαλοπούλα γεμιστή περιέχει 450 θερμίδες, ενώ το ποσοστό λίπους δεν ξεπερνά το 6%.

7. Extra tips για την πιο υγιεινή γέμιση. Η διαιτολόγος σου προτείνει κάποια υλικά που κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό και τη σιλουέτα σου. Μην ξεχάσεις τα τα βάλεις στη γαλοπούλα σου.

Αμύγδαλα για αντιοξειδωτικά
: Καλό θα ήταν να βάλεις στη γέμιση της γαλοπούλας αμύγδαλα που θα σου προσφέρουν βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη που ως γνωστόν λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά.

Αυγό για… πολυβιταμινούχα γέμιση
: Επίσης το αυγό, εκτός του ότι δένει τη γέμιση και της δίνει γεύση, βελτιώνει την περιεκτικότητα της γαλοπούλας σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Συνδυασμός που αγαπά τους μύες σου
: Τα αμύγδαλα σε συνδυασμό με τα αυγά και το ρύζι αυξάνουν το πρωτεϊνικό περιεχόμενο της γαλοπούλας. Και η πρωτεΐνη αγαπά τον μεταβολισμό σου… μην το ξεχνάς!

Read More

And More