Μάθε πως να αποτοξινώσεις τον μεταβολισμό σου ώστε να κάψεις περισσότερες θερμίδες

Το ήξερες πως μπορείς να αποτοξινώσεις το μεταβολισμό σου; Πέντε σημεία κλειδιά για να κάνεις detox στο βασικό μεταβολισμό, να τον βοηθήσεις να κάψει περισσότερες θερμίδες και φυσικά να χάσεις κιλά.

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Έλενα Περλεπέ σου δίνει όλες τις πληροφορίες για να το καταφέρεις.

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός;
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την ακριβή έννοια του Βασικού Μεταβολισμού. Ο Βασικός Μεταβολισμός είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργούν σωστά κάποια βασικά σημεία του οργανισμού όπως να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος, να λειτουργούν τα ζωτικά όργανα, να υπάρχει η σωστή πίεση στον οργανισμό, να γίνεται η μεταφορά και η διάπλαση θρεπτικών ουσιών κ.α

Τα βήματα της αποτοξίνωσης
Για την αποτοξίνωση του μεταβολισμού αλλά και για την ενεργοποίηση του, απαιτούνται κάποια βασικά βήματα και αυτά είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση και πιο συγκεκριμένα η αερόβια άσκηση και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό και αφεψήματα που «ξυπνούν» τον Βασικό Μεταβολισμό και ξεκινάει τη διαδικασία της λιπόλυσης από τα λιποκύτταρα.

1. Μπες στον κόσμο της σωστής και ισορροπημένης διατροφής! Σου ακούγεται ίσως κλισέ και αυτονόητο, όμως η αλήθεια είναι πως το μυστικό για την αποτοξίνωση του μεταβολισμού ταυτίζεται με αυτό που λέμε σωστός τρόπος διατροφής. “Η ενίσχυση του μεταβολισμού μπορεί να επιτευχθεί με τον εμπλουτισμό της διατροφής με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, πλιγούρι, ψωμί πολύσπορο, ξηρούς καρπούς και σπόρους και βέβαια το ελαιόλαδο” επισημαίνει η διαιτολόγος.

ΓΙΑΤΙ; “Η επιλογή μιας τέτοιας διατροφής μας αποδίδει υψηλές προσλήψεις αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, άρα ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού καθώς αποτελεί την τονωτική «ένεση» του μεταβολισμού”

2. Προσπάθησε να κάνεις περισσότερη γυμναστική! Για την ακρίβεια δοκίμασε το χορό, τη zumba, τρέξιμο ή jogging και aerobics. “Η αερόβια άσκηση αποτελεί την ιδανική άσκηση για μυϊκή τόνωση του οργανισμού. Συστήνεται περπάτημα 45′ λεπτών τουλάχιστον τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα για ένα μήνα” συστήνει η διαιτολόγος.

ΓΙΑΤΙ; Η αερόβια άσκηση αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού, τονώνοντας με αυτό τον τρόπο το μεταβολισμό. Παράλληλα με την εφίδρωση επιτυγχάνεται και αποτοξίνωση του οργανισμού.

3. Νερό, νερό και πάλι νερό! Η αποτοξίνωση του μεταβολισμού, όπως και κάθε detox απαιτεί πολλά υγρά. “Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως μέσα από το νερό, αυξάνει τον μεταβολισμό αφού και αυτό με τη σειρά του συμμετέχει στην μυϊκή τόνωση, αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μεταφορέας διαφόρων ουσιών, ορμονών και ενζύμων του οργανισμού” σημειώνει η διαιτολόγος.

Extra tip: Μπορείς επίσης να προσθέσεις στο μενού μια σειρά από αφεψήματα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού καθώς αυξάνουν τις καύσεις εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

4. Ξεκουράσου όπως πρέπει και όσο χρειάζεσαι. “Οι μειωμένες ώρες ύπνου συνοδεύονται από ορμονικές αλλαγές που επιδρούν τόσο στην αύξηση της όρεξής μας, όσο και στην αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα μας” σημειώνουν οι ειδικοί.

ΓΙΑΤΙ; “Σε περιπτώσεις αϋπνίας αυξάνεται στο αίμα η γκρελίνη που είναι η ορμόνη της όρεξης και μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης που είναι η ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη” εξηγεί η διαιτολόγος πράγμα που σημαίνει πως ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται.

5. Ξέχασε μια και για πάντα τις εξαντλητικές δίαιτες. “Όταν εφαρμόζεται υποθερμιδική δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα ο οργανισμός μειώνει τις ενεργειακές του δαπάνες με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση του βασικού μεταβολισμού που μπορεί να φτάσει το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%!” σημειώνει η διαιτολόγος.

ΓΙΑΤΙ; “Προκαλείται μείωση του βασικού μεταβολισμού, ως αποτέλεσμα του αμυντικού μηχανισμού προσαρμογής του οργανισμού στη μικρότερη διαθεσιμότητα τροφής και κατ’ επέκταση ενέργειας”

Read More

And More