Πέντε super healthy υλικά και πώς θα τα βάλεις στην καθημερινότητά σου για να χάσεις βάρος

Έχεις διαβάσει για τις θαυματουργές ιδιότητες των κράνμπερι (ειδικά στις γυναίκες). Γνωρίζεις πως το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο healthy φρούτα της εποχής. Ξέρεις καλά πως η καυτερή πιπεριά κάνει θαύματα με το μεταβολισμό σου ή ότι το τζίντζερ δεν είναι απλά το μυρωδικό των Χριστουγέννων, αλλά και μια πολύ καλή πηγή ευεξίας. Πώς όμως θα βάλεις όλα αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινότητά σου; Τι μπορείς να κάνεις για να μην τα… ξεχνάς;

Συζητάμε για πέντε εξαιρετικά υλικά για τη διατροφή σου και με τη βοήθεια της διαιτολόγου διατροφολόγου Ιωάννας Βασιλακοπούλου σου δίνουμε προτάσεις για να τα εντάσσεις πιο συχνά στο πρόγραμμα.

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

– Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν τις εξαιρετικά σπάνιες και ευεργετικές ιδιότητες του θαυματουργού αυτού καρπού, ο οποίος έχει θρεπτικές, θεραπευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει και πληθώρα άλλων δράσεων. Μια καλή “αφορμή” για τον μεταβολισμό σου να λειτουργήσει πιο ομαλά…

Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου: Πρόσθεσε αποξηραμένα ή φρέσκα κράνμπερι σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι. “Ένας τέλειος διατροφικός συνδυασμός με ισχυρά φλαβονοειδή και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C. Το γιαούρτι λόγω των προβιοτικών που περιέχει σε συνδυασμό με τα κράνμπερι εμποδίζει την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηριδίων, ώστε να αποφεύγονται φλεγμονώδεις καταστάσεις ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, όπως ουρολοιμώξεις, κολίτιδες κ.α.”

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

– Τα ωφέλη του πορτοκαλιού είναι τόσα πολλά που δεν ξέρει κανείς από που να ξεκινήσει. Ένα από τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C, γεμάτο ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες και ίσως η πιο απλή και αγνή πηγή τόνωσης και ευεξίας που μπορείς να βρεις εύκολα και οικονομικά. Κι όπως ήδη γνωρίζεις από μόνη της η απλόχερη δόση βιταμίνης C παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού.

Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου; Αν το πορτοκάλι είχε σύντροφο, αυτή θα ήταν αναμβφισβήτητα η σοκολάτα. Απόλαυσε ένα απογευματινό σνακ με μαύρη σοκολάτα και φρέσκο πορτοκάλι. “Έχει αντιγηραντική δράση και συναντάται συχνά στην προληπτική ιατρική. Η δράση της οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, κυρίως πολυφαινόλες αλλά και φαινυλαιθυλαμίνη. Παρέχει ένα συνδυασμό βιταμινών και αμινοξέων που βοηθούν στο σχηματισμό σεροτονίνης, η οποία αποτελεί μία ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεση, αλλά και τον κορεσμό”!

ΤΖΙΝΤΖΕΡ

– Όπως και όλα τα μυρωδικά της κουζίνας, έτσι και το τζίντερ έχει την ικανότητα να καταστέλλει την όρεξη, να προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά. Επίσης το πικάντικο τζίντζερ συμβάλει στη διαδικασία λειτουργία τους εγκεφάλου, προσφέροντας μεγαλύτερη… οξύτητα και ευεξία!


Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου;
Φτιάξε ένα ρόφημα πράσινου τσαγιού με τζίντζερ. “Ρόφημα που εντείνει τη διάσπαση λίπους, ώστε να διευκολύνεται η πέψη. Με αυτό το τρόπο μειώνεται η συσσώρευση του λίπους στο σώμα. Η κατανάλωσή του εμποδίζει τη δημιουργία οιδήματος αποβάλλοντας τις τοξίνες από τον οργανισμό”.

How to: Ετοίμασε το τσάι όπως συνήθως και πρόσθεσε πριν το σερβίρεις τριμμένο τζίντζερ στο ποτήρι σου. Η διαιτολόγος συνιστά εως και δύο με τρία φλτιζάνια την ημέρα.

KΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

– Η καυτερή πιπεριά – όπως βέβαια και όλα τα μπαχαρικά σε μικρότερο όμως βαθμό – διευκολύνει την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μην φράζουν την αναπνοή, βοηθώντας σε να ξεπεράσεις το κρύωμα. Επιπλέον η πικάντικη γεύση της, είναι βασική αιτία θερμογένεσης που επιταχύνει το μεταβολισμό.

Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου; Φτιάξε ένα dressing με καυτερή πιπεριά, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο. “Χρήσιμο για άτομα με ευαίσθητο στομάχι. Λόγω της δραστικής ουσίας καψαϊκίνης και των αντιοξειδωτικών που περιέχει το δεντρολίβανο σε συνδυασμό με τη Βιταμίνη Ε που περιέχει το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως e.Coli και να σταματήσει το πόνο. Σε πρόσφατες μελέτες έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, της LDL-κακής χοληστερόλης ενώ μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο του βάρους”.

How to: Ψιλόκοψε την πιπεριά, ανάμειξε με ελαιόλαδο και φυλλαράκια δενρολίβανου και περίχυσε τις σαλάτες σου. Συνδύασέ το με πράσινα λαχανικά και άπαχο κρέας.

ΛΟΥΙΖΑ

– Ναι, μπορεί να την χρειάζεσαι όντως για να ρίξεις τους τόνους, μετά από μια δύσκολη μέρα, όμως η λουΐζα δεν είναι απλά ένα χαλαρωτικό βότανο. Το γεγονός όμως πως συμβάλει καταλυτικά στην μείωση της έντασης και του στρες, μπορεί να είναι το κλειδί για να καταφέρεις να χάσεις βάρος. Διάβασε περισσότερο για τα εμπόδια που βάζει το άγχος στο αδυνάτισμα με ένα “κλικ” εδώ.

Επιπλεόν, η δράση του λειτουργεί και αναλγητικά! Επιπλέον είναι ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων.

Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου; Ετοίμασε ένα ζεστό ρόφημα με λουΐζα και πρόσθεσε στο φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμόνι και κανέλλα. “Σούπερ ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό λόγω της βιταμίνης C που περιέχει, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και καλμάρει την ένταση”.

Πώς βοηθά στο αδυνάτισμα; Έχει θερμογενετική δράση με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και στη διάσπαση του λίπους.

Read More

And More