Diet Tips: Τι να κάνεις στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν για να μην παχύνεις…

Πρέπει να ξέρεις πως μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων οι Έλληνες παίρνουν κατά μέσο όρο τρία κιλά! Για αυτό λοιπόν είπαμε και φέτος να ζητήσουμε τη βοήθεια της διαιτολόγου-διατροφολόγου Τσαμπίκας Κοντογιάννου για να μας δώσει τις σωστές διατροφικές κατευθύνσεις ώστε να μην γίνουμε κι εμείς ο παραπάνω μέσος όρος.

Αν πάλι δεν ανήκεις στα-γνωστά-για-την εγκράτειά-τους-μπροστά-στις-λιχουδιές κορίτσια… τότε απόλαυσε ελεύθερα το πάρτυ και μείνε συντονισμένη γιατί μετά τις γιορτές θα σου έχουμε την ανάλογη detox δίαιτα!

Συνδυασμοί που κάνουν καλό…
Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα προβληματίζεται κανείς! Με τι να ξεκινήσει; Θα χωρέσουν όλα τα καλά του μπουφέ στο πιάτο; Άλλαξε νοοτροπία! Το θέμα μας εδώ είναι να διασκεδάσεις, όχι να σκάσεις από το φαγητό. Άκου λοιπόν πως έχει το πραγμα. Ζητήσαμε από τη διαιτολόγο να μας φτιάξει τρεις συνδυασμού για το πιάτο σου, ανάλογα με το κυρίως γεύμα:

Diet Tip: Για να μην πέσεις στην παγίδα της ποικιλίας (που παχαίνει) άκου πως θα ξεκινήσεις. Αναζήτησε στο τραπέζι το σημείο όπου βρίσκονται οι σαλάτες. Ξεκίνα λοιπόν από εκεί και βάλε όσο θέλεις.
Φροντίζουμε να επιλέγουμε σαλάτα που δεν περιέχει μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλά ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, πολύχρωμες πιπεριές, λάχανο, καρότο, ρόδι, πορτοκάλι αποτελούν κοκτέιλ βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Λόγω του χαμηλού τους θερμιδικού περιεχομένου και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μας δημιουργούν ένα πρόωρο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας περιορίζοντας έτσι την όρεξής μας” σημειώνει η διαιτολόγος.

Diet Tip: Συνήθως κάτι τέτοιες βραδιές υπάρχουν πολλές επιλογές κυρίως πιάτου. Κάνε την μεγάλη επιλογή! Αν δυσκολεύεσαι ζήτησε από μια φίλη να σου δώσει να δοκιμάσεις μια μπουκίτσα και αναλόγως να διαλέξεις. Αρνάκι, χοιρινό ή πουλερικό; “Στο υπόλοιπο πιάτο καλό είναι να υπάρχει ίση κατανομή σε ότι αφορά στο κρέας και τα υπόλοιπα εδέσματα. Συνολικά υπολογίστε 6-8 πιρουνιές” εξηγεί η κα. Κοντογιάννου.

Diet Tip: Μην τρως γρήγορα. “Η κατανάλωση τροφής, πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα δυσπεψίας και να αναγνωριστεί πιο γρήγορα ο κορεσμός, χωρίς να καταναλωθούν παραπάνω ποσότητες” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Πώς θα γλυκαθείς, χωρίς να… πικραθείς;
Καλό είναι να έχεις πάρει τη γλυκιά σου δόση από χριστουγεννιάτικα γλυκά με τον καφέ σου από το πρωί! “Όσον αφορά στο δύσκολο κομμάτι των γλυκών, καλό είναι να προτιμούνται τις πρωινές ώρες συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσάι, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος καύσης για αυτά, κατά την διάρκεια της μέρας” εξηγεί η διαιτολόγος.

Επειδή όμως οι πιατέλες με τα παραδοσιακά γλυκά θα βρίσκονται εκεί μπροστά σου να σε… καλούν, δες τι συστήνει η διαιτολόγος. “Ανάμεσα στα εορταστικά γλυκίσματα επιλέγουμε μελομακάρονα και δίπλες, καθώς έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία σε σχέση με τα υπόλοιπα (κουραμπιεδες κλπ). Παρόλα αυτά, αρκούμαστε σε 1-2 τεμάχια”!

Smart Tip: Υπάρχει πάντα και η επιλογή να ετοιμάσεις μόνη σου τα γλυκά του Ρεβεγιόν και να τα “προσαρμόσεις” στις δικές σου ανάγκες. Κάνε “κλικ” εδώ και μάθε όλα τα μυστικά ζαχαροπλαστικής για να γίνουν πιο ελαφριά μα το ίδιο πεντανόστιμα.

Cheers! Πόσες φορές θα τσουγκρίσεις το ποτήρι σου;

Στο αλκοόλ λέμε ΝΑΙ… αλλά με μέτρο! Το ξέρεις πια καλά πως αν είναι να πιεις κάποιο αλκοολούχο, η καλύτερη επιλογή σου είναι σαφέστατα κρασί ή μπύρα και όχι βότκα, ουίσκι ή άλλα βαριά ποτά.

“Προτιμάμε μπίρα και κρασί, αφενός μεν γιατί αποδίδουν λίγες θερμίδες (100 ml κρασί αποδίδουν 75 kcal, 100 ml μπίρας αποδίδουν 30 kcal) αφετέρου δε γιατί αποτελούν αξιόλογες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, προασπίζοντας, έτσι, τον οργανισμό έναντι χρόνιων νοσημάτων” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Smart Tip: Μην ξεχνάς πως ανάμεσα στο κρασάκι ή τη σαμπάνια σου πρέπει να πίνεις άφθονο νερό. “Περιορίζει την κατακράτηση που προκαλείται στο σώμα από την κατανάλωση αλμυρών εδεσμάτων και την πρόσληψη αλκοόλ”!

Read More

And More