Συνήθειες και τροφές που ευθύνονται για το ότι -ενώ γυμνάζεσαι- δεν αδυνατίζεις…

Πώς γίνεται να κάνεις γυμναστική και να μην βλέπεις αποτέλεσμα; Τι είναι αυτό που φταίει και όσο καλά κι αν τα πηγαίνεις με την pilates (ή τη yoga ή το τρέξιμο) πάλι η αλλαγή στο σώμα ή τη ζυγαριά σου δεν είναι φανερή; Έχεις σκεφτεί ποτέ μήπως για όλα αυτά φταίει η διατροφή σου; Υπάρχουν τρόφιμα που με τον τρόπο τους “ακυρώνουν” την προσπάθειά σου με τη γυμναστική;

Με τη βοήθεια του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Αθανασιάδη σου δίνουμε τις διατροφικές επιλογές που μπορεί να στέκονται εμπόδιο στα οφέλη που περιμένεις από τη γυμναστική.

Η απάντηση βρίσκεται στα μαθηματικά

“Θα μπορούσα να πω ότι τα μαθηματικά θα μας δώσουν τη λύση. Για παράδειγμα κάποιος αν έχει ημερήσιες θρεπτικές ανάγκες 2000 kcal (συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης) και καταναλώνει 2000 kcal δεν θα υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων, οπότε θα μένει στο ίδιο βάρος” εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης.

Με πιο απλά λόγια, αν η καθημερινή σου ρουτίνα απαιτεί ενέργεια 2000 θερμίδων για να τα βγάλει πέρα κι εσύ καταναλώνεις τις ίδιες θερμίδες μέσα από τα γεύματά σου, τότε το αποτέλεσμα είναι “μηδεν εις το πηλίκο”!

Όταν τρως περισσότερο απ’ ό, τι πιστεύεις

Τα βάζεις κάτω. Τα μετράς, τα ζυγίζεις. Μα αφού έχεις αλλάξει τρόπο διατροφής και αποφεύγεις το junk food ή τις πολύ λιπαρές τροφές πώς γίνεται να παίρνεις πάλι παραπάνω θερμίδες από όσο πρέπει ώστε να χάσεις βάρος;

“Συνήθως πιστεύεται ότι όντως τρώμε λιγότερες θερμίδες” αναφέρει ο διαιτολόγος και συστήνει να τσεκάρεις καλύτερα για εκείνες τις τροφές που ανήκουν στην καθημερινότητά σου και συμπυκνώνουν σε μια μικρή κουταλιά πολλές (πάρα πολλές όμως θερμίδες)

Πυκνοθερμιδικές τροφές
“Το λάθος γίνεται με τις πυκνοθερμιδικές τροφές” εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης. Τι είναι όμως οι πυκνοθερμιδικές τροφές; Είναι τρόφιμα, που μπορεί να είναι υγιεινά και απαραίτητα για τη διατροφή, όμως περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. “Για παράδειγμα το πιο συνηθισμένο λάθος είναι με το ελαιόλαδο. Φυσικά και είναι θρεπτικό αλλά αν αναλογιστούμε ότι μια κουταλιά της σούπας έχει περίπου 120kcal θερμίδες, πολλαπλασιάζοντας το νούμερο αυξάνεται επικίνδυνα”!

Άλλες τέτοιες πυκνοθερμιδικές τροφές σύμφωνα με τον διαιτολόγο είναι και οι παρακάτω: Ελαιόλαδο, Ξηροί καρποί (100γρ: 550-650 kcal), Ταχίνι, Τυριά με πλήρη λιπαρά, Σάλτσες – Dressings, Κρέας με πολλά λιπαρά.

Και τώρα που ξέρεις, τι κάνεις;
Τώρα που γνωρίζεις ποιες από τις τροφές της καθημερινότητας κρύβουν αμέτρητες θερμίδες, είναι λογικό να σκεφτείς και να τις αποφύγεις. Όχι ακριβώς… “Το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί της επιτυχίας στην εξίσωση βάρους – λίπους” επισημαίνει ο κ. Αθανασιάδης.

Ξέρεις άλλωστε πολύ καλά πως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, ακόμη και το κρέας στη σωστή ποσότητα είναι τροφές που χρειάζεται το σώμα. Τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που στη σωστή ποσότητα θα βοηθήσουν τόσο στη διατροφή, όσο και στη γυμναστική.

Πρακτικές μέθοδοι να βάζεις στο πιάτο τη σωστή μερίδα
Με τη βοήθεια του διαιτολόγου συντάξαμε τον πίνακα που ακολουθεί για να ξέρεις πως θα μετράς τα διάφορα τρόφιμα της καθημερινότητας στη σωστή ποσότητα.

Read More

And More