Τελικά παχαίνει το βραδινό; Αν το κόψεις θα αδυνατίσεις; Plus: Συνταγές κάτω των 250 θερμίδων!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι περισσότερες από εμάς όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, δεν σκεφτόμαστε ποτέ να μειώσουμε τις ποσότητες και να αυξήσουμε τα γεύματα -που είναι και το σωστό. Οι περισσότερες καταφεύγουμε σε πιο hardcore λύσεις. Εξαφανίζουμε γεύματα. Ίσως είναι θέμα ψυχολογίας… Να νιώσουμε ότι κάτι -όντως- κάνουμε. Υπάρχει όμως λόγος να βάλεις τον εαυτό σου σε τέτοια ταλαιπωρία;

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γιούλη Φραγκιαδουλάκη επιμένει πως “το βραδινό γεύμα είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Έτσι, καλό είναι να παρέχουμε στον οργανισμό μας ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει κατά την διάρκεια της νύχτας αποφεύγοντας τυχόν υπογλυκαιμίες”. Και καταλαβαίνεις πως υπογλυκαιμία σημαίνει πως θα σου ανοίξει η όρεξη για κάτι λιπαρό και παχυντικό… No way!

ΑΝ ΚΟΨΩ ΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΤΕΛΕΙΩΣ ΘΑ ΧΑΣΩ ΚΙΛΑ;
To έχεις ακούσει πολλές φορές και σκέφτεσαι γιατί να το κάνεις κι εσύ. Το θέμα όμως δεν είναι ΑΝ θα φας το βράδυ, αλλά ΤΙ θα φας. Mε δεδομένο φυσικά ότι δεν ξεχνάς να τρως τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

“Συχνά το βραδινό φαγητό είναι πρόχειρο και συνοδεύεται από την παρακολούθηση τηλεόρασης ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, δραστηριότητες οι οποίες προάγουν την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και την κακή επιλογή τροφίμων” εξηγεί η διαιτολόγος. Εάν οι θερμίδες που καταναλώνονται στο δείπνο είναι ίδιες με αυτές των υπόλοιπων γευμάτων, τότε λογικά δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφορά στο βάρος.

Αν λοιπόν μοιράζεις σωστά τα γεύματα σου μέσα στη μέρα και τρως κάτι ελαφρύ 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς δεν πρόκειται να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με επιπλέον θερμίδες. Το σώμα σου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τη νύχτα! “Ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, το οποίο όταν καταναλώνεται 2-3 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους, όσο και στην ποιότητα του ύπνου” επισημαίνει η κ. Φραγκιαδουλάκη.

Κι αν το έχω παρακάνει μέσα στη μέρα;
Κάτι το πλούσιο μεσημεριανό, λίγο το λαχταριστό γλυκό μαζί με τον καφέ το απόγευμα και οι ενοχές φουντώνουν… Δεν θα φας τίποτα το βράδυ!
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως καλό θα ήταν να δοκιμάσεις κάτι, πολύ ελαφρύ. “Εάν ανήκεις στην κατηγορία αυτή, τότε καλό είναι να συνεχίσεις κανονικά το πρόγραμμά σου πραγματοποιώντας ελαφρά γεύματα ώστε να επανέλθεις” εξηγεί η διαιτολόγος και συστήνει να αποφύγεις τα αμυλούχα τρόφιμα όπως μακαρόνια και ψωμί.

ΤΙPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΥΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ
Τώρα λοιπόν που κατάλαβες πως ακόμη και το βραδινό μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά, δες μερικά “μυστικά” για να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικά και βέβαια να μπορέσεις να κοιμηθείς καλύτερα -χωρίς ενοχές ή βαρύ στομάχι!…

– Μην παραλείπεις γεύματα μέσα στη μέρα, γιατί αυτό θα σου προκαλέσει υπογλυκαιμία το βράδυ.

– Καλό είναι να μειώσεις τα αμυλούχα τρόφιμα -ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες- προκειμένου να μην αυξηθούν πολύ τα επίπεδα γλυκόζης. Η παραπάνω γλυκόζη προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία παρεμποδίζει σημαντικά τη μείωση του σωματικού βάρους.
Αντί για αυτά λοιπόν προτίμησε: ψάρι, κοτόπουλο, μπριζόλα, μπιφτέκια ή τυρί, αυγά και σαλάτα.

– Αν έχεις όσπρια ή κάποιο λαδερό φαγητό έτοιμο από το μεσημέρι ή ακόμη και ζυμαρικά (η καλύτερη επιλογή για ζυμαρικά είναι τα ολικής άλεσης), φρόντισε να τα συνοδεύεις πάντα με τυρί ή και ελιές!

– Κλείσε την τηλεόραση για όση ώρα τρως. Θα σου αποσπάσει την προσοχή και θα φας περισσότερο χωρίς να το καταλάβεις. Έτσι, δεν παρέχεται η δυνατότητα να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο και να γίνει αντιληπτό ότι είσαι χορτάτη

– Ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα χαλαρωτικό ζεστό ρόφημα (βαλεριάνα) θα σε ηρεμήσει και θα σου χαρίσει ξεκούραση αλλά και πιο ποιοτικό ύπνο.

– Μην ξαπλώσεις αμέσως μετά το γεύμα. Ο οργανισμός χρειάζεται αρκετή ώρα να πέψει τις τροφές (στο στομάχι – στο λεπτό έντερο – στο παχύ έντερο). Δώσε χρόνο στο σώμα σου να καταναλώσει αυτή την ενέργεια (θερμίδες) που έλαβε κάνοντας μια βόλτα για 15 λεπτά.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος σου δίνει προτάσεις για ένα ιδανικό δείπνο. Κάνε κλικ πάνω στη συνταγή για δεις πως θα την ετοιμάσεις…

1. Τονοσαλάτα
Η κλασική συνταγή σαλάτας μαρούλι με τόνο. Αν λατρεύεις το φιλέτο τόνου αυτή είναι η δική σου συνταγή. Ελαφρύ και νόστιμο, ιδανικό για ένα καλοκαιρινό δείπνο.

Μια χορταστική μερίδα έχει μόνο 150 θερμίδες

2. Κοτοσαλάτα
Ετοίμασέ την σε 10 λεπτά. Η γεύση της θα σε ανταμείψει, ενώ τα κομμάτια γαλοπούλας και κοτόπουλου θα σε χορτάσουν για αρκετή ώρα.

Η βελούδινη γεύση της έχει μόνο 185 θερμίδες

3. Κρητικός Ντάκος
Κριθαρένιο κρητικό παξιμάδι, ντομάτα και φέτα είναι τα βασικά συστατικά του κρητικού ντάκου. Όλα τα ευεργετικά συστατικά της φημισμένης κρητικής διατροφής συγκεντρωμένα σε ένα πιάτο.

Το παξιμάδι είναι η εγγύηση πως δεν θα πεινάσεις μέχρι το πρωί. Μια τέτοια μερίδα έχει μόνο 240 θερμίδες

4. Πατατοσαλάτα
Ετοίμασέ τη στο άψε σβήσε. Για να μην ταλαιπωρείσαι με τις ώρες στην κουζίνα βραδιάτικα. Μια ελαφριά σος μουστάρδας θα δώσει απίθανη γεύση χωρίς θερμίδες. Είναι ιδανική ελαφρώς παγωμένη από το ψυγείο.

Και περίμενε να διαβάσεις και τις θερμίδες. Έχει μόνο 131 θερμίδες

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γιούλη Φραγκιαδουλάκη συστήνει να τη συνοδεύσεις με 1 βραστό αυγό ή τυρί φέτα (1 μερίδα).

5. Φρουτοσαλάτα
Μια “γόνδολα” από ανανά στην οποία κολυμπούν εξωτικά φρούτα σε dressing γάλακτος καρύδας. Διάλεξε τα αγαπημένα σου φρούτα και απόλαυσε ένα υπέροχο γεύμα.

Έχει μόλις 217 θερμίδες

Αν πάλι δεν έχεις όρεξη να μπλέκεσαι με κουτάλες και διαδικασίες πολύ απλά ετοίμασε:
– 1 Τοστ με γαλοπούλα, τυρί & λαχανικά
– 1 Σαλάτα εποχής & 2 βραστά αυγά
– 1 Χωριάτικη Σαλάτα
– 1 ποτήρι Γάλα 1,5% & ½ φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως & 1 φρούτο
– Γιαούρτι 2% & ½ φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως
– Γιαούρτι 2% & 2 κ.σ. ξηρούς καρπούς & 1 κ.γ. μέλι & κανέλα

Read More

And More