Είναι Χριστούγεννα! Απόλαυσε το φαγητό σου χωρίς ενοχές. Μια μέρα είναι… ΔΕΝ θα σε παχύνει!

Το έχεις παρατηρήσει… κάθε φορά που στέκεσαι πάνω από τον μπουφέ τα πιάτα μοιάζουν με ταμπελάκια ατελείωτων θερμίδων. Το ίδιο και το ποτήρι της σαμπάνιας που υψώνεις για “Χρόνια Πολλά”! Μήπως ήρθε επιτέλους ο καιρός να αφήσεις τις ενοχές για το φαγητό πίσω σου και να διασκεδάσεις; Να σου πω και κάτι; Οι διαιτολόγοι το έχουν πει: “Μία μέρα διασκέδασης, με λίγο περισσότερο φαγητό δεν θα σε παχύνει”!

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου σου δίνει όλες τις πληροφορίες για να διώξεις τις ενοχές, συμβουλές για να μετριάσεις τις συνέπειες του φαγητού και tips της επόμενης μέρας…

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ
Ναι, ναι στο επιτρέπει και η ειδικός! Η Έρικα Νταουτίδου σε συμβουλεύει: “Το άγχος για την πρόσληψη βάρους δεν πρέπει να μας ανησυχεί τις ημέρες των εορτών. Είναι κρίμα να χαλάσει η διάθεσή μας, ειδικά σε εποχές που επικρατεί το άγχος και η κακοκεφιά”! Ακούς; Ξέχνα λοιπόν ζυγαριές και μεζούρες, έστω για μια μέρα.

“Απόλαυσε το γιορτινό τραπέζι. Προσπάθησε μόνο να ισορροπήσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, με τα υπόλοιπα γεύματα της ίδιας ημέρας ή λίγων ημερών πριν και μετά τις γιορτές. Μπορείς επίσης να αυξήσεις την φυσική σου δραστηριότητα ώστε να κάψεις κάποιες από τις επιπλέον θερμίδες” συστήνει η διαιτολόγος.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Μία ημέρα υπερβολής στο φαγητό δεν κάνει τη διαφορά. Το επιπλέον βάρος που μπορεί να παρατηρήσεις ευθύνεται στην κατακράτηση υγρών λόγω υπερκατανάλωσης αλατιού ή στο γέμισμα των αποθηκών γλυκογόνου και όχι στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Τα επιπλέον κιλά θα χαθούν με μεγάλη ευκολία και το σώμα σου θα επανέλθει στο συνηθισμένο του βάρος όταν επιστρέψεις στις καθημερινές σου συνήθειες.

CHEERS ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Δεν είναι ψυχολογικό… το ποτό “επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα, αμβλύνει τις αντιδράσεις, αφαιρεί τις αναστολές και μας κάνει μία πιο ευχάριστη και stress-free έκδοση του εαυτού μας” εξηγεί η διαιτολόγος. Είναι δηλαδή ένας τρόπος να χαλαρώσεις και να περάσεις υπέροχα. Και είναι αλήθεια πως έχει ενοχοποιηθεί για πολλά, όμως με μέτρο και συνέπεια μπορείς να το απολαύσεις άφοβα.

Πόσο να πιεις; Σύμφωνα με τις διαιτητικές συστάσεις (Dietary Guidlines for Americans) προτείνεται η κατανάλωση το πολύ ενός ποτού ημερησίως για τις γυναίκες και το πολύ δύο ποτών για τους άνδρες. Και όχι, αυτό δε σημαίνει πως είναι καλό να πίνουμε επτά ποτά, μία φορά την εβδομάδα.

Τρία “be careful” για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο: Καλό είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση ποτών με άδειο στομάχι. Η άνοδος στα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα θα είναι πολύ πιο οξεία και τα συμπτώματα της μέθης πολύ πιο έντονα και πιθανώς δυσάρεστα.
Φρόντισε να τρως κάτι μαζί με το ποτό σου! Καλό είναι να καταναλώνουμε μαζί με το αλκοόλ κάποια πηγή υδατανθράκων, ώστε να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου σου. Κι αυτό γιατί μια από τις πιο σημαντικές παρενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλης είναι η υπογλυκαιμία, υπεύθυνης για την κόπωση, τις διαταραχές συνείδησης και διάθεσης.
Πίνουμε αλλά δεν οδηγούμε: Επειδή όμως πρέπει να είμαστε θετικοί και για να περάσουμε ευχάριστα κατά τη διάρκεια των εορτών μπορούμε να απολαύσουμε υπεύθυνα τα αλκοολούχα ποτά και να φροντίσουμε ώστε να μην χρειαστεί να οδηγήσουμε, για να μη χαλάσει τίποτα τη γιορτινή μας διάθεση!

ΤΡΙΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΡΕΒΕΓΙΟΝ
Για να ισορροπήσεις την υπερκατανάλωση φαγητού την ημέρα του ρεβεγιόν απλά ακολούθησε αυτές τις συμβουλές της επόμενης ημέρας:
1. Μην παραλείψεις γεύματα. Ξεκίνησε την ημέρα σας με ένα μικρό πρωινό (είναι πιθανό να μην έχεις όρεξη μετά από ένα μεγάλο δείπνο), ετοιμάστε το μεσημέρι ένα μπωλ με λαχανικά, μαζί με λίγο ψωμί και λίγο τυρί ή άπαχο κρέας, το βράδυ καταναλώστε ακόμη ένα ελαφρύ γεύμα και ενδιάμεσα των γευμάτων μην ξεχάσετε να φάτε από ένα φρούτο.

2. Πήγαινε έναν μακρύ περίπατο. Μπορεί το κρύο να είναι έντονο, αλλά χωρίς την πίεση της καθημερινότητας ένας περίπατος μπορεί να είναι πολύ απολαυστικός. Ντύσου ζεστά και απόλαυσε τις στολισμένες πόλεις και βιτρίνες, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή σου δαπάνη.

3. Απόφυγε το αλάτι, κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά και άφθονο νερό
. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσεις την κατακράτηση και θα επιστρέψετε γρήγορα στο σύνηθες βάρος σου.

Read More

And More