Χοιρινό vs γαλοπούλα: Το crash test των Χριστουγέννων. Τι έχει λιγότερες θερμίδες;

Η παράδοση θέλει χοιρινό -φρικασέ ή με σέλινο- αλλά τα τελευταία χρόνια συνηθίζεις να απολαμβάνεις τη γεμιστή γαλοπούλα. Εσύ τι θα επιλέξεις; Πριν αποφασίσεις με βάση τη γεύση, είμαστε εδώ να σου δώσουμε μερικά διατροφικά infos για να ξέρεις ποια επιλογή αγαπά περισσότερο τη γραμμή σου και τη σιλουέτα σου.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη έχει όλες τις πληροφορίες για να διαλέξεις με σιγουριά…

Χοιρινό;
Η επιλογή για το γιορτινό τραπέζι άπαχου χοιρινού κρέατος δεν είναι καθόλου κακή. Βλέπεις “το άπαχο χοιρινό κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο. Το υψηλό περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες σε χορταίνει γρήγορα, καθυστερόντας το αίσθημα της πείνας. Επίσης, είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ αποτελεί μία από τις λίγες πηγές βιταμίνης Β12 και προσφέρει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο και σελήνιο”. Με λίγα λόγια… το πιάτο σου θα σε χορτάσει και δεν θα πεινάσεις στο εγγύς μέλλον!

Τα σύνεργα ενός καλού χοιρινού στην κατσαρόλα.
Όμως το χοιρινό σερβίρεται αυτές τις μέρες με μια σειρά από φρέσκα υλικά, που το κάνουν ακόμη πιο κατάλληλο για τη διατροφή σου. Ο μαϊντανός, το σέλινο και το κρεμμύδι είναι συστατικά που περιλαμβάνονται στην συνταγή του άπαχου χοιρινού, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Δρα προστατευτικά και προληπτικά για ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο μαϊντανός από την άλλη, είναι ένα εξαιρετικό μυρωδικό το οποίο επίσης παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά συστατικά ,βιταμίνη Α και C. Ευνοεί την πέψη των τροφών και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου.

– Τέλος το κρεμμύδι είναι λαχανικό με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διουρητικό, αντιβακτηριδιακό αλλά και χωνευτικό.

Το μη “χοίρον” βέλτιστον;
Και η γαλοπούλα όμως είναι μια γευστική και θρεπτική επιλογή. “Το κρέας της γαλοπούλας συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία. Αποτελείται από πλούσια θρεπτικά συστατικά όπως τρυπτοφάνη και αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό” σημειώνει η διαιτολόγος.

Ο… εσωτερικός κόσμος της γαλοπούλας! Και η γαλοπούλα συνοδεύεται από πάρα πολλά λαχταριστά υλικά και κυρίως όσα επιλέγεις να βάλεις στη γέμιση (που μεταξ μας, πολλές φορές είναι το πιο νόστιμο)! Η διαιτολόγος αναλύει μερικά από τα πιο δημοφιλή συστατικά της γέμισης:

Δαμάσκηνα: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα συγκριτικά με τα φρέσκα.

Κάστανα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ,χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , φημισμένα για τον προστατευτικό τους ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ρύζι: Τέλος, το ρύζι προσδίδει σε αυτό το εορταστικό γεύμα, τους απαραίτητους υδατάνθρακες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι τροφή εύπεπτη και μπορεί να καταναλωθεί από όλους. Δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος.

Crash Test Θερμίδων
Ωραία! Και τα δύο χριστουγεννιάτικα γεύματα είναι γευστικά και πολύ θρεπτικά. Τι συμβαίνει όμως με τις θερμίδες;

Το χοιρινό με σέλινο αποδίδει περίπου 521 KCAL ενώ η γεμιστή γαλοπούλα αποδίδει περίπου 1190 KCAL.

Μπορεί λοιπόν η γαλοπούλα να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει και πολλές παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το χοιρινό στην κατσαρόλα.

Smart Tip: Αν παρόλα αυτά λατρεύεις τη γαλοπούλα και δεν θέλεις να την αποχωριστείς, η διαιτολόγος σου έχει τη λύση. “Η μικρή ποσότητα σε συνδυασμό με μια πλούσια σαλάτα χωρίς σάλτσες και λιπαρά, αλλά κατά κύριο λόγο μόνο με λαχανικά, μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στην υγεία μας”.

Κράτησε το δίλημμα ουσιαστικό
Όπως και να έχει μην σε πιάνουν οι υπερβολές! “Σε καμιά περίπτωση δεν επιλέγουμε να φτιάξουμε δύο συνταγές φαγητών για το ίδιο γιορτινό τραπέζι, διότι θα υπάρχει ο πειρασμός της αύξησης της ποσότητας που θα καταναλώσουμε. Έτσι θα αυξηθούν και οι θερμίδες που θα προσλάβουμε από το γεύμα αυτό. Αν και τα δύο υπάρχουν στο τραπέζι, σίγουρα θα είναι δύσκολο να επιλεχθεί μόνο το ένα. Όμως, αν επιλέξουμε να φτιαχτούν διαφορετικές μέρες μέσα στην εβδομάδα σαν κύρια γεύματα με συνοδεία πάντα της σαλάτας και με ακολουθία ενός ελαφρού θερμιδικά βραδινού γεύματος, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα! Απλά απολαύστε το!”

Read More

And More