IN SEASON! Πώς τα τρόφιμα εποχής επιταχύνουν το μεταβολισμό σου! Δες ποια είναι στη λίστα…

Kάθε πράγμα στον καιρό του! Γιατί είναι σημαντικό να επιλέγεις τα τρόφιμα στην εποχή τους; Πώς αυτό βοηθά και στο αδυνάτισμα; Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγο; Δημήτρης Γρηγγοράκης σου δίνει τις απαντήσεις, αλλά και τα τρόφιμα που “ανθούν” αυτή την περίοδο για να τα βάλεις στη διατροφή σου…

“Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη τους εποχή, δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες” επισημαίνει ο διαιτολόγιος!

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί πως τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής βοηθούν την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις:

Για μεταβολισμό σε φόρμα: Η κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών έχει σημαντική επίδραση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας για την επίδραση των αντιοξειδωτικών στα λιπώδη κύτταρα υποδεικνύουν ότι παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΙΧΗΣ
Έτσι, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων:

Καρότο: Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα την «αντικαρκινική» ουσία φαλκαρινόλη και αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή) που βελτιώνουν την όραση.

Χαρίζει υγεία – Ευεργετικά για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών. Το καρότο ανακουφίζει από τα συμπτώματα των κολικών, της σπαστικής κολίτιδας, της διάρροιας και του έλκους.
Πλούσιο σε φυτικές ινες – Επιπλέον, το καρότο περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη που περιέχεται στις τροφές.

Αγκινάρα: Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά της στην αντιοξειδωτική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό με αποτέλεσμα να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου (δέρματος, χοληδόχου κύστης, προστάτη, ήπατος κλπ).

Ανακουφίζει από τους πόνους στην κοιλιά – Το επίσης σημαντικό συστατικό που περιέχει η αγκινάρα, η κυναρίνη, διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολικών οξέων και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Smart Tip: Ετοίμασε αφέψημα αγκινάρας. Χρησιμοποίησε τα φύλλα της αγκινάρας σε βραστό νερό και δοκίμασέ το χλιαρό ή και κρύο με λίγη ζάχαρη. Η κατανάλωση αφεψημάτων αγκινάρας, ενδείκνυται σε άτομα με αρτηριακή πίεση και ρευματισμούς.

Μανταρίνια: Αποτελούν πλούσια πηγή καλίου και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Χαλαρωτικά φρουτάκια – Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική τους δράση.

Εντείνει την όραση
– ενώ η αυξημένη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή ενισχύει την όραση και μειώνει τον κίνδυνο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Φυσικό μέσο αποτοξίνωσης – Το αυξημένο περιεχόμενο των μανταρινιών σε νερό σε συνδυασμό με το κάλλιο που περιέχουν, ενισχύει την διούρηση και εξηγεί την ευεργετική τους δράση στη ουρική αρθρίτιδα και στην κυστίτιδα.

Σπαράγγια: Περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μειωμένη απορρόφηση των λιπαρών οξέων.

Για μυαλό ξυράφι – Τα σπαράγγια ενισχύουν τη μνήμη, βοηθούν στην ομαλή πήξη του αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.

Παντζάρι: Παρέχουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.

Πλούσια σε βιταμίνη C – Tα παντζάρια είναι ιδανικά για άτομα με αναιμία, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου.

Σύμμαχος της υγείας – Τέλος, τα παντζάρια αποτελούν τρόφιμο σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς, αφού περιέχουν βιταμίνη, η οποία μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα).

Αντίδια: Αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους, λόγω του σχεδόν μηδενικού τους περιεχομένου σε θερμίδες και λιπαρά. Επιπρόσθετα, τα αντίδια όπως όλα τα χόρτα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μειωμένη απορρόφηση των λιπαρών οξέων.

Read More

And More