Πέντε πιάτα που μυρίζουν καλοκαίρι! Light συνταγές με όλα τα λαχανικά της εποχής

Κλείσε τα μάτια! Πήγαινε πίσω στα χρόνια που ήσουν παιδί και έκανες διακοπές με τους δικούς σου. Πάρε τώρα μια βαθιά ανάσα και προσπάθησε να μυρίσεις εκείνα τα καλοκαίρια. Είμαι σίγουρος πως μύριζαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ντομάτα, μελιτζάνα και κολοκυθάκια! Σίγουρα είχαν γεύση από πιπεριά και πιθανότατα όλα αυτά να συνοδεύονταν από μπόλικη φέτα.

Το ελληνικό καλοκαίρι θέλει συνταγές ελαφριές με τα ακαταμάχητα λαχανικά του για πρωταγωνιστές. Γι’ αυτό κι εμείς φτιάξαμε και σου προτείνουμε πέντε συνταγές αποκλειστικά με λαχανικά, έξτρα άρωμα και λίγες θερμίδες. Γιατί ποιος θέλει βαριές γεύσεις και έντονα φαγητά τώρα που η ζέστη πιάνει… limit up? Κανένα πιάτο από όσα ακολουθούν δεν ξεπερνά τις 275 θερμίδες…

Κάνε “κλικ” επάνω στις κάρτες για να δεις κάθε συνταγή πιο αναλυτικά…

Μελιτζάνα, κολοκύθι, ντομάτα και πιπεριά σε ένα τουρλού (ίσως κάπως έτσι να στο σέρβιρε η γιαγιά, ως τουρλού) απίθανης γεύσης. Αν και το ελληνικότερον μπριάμ περιέχει και πατάτα, σήμερα αποφασίσαμε να μείνουμε σε πιο γαλλικά μονοπάτια. Άσε που αποφεύγοντας την πατάτα μειώνουμε και τις θερμίδες. Όσο δε για τα οφέλη; Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμέτρητες φυτικές ίνες και φυσικά ένα γερό cocktail αντιοξειδωτικών σε κάθε κουταλιά.
/
Ψάξε στο μανάβικο ή τη λαϊκή της περιοχής σου για φρέσκο αρακά ή μπιζέλι (ναι, πρόσφαρτα έμαθα πως δεν είναι το ίδιο). Το άρωμά του είναι εκπληκτικό. Κι αν η λαδερή, κλασική εκδοχή του δεν είναι η αγαπημένη σου, δες κι αυτή τη μπρουσκέτα; Ένα υγιεινό σνακ για να σε κρατήσει πριν την παραλία, χωρίς να βαρύνεις.
/
Το πόσο νόστιμη γίνεται η πιπεριά Φλωρίνης ψητή το γνωρίζεις αναμφισβήτητα. Δοκίμασε να την αναμείξεις στο ταψί με μπόλικες τομάτες και άφησε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά να σιγοψηθούν με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά. Ποτέ ένα πιάτο με λαχανικά δεν ήταν πιο νόστιμο και ελαφρύ!
/
Ετοιμάζεις ψυγειάκι για την παραλία; Μην ετοιμάσεις σάντουιτς με αλλαντικά και βαριά υλικά. Προτίμησε κάτι πιο καλοκαιρινό που δεν θα σε φορτώσει θερμίδες, αλλά και μια αίσθηση πως παράφαγες μέσα στη ζέστη. Σερβίρεται με μπόλικο σπανάκι (πλούσιο σε σίδηρο και με σχεδόν μηδεν θερμίδες-1 φλιτζάνι έχει 7 θερμίδες) και πικάντικο κατίκι Δομοκού.
Και για τους λάτρεις της φέτας, να μια σαλάτα λίιιιγο διαφορετική από τη χωριάτικη και με σαφέστατα πιο παιχνιδιάρικο χρώμα. Βλέπεις επιλέξαμε κίτρινα τοματάκια, αγγούρι και τριμμένη φέτα! Γρήγορο πιάτο που θα σε χορτάσει το μεσημέρι που η ζέστη σε κάνει να μην θέλεις να φας τίποτα.

Read More

And More