Γιατί κάθε φορά που αγχώνεσαι το ρίχνεις στα παχυντικά φαγητά; Τι μπορείς να κάνεις…

Μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, ένα καβγαδάκι με το boyfriend και χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις βρίσκεσαι με μια σοκολατίνα στο χέρι. Πέφτεις με μανία στην αγαπημένη σου πίτσα ή ψάχνεις το delivery για ένα απολαυστικό burger ή σουβλάκι.

Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει στα λιπαρά φαγητά και τα γλυκά κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή πιέζεσαι ψυχολογικά; Πώς πρέπει να διαχειριστείς τη διατροφή σου σε καταστάσεις μεγάλης έντασης;
Plus: Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου προτείνει ένα May Day διαιτολόγιο για να προλάβεις τις ατασθαλείες σε μέρες υψηλού αγχωτικού κινδύνου.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είσαι παρανοϊκή που θέλεις σαν τρελή να φας burger! “Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η άμυνα του οργανισμού είναι να ζητήσει ένα γλυκό ή κάποιο λιπαρό φαγητό για να μπορέσει να αποβάλει την ένταση και το στρες” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Γιατί; “Όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται σε κατάσταση άγχους θα ζητήσει κάτι που θα του καταστείλει την ένταση. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει στο σώμα μια ουσία που ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτή λοιπόν η ορμόνη για να σε ηρεμήσει, το μοναδικό που μπορεί να κάνει είναι να καταφύγει στα λιπαρά” αναφέρει ο κ. Κριαράς.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το αλκοόλ. “Το αλκοόλ είναι το πιο ήπιο ηρεμιστικό. Καταφεύγοντας λοιπόν στο αλκοόλ ο οργανισμός σου προστατεύεται, μειώνοντας τις αντιστάσεις. Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν κάποιος που έχει άγχος ή ένταση να καταφύγει στο αλκοόλ” επισημαίνει ο διαιτολόγος.

TI ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα… αν ο μόνος τρόπος να ηρεμείς είναι με κάτι τόσο παχυντικό, πώς μπορείς να “απαρνηθείς” την ίδια σου τη φύση; Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς έχει να σου προτείνει δύο αποτελεσματικές λύσεις για να διώξεις το άγχος με τις λιγότερες επιπτωσεις στη σιλουέτα σου.

1. ΜΑΥ DAY DIET
Είναι φορές που βλέπεις την ένταση και το στρες να έρχονται. Ξέρεις πως η μέρα στη δουλειά θα είναι δύσκολη; Μπαίνεις σε μια φάση της ζωής σου που τα πράγματα σε αγχώνουν περισσότερο από ότι συνήθως; Τότε είναι που πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου.

Ο διαιτολόγος σου προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής που πρέπει να βάλεις σε εφαρμογή πριν ακόμη σε καταβάλει το άγχος

Μπορείς φυσικά να διαμορφώσεις την may day diet σου με παρεμφερή τρόφιμα, ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα σου.

2. ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΣ
Αν τελικά έρθει η ώρα της κρίσης και το άγχος σε κυριεύσει, μην αντισταθείς. Ο διαιτολόγος σου δίνει απλά την καλύτερη επιλογή για να βρεις την ηρεμία σου, προστατεύοντας όσο γίνεται καλύτερα τη σιλουέτα σου:

– Αν ζητήσεις παγωτό ή γλυκό: Καλό είναι να φας ένα γλυκό ή παγωτό που να έχει σοκολάτα. Από τη στιγμή που θα το ζητήσει ο οργανισμός σου δεν πρόκειται να τον κατευνάσεις με κάτι λιγότερο θερμιδογόνο. Άλλωστε το λίπος και οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας θα σου προσφέρουν ηρεμία και ευεξία. Θυμήσου απλά να είσαι λίγο πιο προσεκτική τις επόμενες ημέρες.

– Αν θέλεις κάποιο junk food! Aνάμεσα στο σουβλάκι, το burger ή την πίτσα καλό είναι να επιλέξεις την τελευταία. Το κίτρινο τυρί σε συνδυασμό με το ψωμί θα σε βοήθήσει να ηρεμήσεις πιο εύκολα.

– Αν ζητήσεις αλκοόλ: Προτίμησε την μπύρα. Θα νιώσεις πιο γρήγορα τον κορεσμό, θα αισθανθείς ικανοποίηση, ενώ θα σου παρέχει βιταμίνες και μέταλλα που δεν θα πάρεις από τα σκληρά ποτά (ουίσκι, βότκα κτλ).

ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ
Σημασία δεν έχει αν μια μέρα φάμε κάτι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Δεν έχει νόημα να καταφύγεις σε κάτι λιπαρό λόγω στρες και να αγχωθείς κι από πάνω την επόμενη μέρα γιατί έφαγες κάτι πολύ παχυντικό. Το έκανες για να χαλαρώσεις. Ε, μην στρεσαριστείς την επόμενη μέρα για τα κιλά σου! Είναι απόλυτα λογικό να πέσουμε κάποια φορά στο λάθος της ψυχολογίας, αλλά δεν θα πρέπει να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση!

Read More

And More