Το μυστικό της γραμμής σου, της υγείας και της ομορφιάς σου βρίσκεται στα μυρωδικά!

Βρίσκονται στα πιο αγαπημένα σου φαγητά! Για να τους δίνουν άρωμα και ξεχωριστή γεύση! Τα μυρωδικά της κουζίνας σου όμως δεν έχουν μόνο τέτοιο σκοπό. Είναι και πηγή υγείας, ευεξίας και ζωντάνιας. Βοηθούν τον οργανισμό σου να λειτουργεί καλύτερα και όλα αυτά το ξέρεις καλά πως παίζουν σημαντικό ρόλο και στην απώλεια κιλών.

Τι μας προσφέρει ο μαϊντανός, ο βασιλικός, ο δυόσμος και τα λοιπά μυρωδικά; Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει την απάντηση.

Μαϊντανός
Βοηθά στην χώνεψη καθαρίζοντας το αίμα και βοηθώντας στην κίνηση των εντέρων. Θα γνωρίζεις βέβαια πως είναι ένα φυσικό αποσμητικό στόματος. Τέλος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας πρόληψης του καρκίνου.

Περιέχεις 3 φορές την ποσότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι και δύο φορές το σίδηρο από μια μερίδα σπανάκι.

Βασιλικός
Το βασικό μυρωδικό των Ιταλών είναι ένα πολύ καλό φυσικό αναλγητικό, που θα διώξει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Βοηθά στην αδύνατη μνήμη, συμβάλει ενάντια της μελαγχολίας, καταπολεμά το άγχος, αντιμετωπίζει ζαλάδες, εντερικές διαταραχές και τυμπανισμό της κοιλιάς. Επίσης ο βασιλικός βοηθά πολύ στη χώνεψη ενώ εμφανίζει αντιμικροβιακή και ανιφλεγμονώδη δράση… Για όσες θέλουν να θηλάσουν, ο βασιλικός θεωρείται άριστο γαλακτογόνο για τις θηλάζουσες γυναίκες.

Συνδυάζεται με: σάλτσες ντομάτας συνοδεύοντας τα μακαρόνια μας και ψητά ενώ χρησιμοποιείται και για τον αρωματισμό ελαιολάδου

Δάφνη
Θεωρείται τονωτικό της πέψης και πολύ καλή τροφή κατά του άσθματος. Η Δάφνη είναι το δυναμωτικό των μαλλιών σου, αφού τα κάνει πιο ανθεκτικά και λαμπερά, ενώ παράλληλα σταματά την τριχόπτωση. Τέλος το αγαπημένο μυρωδικό της φακής ανακουφίζει τους πόνους από ρευματισμούς και αρθριτικά.

Smart Tip: Η σκόνη ξερών δαφνόφυλλων σταματάει την αιμορραγία της μύτης.

Συνδυάζεται με: τις φακές, τα διάφορα ψητά και κοκκινιστά, το στιφάδο και τις σουπιές δίνοντας ιδιαίτερα πικάντικη γεύση.

Δεντρολίβανο
To αρωματικό των κρεατικών είναι ένα κι ένα για την κολίτιδα, τη διάρροια, τις βρογχίτιδες, άσθμα και γρίπη, εντερικές διαταραχές και ρευματισμούς. Επίσης το δενδρολίβανο βοηθά πάρα πολύ στη χώνεψη.

Συνδυάζεται με: μοσχάρι, αρνί, κυνήγι, πουλερικά και ψάρια μειώνοντας την έντονη οσμή τους ενώ, αποτελεί και το κύριο αρωματικό φυτό των παραδοσιακών τηγανητών σαλιγκαριών της Κρήτης.

Δυόσμος
Συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και θεωρείται διουρητικό και ενισχυτικό της μνήμης.

Συνδυάζεται με: ντολμαδάκια, γεμιστά, μπιφτέκια, σούπες, καλιτσούνια και μυζηθρόπιτες

Ρίγανη
Έχει ισχυρές μικροβιοκτόνες ιδιότητες και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Είναι εφιδρωτικό, αντιβηχικό σε έντονο βήχα και ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης δρα εναντίον του πονόδοντου και των κολικών.

Συνδυάζεται με: χωριάτικη σαλάτα, ψητά κρέατα, μπιφτέκια, πατάτες φούρνου, σάλτσες και ομελέτες

Άνηθος
Δεν είναι απλά το πιο κλασικό συστατικό σε σούπες και σαλάτες… Ο άνηθος βελτιώνει την πέψη και λειτουργεί ως άριστο καθαρτικό για το αίμα. Η δράση του όμως δεν σταματά εδώ. Βοηθά πολύ στη μείωση του πονοκεφάλου, ενώ δρα καθοριστικά ενάντια σε λοιμώξεις.

Μάραθος
Εσύ μπορεί να μην ξέρεις ούτε πως είναι τα φύλλα του, όμως η μαμά είναι σίγουρο πως το κρατάει σαν μυστικό για μια σειρά από συνταγές της. Ο αρωματικός μάραθος ανακουφίζει από τους πόνους που σχετίζονται με τα αρθριτικά, ενώ συμβάλει και στην ανακούφιση από το άσθμα. Επίσης προστατεύει από βήχα, τυμπανισμό, πόνους της
κοιλιάς, ολιγουρία και σταματά τον εμετό.

Α, και μην ξεχάσεις. Η δράση του είναι ένα και ένα για το αδυνάτισμα.

Read More

And More