Τι πρέπει να φας όταν θέλεις να μείνεις έγκυος; Ποια η σωστή διατροφή πριν τη συνέντευξη για δουλειά;

Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας που χρειάζεσαι να είσαι συγκεντρωμένη, να διώξεις το άγχος, να αισθανθείς καλύτερα ή ακόμη και να ανακουφίσεις τους πόνους. Ξέρεις πως πρέπει να προσαρμόσεις τη διατροφή σου για να τα καταφέρεις; Τι χρειάζεσαι απαραιτήτως όταν προετοιμάζεσαι για ένα job interview, πώς πρέπει να τρέφεσαι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και τι πρέπει να κάνεις για να διώξεις το άγχος και τη νευρικότητα;

Πέντε ξεχωριστές καταστάσεις βρίσκουν το κατάλληλο διατροφικό όπλο για να είσαι έτοιμη να τις αντιμετωπίσεις με επιτυχία και να τις ξεπεράσεις. Με τη βοήθεια της διαιτολόγου διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη φτιάχνουμε το πλάνο για κάθε μια από αυτές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Έκλεισες το τηλέφωνο και χοροπήδησες! Επιτέλους μια συνέντευξη για τη δουλειά που ήθελες. Σε δευτερόλεπτα ο ενθουσιασμός αντικαταστάθηκε από την αγωνία. Τι θα φορέσω; Πώς θα πιάσω τα μαλλιά μου; Τι άγχος; Το σωστό outfit, το κατάλληλο μακιγιάζ και τα μαλλιά είναι σαφώς ένα μεγάλο PLUS, όμως θέλεις η αυτοπεποίθηση να λάμπει από μέσα σου. Ποιο θα είναι το μυστικό σου; Η διατροφή φυσικά.

“Ο στόχος σου παραμένει να κερδίσεις τις εντυπώσεις και φυσικά τη δουλειά! Ενίσχυσε τη διατροφή με τροφές που θα σου χαρίσουν λαμπερή όψη, και θα σε αποφορτίσουν από το άγχος της προετοιμασίας για τη συνέντευξη” εξηγεί η κα. Καπώλη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ; Να βάλεις στο πρόγραμμα τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, E και σε σελήνιο, ψευδάργυρο, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα αφενός να ενισχύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη της επιδερμίδας και αφετέρου να μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Δες τον πίνακα που ακολουθεί:

Extra Tips για σίγουρη επιτυχία
Η διαιτολόγος δίνει τις βασικές συμβουλές, πέρα από τα τρόφιμα που θα σε προετοιμάσουν κατάλληλα.

– Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δεν πρέπει να ακολουθείτε αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος, η οποία θα σας εξαντλήσει.

– Την τελευταία ημέρα πριν τη συνέντευξη μην καταναλώνετε φαγητό που σας προκαλεί αποστροφή ή που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να σας προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.

– Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση σας τη μέρα πριν τη συνέντευξη.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το στομάχι δένεται κόμπος ή σε πιάνει ακατάσχετη λαιμαργία; Ό, τι και να συμβαίνει η επίδοσή σου στις εξετάσεις συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο του πιάτου σου. “Στην δύσκολη περίοδο των εξετάσεων είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες προκειμένου να μη νιώθεις στέρηση και να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά” εξηγεί η διαιτολόγος.

Εδώ οι τροφές πρέπει να είναι πολλές και σε αρμονία για να σου παρέχουν όλα τα παρακάτω.

Ω-3 λιπαρά οξέα: εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης.

Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί.

– Σίδηρος: η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ).

Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.

– Ψευδάργυρος: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη.

Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι

– Βιταμίνες συμπλέγματος Β: συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης.

Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

– Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το άγχος και το στρες μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου. Σε περιόδους άγχους και κούρασης ενισχύστε τη διατροφή με μαγνήσιο, ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης.

Πηγές: ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά.

Νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ατονία με αποτέλεσμα αυτό να σας προκαλεί άγχος. Προσλαμβάνετε καθημερινά 10-12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα). Έτσι, επιτυγχάνεται η καλύτερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα κύτταρα.

OTAN TO AΓΧΟΣ ΣΕ ΚΥΡΙΕΥΕΙ

Είναι και εκείνες οι μέρες που αισθάνεσαι τα νεύρα σου να “παίζουν” άρπα. Όχι, δεν είναι καθόλου αρμονικό όλο αυτό. Πιέζεσαι στο σπίτι ή τη δουλειά και το υπερβολικό άγχος μεταφράζεται σε νευρικότητα.

Τι χρειάζεσαι λοιπόν; Μα φυσικά να φτιάξεις τη διατροφή σου κατάλληλα ώστε να σου φτιάξει το κέφι. Τρόφιμα που αυξάνουν τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες του εγκεφάλου, πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Δες τον πίνακα που ακολουθεί με τα τρόφιμα που σε βοηθούν να αναπτερώσεις το ηθικό σου:

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ

Είσαι καλά με τον αγαπημένο σου και αποφασίσατε να κάνετε ένα παιδί. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική ώστε να ενισχύσεις τη δύναμη του οργανισμού και να αυξήσεις στο μέγιστο τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος.

Δες παρακάτω τι προτείνει η διαιτολόγος να προτιμήσεις ή και να αποφύγεις και εσύ και ο σύντροφός σου:

– Διατηρείστε σε υγιή επίπεδα το σωματικό βάρος σας. Το σωματικό λίπος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά του ανθρώπου να τεκνοποιήσει. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με πολύ χαμηλό και πολύ υψηλό βάρος συχνά παρουσιάζουν διαταραχές της έμμηνου ρύσεως και προβλήματα σύλληψης. Στους άνδρες το αυξημένο σωματικό βάρος συχνά προκαλεί χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης με αποτέλεσμα προβλήματα υπογονιμότητας.

– Προτιμήστε ανεπεξέργαστα δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το μαύρο ρύζι, τα δημητριακά/ζυμαρικα ολικής άλεσης και αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας στις γυναίκες..

– Στραφείτε στην κατανάλωση των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα όργανα αναπαραγωγής και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της αναπαραγωγής. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στις εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες, στους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

– Μην καταναλώνετε Αλκοόλ. Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να μειώσει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος στους άνδρες δυσκολεύοντας τη διαδικασία της σύλληψης. Συστήνεται σε περίοδο που επιθυμείτε να τεκνοποιήσετε να μην ξεπερνάτε το 1 ποτό ημερησίως ή ακόμη και να αποφεύγετε τελείως τα αλκοολούχα ποτά.

– Διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα είναι ενώσεις που προσομοιάζουν με τα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες, και περιέχονται κυρίως στη σόγια και στα προϊόντα της. Αντίθετα, έχει φανεί ότι πιθανότητα επιδρούν αρνητικά στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα κυρίως στις περιόδους που αυτό αναπτύσσεται και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται από τους εφήβους.

– Έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών. Η ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και φυλλικό οξύ ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα επιδρούν αρνητικά στην γονιμότητα. Προς αποφυγή ελλείψεων καταναλώστε άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή και δημητριακά ολική άλεσης.

– Το κάπνισμα μειώνει την πυκνότητα του σπέρματος, την κινητικότητα και τη μορφολογία του και συνεπώς αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ο οποίος επιδρά στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα αλλά και της γυναίκας.

– Καθιστική Ζωή: Η απουσία φυσικής δραστηριότητας πιθανότατα να επιτείνει προβλήματα υπογονιμότητας. Δεδομένης της ευεργετικής επίδρασης της άσκησης στην αιμάτωση όλων των ιστών του σώματος και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος συστήνονται 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες μέρες την εβδομάδα.

ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Αυτή η δύσκολη στιγμή έρχεται κάθε 28 μέρες και σε κάνει κουρέλι. Δεν ελέγχεις τα νεύρα σου, δεν ελέγχεις την όρεξή σου. Αν μάλιστα ανήκεις στην κατηγορία εκείνων των γυναικών που υποφέρουν και από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, έχεις και ενοχλητικούς πόνους.

Δες στον πίνακα που ακολουθεί τροφές που θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα

Μερικά tips ακόμη
– Η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων μπορεί να μειώσει την ανάγκη για τσιμπολόγημα και το αίσθημα πείνας. Η άπαχη πρωτεΐνη και η ελάττωση των τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου και να περιορίσουν τις λιγούρες.

– Το φούσκωμα μπορεί να ρυθμιστεί με την κατανάλωση φυτικών ινών σε συνδυασμό με την κατανάλωση νερού. Χωρίς την ταυτόχρονη ενυδάτωση οι φυτικές ίνες μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα, επομένως η κατανάλωση φρούτων, φυσικών χυμών ή τσαγιού είναι σημαντική, εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε πολύ νερό. Το νερό κάθε άλλο παρά εντείνει το πρόβλημα της κατακράτησης, διότι όταν υπάρχει αφθονία το σώμα δε νιώθει την ανάγκη να κρατήσει μεγαλύτερη ποσότητα. Το φυσικό γιαούρτι επίσης διευκολύνει την πέψη και βοηθά στην ανακούφιση του αισθήματος του φουσκώματος.

– Ο ανανάς περιορίζει την αιμορραγία: Αριθμός μελετών έχει αναδείξει τη δράση του ανανά στον περιορισμό της ροής κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό διότι περιέχει μαγγάνιο, που δρα βοηθητικά στο αίσθημα δυσφορίας κατά την έμμηνο ρύση.

– Αναπλήρωσε το σίδηρο: Οι απώλειες αίματος μπορούν να αναπληρωθούν με την ενίσχυση της πρόσληψης σιδήρου. Καθώς η ανάγκες αυξάνονται, καλό είναι να μπουν στο διαιτολόγιο τροφές όπως το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά, και τα όσπρια με ταυτόχρονη αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C, η οποία προάγει την απορρόφηση του σιδήρου.

Read More

And More