Smart tips για να βάλεις ένα stop στις κακές συνήθειες που άφησαν πίσω τους οι γιορτές

Οι γιορτές τελείωσαν. Μήνυμα ελήφθη. Πολλές από εμάς όμως δεν λέμε να σταματήσουμε το γλέντι. Ούτε τα γλυκά, ούτε το αλκοόλ, παρόλες τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τσαμπίκα Κοντογιάννου σου δίνει έξυπνες συμβουλές για να μειώσεις την ανάγκη σου για γλυκό στα φυσιολογικά και σαφώς να μειώσεις το αλκοόλ που τις χριστουγεννιάτικες νύχτες έγινε σχεδόν συνήθεια.

Η επιστήμη επισημαίνει πως το φαΐ μπορεί να είναι εθισμός
Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, επηρεάζουν τα ίδια σημεία στον εγκέφαλο που ερεθίζονται και κατά τη λήψη ναρκωτικών. Είναι λοιπόν πιθανό κάποιος να είναι εθισμένος στη ζάχαρη και τα λιπαρά φαγητά. Έτσι εξηγείται που δεν λες να σταματήσεις το φαγητό, ακόμη και όταν αισθάνεσαι πλήρης. Αντίστοιχα βέβαια και το αλκοόλ έχει εθιστικές ιδιότητες, τις συνέπειες των οποίων όλοι γνωρίζουμε σε περιπτώσεις μακροχόνιας χρήσης και κατάχρησης.

Μπορεί η λέξη εθισμός να ακούγεται βαριά, σε κάθε περίπτωση όμως δεν χάνεις τίποτα να αλλάξεις συνήθειες εγκαίρως, κάτι που φυσικά θα έχει θετικές επιδράσεις και στη σιλουέτα σου.

ΟΤΑΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ… ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΟΣ
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαμπίκα Κοντογιάννου έχει τα μυστικά για να καταφέρεις να πεις “όχι” στα γλυκά. Για λίγο, μέχρι να έρθεις σε μια ισορροπία.

1. Πήγαινε με τα νερά σου... τι θα πει αυτό; Θες που αισθάνεσαι πρησμένη, θες η ξαφνική σου ανυπομονησία να χάσεις τα κιλά των γιορτών πέφτεις στην παγίδα. Μένεις νηστική για πολλές ώρες και έτσι τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται. Αυτό απλά μεταφράζεται σε ακατανίκητη έλξη απέναντι σε κάθε είδους γλυκό. “Μη μένεις πολλές ώρες νηστική, διότι τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται με αποτέλεσμα να αναζητάς γρήγορη τόνωση και ενέργεια από γλυκιές λιχουδιές”.

2. Ψάξε τη γλύκα αλλού. Εντάξει δεν υποστήριξε κανείς πως μια γλυκιά μπανάνα θα σου δώσει την ίδια ευχαρίστηση με μια σοκολατίνα! Όμως τα φρούτα “περιέχουν φυσικά σάκχαρα ικανά να αναπληρώσουν την τάση για γλυκό”! Κι αν μπορείς να ξεγελάσεις για λίγο τον εαυτό σου, σίγουρα θα βγεις κερδισμένη.

3. Ανακάλυψε απολαυστικές αντικαταστάσεις! Αν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη στη δουλειά ή το σπίτι και έχεις στο ψυγείο σου τα σωστά υλικά, τότε θα μπορέσεις να αντισταθείς σθεναρά σε κάθε γλυκό. Η διαιτολόγος προτείνει τα παρακάτω ως… γλυκούς αντικαταστάτες:

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ (?) ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ…
Με τόσες γιορτές σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα βρισκόσουν για βδομάδες με ένα ποτήρι στο χέρι. Και μην τα λέμε ξανά και ξανά. Το αλκοόλ είναι γεμάτο κενές θερμίδες, προκαλεί αφυδάτωση και κατ’ επέκταση κατακράτηση υγρών και φυσικά επηρεάζει την υγεία σου γενικότερα.

Η κα. Κοντογιάννου έχει τις προτάσεις που θα σε βοηθήσεις να πατήσεις το pause…

1. Stay bubbly… αλλά χωρίς αλκοόλ. Ένα μεγάλο ποτήρι ανθρακούχο νερό, αρωματισμένο με φρέσκο λεμόνι και μπόλικο πάγο μπορεί να σε βγάλει σιγά, σιγά από την παγίδα του αλκοόλ.

2. Γύρισε το μενού μια σελίδα πίσω! Κατά κανόνα μια σελίδα πριν τα αλκοολούχα ποτά στον κατάλογο των καταστημάτων, βρίσκονται φυσικοί χυμοί, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή ανθρακούχο νερό. Προσποιήσου πως ο κατάλογος τελειώνει εκεί και διάλεξε κάτι από αυτά όταν βγαίνεις έξω.

3. Stay sobre till.. Saturday! Δώσε μια υπόσχεση στον εαυτό σου. Ορκίσου να μην πλησιάσεις σε ποτήρι με αλκοόλ παρά μόνο το Σαββατοκύριακο. Είναι ένας καλός τρόπος να μειώσεις τη συχνότητα και έτσι και την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεις.

4. Ποτέ αλκοόλ μόνη σου! Ξέρω πως έμεινε το κρασί από το ρεβεγιόν… Και είναι πραγματικά απίθανο -λόγω εορτών- το πόσο εξοικειωμένη νιώθεις ξαφνικά με το να βάλεις ένα ποτηράκι -ακόμα κι αν είσαι μόνη. Όχι. Αυτοέλεγχος. Πρέπει να μπει μια τελεία, ώστε να επανέλθεις στην καθημερινότητα και στα κιλά σου.

5. Μέτρα… “Μην καταναλώνεις περισσότερα από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως”! Όταν βγαίνεις πιες πιο λίγο, βάλε ένα όριο και τήρησέ το. Διαφορετικά η ζυγαριά θα σε πληγώσει.

6. Κάνε το κόλπο των δύο ημερών! “Εάν κάποια μέρα πιείς παραπάνω, απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες”!

7. Κατανάλωσε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό (φρούτα, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, λαχανικά), τα οποία μειώνουν τις κατακρατήσεις που δημιουργεί το αλκοόλ.

ΤΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ… ΧΑΣΕΙΣ (τα κιλά)
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαμπίκα Κοντογιάννου άφησε για το τέλος το καλύτερο. Τα ροφήματα εκείνα που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις. Οπότε βάλτα στο ημερήσιο πρόγραμμα…

– Πράσινος καφές: Ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό γίνεται αναφορά στον πράσινο καφέ, όπου πρόκειται για τον κοινό καφέ, πριν το καβούρδισμα, με αποτέλεσμα να διατηρεί με αυτόν τον τρόπο όλα τα αντιοξειδωτικά του. Ένα καλής ποιότητας εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία του οργανισμού. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού.

– Λουΐζα: Η Λουΐζα μας προσφέρει απλόχερα τις ευεργετικές της ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση, αποβολή περιττών υγρών, κυτταρίτιδας και είναι αποτελεσματική στην σύσφιξη του δέρματος.

Πώς θα φτιάξεις το ρόφημα λουΐζας: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουίζα ή 3-4 φύλλα φρέσκια λουίζα και αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και πίνουμε.

Προσοχή! Μην σκεφτείς πως όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνεις, τόσο γρηγορότερα θα αδυνατίσεις. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα για περίοδο περίπου ενός μήνα. Κατόπιν, καλό είναι να διακόψεις για ένα χρονικό διάστημα (περίπου 2 εβδομάδων) και να συνεχίσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιείς λουΐζα σε μορφή βάμματος. Συστήνονται 30 σταγόνες (διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό), τρεις φορές την ημέρα.

Καλό είναι να αποφεύγουν τη λουίζα άνθρωποι με υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

– Πράσινο τσάι: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού (θερμογονική δράση). Μελέτες που περιελάμβαναν χορήγηση αφεψήματος πράσινου τσαγιού έδειξαν πως θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να ‘καίει’ περίπου 67 θερμίδες επιπλέον κατά τη διάρκεια της μέρας.

Επιπρόσθετα, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 φλιτζάνια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και, ιδιαίτερα, με την μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους,

Read More

And More