Είναι οι ρυζογκοφρέτες το καλύτερο σνακ για τη δίαιτά σου;

Είναι συνήθως στρογγυλές, έχουν αφράτο-τραγανή ιδιαίτερη υφή και είναι ένα από τα πιο διάσημα σνακ στη δίαιτα. Με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, οι ρυζογκοφρέτες έγιναν ο diet star σε όλο τον κόσμο από το 1980 μέχρι και σήμερα που κυκλοφορούν σε ατελείωτους συνδυασμούς γλυκούς και αλμυρούς. Είναι όμως τόσο diet friendly όσο πιστεύουμε; Να τις προτιμήσεις αντί για ψωμί ή φρυγανιές; Με ποιους συνδυασμούς θα πετύχεις αυτό που λέμε… win-win στη σωστή διατροφή;

Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά κάνουμε fitness ανάκριση σε ένα λατρεμένο diet snack για να ξέρεις πώς, πότε, που και γιατί να το επιλέξεις.

Το σνακ της δίαιτας

Έχει ταυτιστεί με την προσπάθειά σου να χάσεις κιλά. Και όχι άδικα: “Η ρυζογκοφρέτα αποτελεί ένα ωραίο σνακ για τη σχεδίαση ενός διαιτολογίου με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους” εξηγεί ο διαιτολόγος. Γιατί; Πολύ απλά γιατί έχει λίγες θερμίδες, λιγότερες από οποιοδήποτε άλλο σνακ μπορείς να επιλέξεις… “Στη θρεπτική αξία της ρυζογκοφρέτας προσφέρονται 35 θερμίδες ανά τεμάχιο, με αρκετά καλή απόδοση σε υδατάνθρακες- το καύσιμο του οργανισμού- σε 7.3 γραμμάρια”.

Τα plus μιας ρυζογκοφρέτας
Επειδή όμως σαν επιμελές fitness girl ξέρεις πως δεν αρκούν οι λίγες θερμίδες για να βάλεις ένα σνακ στη διατροφή σου, ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς μας δίνει όλα τα plus της ρυζογκοφρέτας:

Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα σε κάλιο: Το κάλιο είναι η ουσία που χρειάζεσαι για να εξισορροπήσεις το νάτριο (βλέπε αλάτι) στο σώμα και έτσι βοηθά το σώμα να αποφύγει ή και να βελτιώσει το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών που γνωρίζεις πολύ καλά πως ευθύνεται για πρήξιμο, παραπάνω κιλά και κυτταρίτιδα.

Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, μια ουσία που βοηθά σημαντικά στην καλύτερη πέψη των τροφών, τη μετατροπή του λίπους και της πρωτεΐνης σε ενέργεια, αλλά και την απορρόφηση βιταμινών του συμπλέγματος Β που χαρίζουν ευεξιά και καλή διάθεση.

Προσφέρει επιπλέον σελήνιο, μια ουσία που συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμβάλει θετικά στην προστασία και την λάμψη της επιδερμίδας. “Στα θετικά σημεία της ρυζογκοφρέτας, βρίσκεται η προστασία του οργανισμού στην απορρόφηση του ασβεστίου και η ενεργοποίηση ένός του ενζύμου προλιδάση, που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία κολλαγόνου και ενίσχυση του δέρματος” εξηγεί ο διαιτολόγος.

– Διώχνει αποτελεσματικά τις ενοχλητικές λιγούρες: “Τέλος, ρυθμίζει καλύτερα το σάκχαρο του αίματος”, πράγμα που σε ό, τι αφορά στη δίαιτα σημαίνει πως σε απαλλάσσει από τις ενοχλητικές λιγούρες, πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις ακόμη πιο αποτελεσματικά χάρη στις φυτικές της ίνες.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Γρήγορα σνακ! Δέκα light συνταγές με λιγότερες από 179 θερμίδες [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ!
Έχουν κυκλοφορήσει διάφορες πληροφορίες που “χαλούν” τη φήμη της ρυζογκοφρέτας ως το ιδανικό σνακ για τη δίαιτα. Ίσως έχεις διαβάσει πως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή πως δεν είναι και τόσο light όσο νομίζεις. Η αλήθεια είναι πως αυτό ισχύει, αλλά όχι για τις κλασικές, απλές ρυζογκοφρέτες. Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι σίγουρη πως διαλέγεις το σωστό προϊόν;

Πρώτον – Τσέκαρε στη συσκευασία του προϊόντος τα συστατικά. Κυκλοφορούν γκοφρέτες φτιαγμένες από καλαμπόκι και όχι από ρύζι, οι οποίες πράγματι έχουν πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως θα σε κάνουν να πεινάσεις γρήγορα. Εσύ θα πάρεις εκείνες που φτιάχνονται από ρύζι και ακόμη καλύτερα όσες είναι ολικής άλεσης.

Δεύτερον – Καλό είναι να επιλέγεις σκέτες ρυζογκοφρέτες και όχι τις διάφορες επιλογές με τυρί σε σκόνη ή άλλες γεύσεις, τα πρόσθετα των οποίων αυξάνουν σαφώς τις θερμίδες σε κάθε μπουκιά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και πώς θα σε βοηθήσει να κάνεις δίαιτα και να χάσεις κιλά; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Οι συνδυασμοί που κερδίζουν…
Η ρυζογκοφρέτα είναι κατά βάση πηγή υδατάνθρακα. Τι σημαίνει αυτό; Πως για να είσαι fitness-ly correct καλό είναι να τη συνδυάσεις με λαχανικά, φρούτα και πηγές πρωτεΐνης. “Ένας ωραίος συνδυασμός ώστε να πεινάσουμε πιο αργά, θα ήταν κάποιο ημίπαχο κρεατικό ή γαλακτοκομικό, πλούσιο σε πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ασπράδι από βραστό αυγό” σημειώνει ο διαιτολόγος.

Ιδέες για super diet friendly επιλογές:
1. Άλειψε τη ρυζογκοφρέτα σου με τυρί κρέμα light και απόλαυσε με φρέσκα φρούτα ή άπαχο κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

2. Χρησιμοποίησε δύο ρυζογκοφρέτες μέσα στις οποίες μπορείς να βάλεις άπαχη γαλοπούλα, πιπεριές, ντομάτα και άλλα λαχανικά.

3. Ιδανική επιλογή πρωινού θα ήταν μαλακή μαργαρίνη με σπιτική μαρμελάδα χωρίς συντηρητικά και ζελατίνη.

4. Σου αρέσει να απολαμβάνεις ρυζογκοφρέτες με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας; Έξυπνη επιλογή, αν είναι να αποφύγεις κάποιο άλλο παχυντικό γλυκό, πρέπει όμως να είσαι προσεκτική. Ο διαιτολόγος μας εξηγεί πως καλό είναι να φας μαζί και 10-15 ανάλατους ξηρούς καρπούς. Αυτό το trick θα εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που σε διαφορετική περίπτωση θα αυξάνονταν απότομα λόγω της σοκολάτας και έτσι δεν θα σε πιάσει λιγούρα στις αμέσως επόμενες ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Συδυασμοί στη διατροφή που αδυνατίζουν. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ψωμί, φρυγανιά ή ρυζογκοφρέτα;
Είναι πηγή υδατάνθρακα και σαφώς ανταγωνίζεται το ψωμί ή τη φρυγανιά στο μενού της δίαιτάς σου. “Η ρυζογκοφρέτα μοιάζει αρκετά με τη φρυγανιά. Όμως, υπερτερεί ως προς τα υπόλοιπα είδη ψωμιού, στο γεγονός ότι προσφέρει λιγότερες θερμίδες” αναφέρει ο διαιτολόγος. Άσε που αποθηκεύεται πιο εύκολα και αντέχει στο χρόνο χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση της.

Στα πλεονεκτήματα της σε σύγκριση με το ψωμί πρέπει να προσθέσεις πως δεν φτιάχνεται από σιτάρι και έτσι είναι πιο φιλικό για πολλές από εμάς εκεί έξω που δυσκολευόμαστε με τα σταρένια τρόφιμα. “Τέλος, περιέχει περισσότερο οξυγόνο, οπότε σε ”φουσκώνει” πιο γρήγορα, σημείο θετικό στη μείωση του σωματικού βάρους” συμπληρώνει ο κ. Κριαράς.

Να αντικαταστήσω το ψωμί με ρυζογκοφρέτα; Το ερώτημα είναι υποκειμενικό, αφού σημασία έχει να τρως κάτι που σου αρέσει και σε ευχαριστεί και στη γεύση, πέρα από τις θερμίδες που σου προσφέρει. Η αλήθεια είναι πως αν είσαι fan της ρυζογκοφρέτας, τότε για κάθε μια φέτα ψωμί, θα μπορείς να τρως 2 1/2 ρυζογκοφρέτες και να προσλαμβάνεις τις ίδιες θερμίδες. It’s your call!!

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Πώς θα τρως το αγαπημένο σου ψωμί και στη δίαιτα! Tips για να μην σε παχαίνει… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Read More

And More