Smart Snacking! Έξυπνες ιδέες για χορταστικά σνακ που έχουν μόλις 100 θερμίδες

Θέλεις να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου; Πόση σημασία δίνεις στα σνακ που καταναλώνεις ανάμεσα στα γεύματα; Ξεκίνα από τα μικρά και τα (θεωρητικά) ασήμαντα. Τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό – μεσημεριανό- βραδινό) πρέπει να παρεμβάλλονται από ενδιάμεσα snacks τα οποία θα εφοδιάσουν τον οργανισμό με ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά πριν την ώρα του επόμενου γεύματος.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει προτάσεις για υγιεινά, χορταστικά σνακ μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα που έχουν μόλις 100 θερμίδες.

Σνακ και μεταβολισμός…
“Ένας από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού είναι η τήρηση των μικρών και συχνών γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας” επισημαίνει η διαιτολόγος. Τι θα καταφέρεις αν βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα τα σωστά σνακ;

1. Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας και διατηρείται το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σταθερό, πράγμα που σημαίνει πως δεν σε πιάνουν αυτές οι ενοχλητικές λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού όταν έρχεται η ώρα των κύριων γευμάτων
Παρακάτω παρατίθενται 10 νόστιμα και υγιεινά σνακς που μπορείτε να καταναλώνετε και περιέχουν λιγότερες από 100 kcals.

Ποια σνακ να επιλέξεις!
Και τώρα που ξέρεις, δες ποια είναι αυτά τα σνακ που θα σου δώσουν όλα όσα χρειάζεσαι, στις λιγότερες θερμίδες.

– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως: είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να σας κρατάει χορτάτους για μεγάλο διάστημα και παρέχει περίπου 90 θερμίδες Επίσης καλύπτει το αίσθημα του γλυκού χωρίς να σε παραφορτώνει με θερμίδες.

– Ξηροί καρποί: Μπορείτε να τους έχετε μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε. Για παράδειγμα 12-13 αμύγδαλα περιέχουν 100 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες όπου θα σας χορτάσουν επαρκώς μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος. Μην ξεχνάτε να προτιμάτε πάντα τους ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς.

– Κριτσίνια ολικής αλέσεως: 3 μικρά κριτσίνια ολικής αλέσεως αποδίδουν περίπου 86 θερμίδες και αποτελούν μια εξίσου εύκολη επιλογή για ένα γρήγορο σνακ στο δρόμο. Επίσης είναι αρκετά χορταστικά αφού περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (3γρ).


– 2-3 Cream crackers σίκαλης με τυρί cottage (2 κουταλάκια γλυκού): θα σας δώσουν λιγότερο από 100 θερμίδες, ενώ οι φυτικές ίνες των Cream crackers σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη του τυριού θα σας κρατήσει για περισσότερη ώρα χορτάτους.

Φρούτα (Φρέσκα ή αποξηραμένα): Αναμφίβολα, τα φρούτα θεωρούνται από τις πιο υγιεινές και χορταστικές επιλογές που μπορούμε να έχουμε πριν από τα κύρια γεύματα καθώς μας εφοδιάζουν άμεσα με ενέργεια και πολύτιμες βιταμίνες. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με την φλούδα – πάντα καλά πλυμένα- καθώς θα σας παρέχουν ένα σημαντικό ποσό φυτικών ινών. Για σας που δεν μπορείτε να έχετε φρέσκα φρούτα μαζί , μην ξεχνάτε ότι και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη κι υγιεινή επιλογή όπως π.χ. 3 δαμάσκηνα ή βερίκοκα αποξηραμένα όπου δεν ξεπερνούν τις 100 θερμίδες.

– Φρούτο με τυρί cottage
: Μπορείτε να έχετε οποιοδήποτε φρούτο της επιλογής σας π.χ. 1 μήλο ή 1 αχλάδι ψιλοκομμένα και να το συνδυάσετε με 3-4 κουταλιές τυρί cottage, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά. Μπορείτε να το πασπαλίσετε και με λίγη κανέλα εκτοξεύετε τόσο την νοστιμιά του όσο και την θρεπτική του αξία.

– Ντιπ ημίπαχου γιαουρτιού με μπαστουνάκια λαχανικών
: ½ κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών το οποίο μπορείτε να το συνοδεύσετε και με μπαστουνάκια λαχανικών όπως αγγούρι ή καρότο αποτελεί μία καλή επιλογή για ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ αφού μας παρέχει λιγότερες από 100 θερμίδες και μας εφοδιάζει με ασβέστιο.

– Ημίπαχο Γιαούρτι με φρούτο εποχής: Κόψε 1 μικρό μήλο (70 kcals) σε κυβάκια , πασπάλισε το με κανέλα και ανακάτεψε τα κυβάκια μήλου με 2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Ένα σούπερ υγιεινό και δροσιστικό σνακ και σου δίνει μόλις 100 θερμίδες.

– Αυγό βραστό με φρυγανιά σικάλεως: Αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για τις «δύσκολες» ώρες που η λιγούρα χτυπάει κόκκινο. Ένα μέτριο αυγό θα σου δώσει περίπου 70 kcals ενώ η φρυγανιά (κατά προτίμηση σικάλεως) μόλις 35 kcals.

Το αυγό θα σου δώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και έτσι θα παραμείνεις χορτάτη για περισσότερη ώρα ενώ δεν θα ξεφύγεις και από το στόχο σου .

– 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με 2-3 μικρές ελιές: Αποτελεί μία ιδανική επιλογή ειδικά στην περίοδο της Σαρακοστής για ένα υγιεινό και ελαφρύ σνακ. Οι φρυγανιές σικάλεως θα σου δώσουν φυτικές ίνες όπου θα σε χορτάσουν γρηγορότερα και οι ελιές θα σου προσφέρουν απλόχερα βιταμίνη Ε και «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα). Tip: Συνδυάστε το με πράσινο τσάι όπου θα αυξήσετε κατά πολύ την αντιοξειδωτική αξία αυτού του μικρογεύματος.

Read More

And More