Οι καθημερινές συνήθειες που σε παχαίνουν και πρέπει επειγόντως να αλλάξεις…

Όποτε βρίσκεσαι με τις φίλες σου και συζητάτε για δίαιτες και κιλά, εσύ πάντα παραπονιέσαι ότι παχαίνεις χωρίς να τρως. ”Πάλι πήρα 1 κιλό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως παχαίνω αφού τρώω μόνο μεσημεριανό;’‘ Μήπως αυτό το 1 κιλό, όπως και τα υπόλοιπα, τα παίρνεις ακριβώς για αυτό το λόγο; Επειδή παραλείπεις το πρωινό και προτιμάς να φας μια φορά την ημέρα ένα μεγάλο πιάτο.

Έχεις κάποιες κακές συνήθειες στη διατροφή σου. Παραδέξου το. Συνήθειες που ίσως δεν σου πήγαινε το μυαλό μέχρι στιγμής ότι μπορεί να επηρεάζουν το βάρος σου. Για αυτό και εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια της διατροφολόγου – διαιτολόγου Γιούλης Φραγκιαδουλάκη, για να μας εξηγήσει τι κάνει λάθος μια γυναίκα καθημερινά και παχαίνει!

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
1. Παραλείπεις το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα
Εκείνη η κακιά συνήθεια που έχεις και φεύγεις από το σπίτι με άδειο στομάχι! Είναι ό,τι χειρότερο για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Γιατί όποτε παραλείπεις το πρωινό σου, όπως θα έχεις άλλωστε παρατηρήσει, μετά θέλεις να φας ό,τι βρεθεί μπροστά σου. Και φυσικά τρως με λαιμαργία μεγάλη ποσότητα φαγητού. Και λόγω αυξημένης πείνας από την έλλειψη του πρωινού επιλέγεις τροφές πλούσιες σε λιπαρά! Μήπως λοιπόν πρέπει να πάρεις επιτέλους σοβαρά υπόψιν σου το πρωινό; Είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και πρέπει να είναι ιδιαίτερα πλούσιο και τονωτικό. Σκέψου πόσο πιο ενεργή και δυνατή θα νιώθεις μέσα στη μέρα. Και φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα γεύματα. Μην παραλείπεις κανένα! Τρώγε κάθε γεύμα στην ώρα του.

2. Δεν γυμνάζεσαι
Δουλεύεις πολλές ώρες, έχεις περίεργα ωράρια και ποτέ χρόνο για γυμναστική. Όταν γυρίζεις σπίτι, νιώθεις εξαντλημένη. Θέλεις να ξαπλώσεις στο κρεβάτι και να χαλαρώσεις. Μπορείς να χαλαρώσεις και με άλλο τρόπο. Κάνοντας κάποιες ασκήσεις που σε βοηθούν και να διώξεις μακριά το άγχος και την κούραση αλλά και να γυμναστείς. Μην αφήνεις την τεμπελιά να σε νικήσει! Αφιέρωσε έστω 30 λεπτά από το χρόνο σου, 3-4 φορές την εβδομάδα. Θα δεις διαφορά στο σώμα σου αλλά και στη διάθεσή σου!
Αν θέλεις να δεις ασκήσεις γυμναστικής που μπορείς να κάνεις σπίτι σου κάνε κλικ εδώ

3. Οι μερίδες σου είναι ”τεράστιες”
Εάν έχεις να φας αρκετές ώρες, θα έχεις προσέξει ότι γυρίζεις σπίτι και βάζεις μια γενναία μερίδα φαγητού για να φας. Ακόμα κι όταν βάλεις μικρή ποσότητα στο πιάτο σου, το ξαναγεμίζεις γιατί το στομάχι σου ζητάει κι άλλο. Μια συνήθεια ακόμα που σε φορτώνει με παραπάνω κιλά είναι και οι αυξημένες ποσότητες φαγητού. Τα μεγάλα πιάτα σε παρασύρουν να τα γεμίσεις, ειδικά αν έχεις να φας αρκετές ώρες! Επίλεξε μικρά πιάτα για να ελέγχεις καλύτερα και τις ποσότητες πριν κάτσεις στο τραπέζι.

4. Καταναλώνεις πολλά λιπαρά
Τα αυξημένα λιπαρά είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν αύξηση βάρους. Μπορείς να μειώσεις την πρόσληψη λιπαρών επιλέγοντας ημιάπαχα γαλακτοκομικά. Επίσης καλό είναι να προσέχεις και την ποσότητα ελαιολάδου στο φαγητό σου. Μπορείς να τη μετρήσεις, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Και φυσικά, καλό είναι να αποφεύγεις να παραγγέλνεις delivery με ό,τι πιο λιπαρό υπάρχει.

5. Δεν κοιμάσαι όσο πρέπει
Πολλές φορές δεν σε πιάνει ο ύπνος -από υπερένταση, από άγχος ή ακόμα και από συνήθεια. Το χειρότερο δε, είναι που μένεις άγρυπνη επειδή θέλεις να δεις σειρές και ταινίες. Πρέπει να ξέρεις πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες της όρεξης. Την λεπτίνη και την γκρελίνη δηλαδή. Και ως αποτέλεσμα νιώθεις ότι πεινάς. Ανοίγεις λοιπόν μέσα στη νύχτα το ψυγείο και ξεκινάς να διαπράττεις έγκλημα. Διατροφικό! Φτιάχνεις sandwich, τοστ (στην καλύτερη περίπτωση) ή τρως ό,τι έχει μείνει από το μεσημέρι. Μπροστά στην πείνα, οι θερμίδες και τα λιπαρά δεν υπάρχουν καν στο μυαλό σου.

6. Πίνεις πολύ αλκοόλ
Βγαίνεις έξω και το ένα κοκτέιλ διαδέχεται το άλλο. Σφηνάκια, βότκα, τζιν. Το πρόγραμμα έχει από όλα. Ξέρεις ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και δη, η κατανάλωση βαριών ποτών έχει αρκετές συνέπειες στο βάρος σου. Το κρασί είναι μια καλή επιλογή αν θες να πιεις, γιατί προσφέρει αρκετά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Επίσης καλό είναι να περιοριστείς σε 3-4 ποτά την εβδομάδα, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να διατηρήσεις το βάρος σου!


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More