Super Star Foods! Τα τρόφιμα που λατρεύουν οι celebrities και τους χαρίζουν υπέροχη σιλουέτα

Υπάρχουν κάποιες τροφές που σε άπταιστα “ελληνικά” τις αποκαλούμε superfoods. Όχι δεν είναι μόνο το γεγονός πως κάνουν τόσο καλό στο σώμα. Οι τροφές αυτές είναι και super star γιατί έχουν γίνει οι αγαπημένες των επωνύμων. Beyonce, Olivia Palermo, Jennifer Aniston, Gwynneth Paltrow και Miranda Kerr ορκίζονται στο όνομά τους και μας δελεάζουν να μάθουμε με τη βοήθεια της διαιτολόγου διατροφολόγου Έφης Δέδε το γιατί…

Beyonce

Είδες την Be στα βραβεία Grammy; Μέσα στο στενό λευκό της φόρεμα έδειχνε πιο αδύνατη και σέξι από ποτέ. Κι εμείς ξέρουμε το μυστικό. Ονομάζεται κινόα και η διάσημη star το χρησιμοποιούσε μέσα στη σαλάτα της. Για την ακρίβεια μαζί με το σύζυγό της Jay Z ακολούθησαν τις συμβουλές του guru της χορτοφαγικής διατροφής Marco Borges και έμειναν πιστοί στη vegetarian διατροφή για 22 ημέρες.

Τι έχει να μας πει όμως και η διαιτολόγος; H κινόα είναι ένα ακόμη δημητριακό που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο, ως υπερτροφή. Είναι και αυτά δημητριακά που μπορούν να μπουν στο πιάτο κάποιες φορές αντί για το ρύζι και τα ζυμαρικά. Περιέχουν λιγότερα απλά σάκχαρα, περισσότερες φυτικές ίνες, είναι λιγότερο επεξεργασμένα και πιο πλούσια σε πρωτεΐνη.

Olivia Palermo

Το fashion girl έχει ένα αγαπημένο τρόφιμο. Ονομάζονται chia seeds και συγκαταλέγονται φυσικά στα superfoods για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, τόσο στην υγεία, όσο και στη σιλουέττα σου.

/

Τι έχει να μας πει όμως και η διαιτολόγος; Τα chia seeds είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, Ω3 λιπαρών οξέων και ασβέστιο.
Η μαγική τους ιδιότητα: “Αν δοκιμάσετε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30′ λεπτά, θα δείτε με έκπληξη ότι τα σποράκια έχουν εξαφανιστεί, μαζί με το νερό, και ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα σχεδόν στερεό ζελέ. Η ίδια ζελοποίηση γίνεται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους μαζί με την τροφή μας”.

“Το ζελέ αυτό, μέσα στο στομάχι δουλεύει σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν. Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίσει την μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα”! Όσο πιο αργά γίνεται η πέψη των υδατανθράκων, τόσο περισσότερο αισθάνεσαι χορτάτη και γεμάτη ενέργεια.

Οι σπόροι Chia βοηθούν επίσης σε άτομα με πεπτικές διαταραχές και σπαστική κολίτιδα.

Madonna
Αν είσαι η βασίλισσα της pop, τότε η διατροφή είναι για εσένα το Α και το Ω. Εντάξει για τη Madonna το ίδιο ισχύει και με τη γυμναστική. Η διάσημη τραγουδίστρια λοιπόν αποφεύγει το κρέας και τη ζάχαρη και έχει ένα ακόμη πολύτιμο μυστικό. Φροντίζει να βάζει στη διατροφή της κάθε μία ώρα λιναρόσπορο.

/

Τι έχει να μας πει όμως και η διαιτολόγος; Ο λιναρόσπορος, η σημασία του οποίου γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή, προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στην καλή υγεία μας. Είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και τις πολύτιμες λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.

Smart Tips για να βάλεις το λιναρόσπορο στο μενού: Η Έφη Δέδε σου προτείνει ακόμη τρόπους να εντάξεις το λιναρόσπορο στα πιάτα σου όπως (περίπου) η Madonna

– Πρόσθεσε λιναρόσπορο στα δημητριακά ή τη βρώμη στο πρωινό.
– Πρόσθεσε ένα κουταλάκι αλεσμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφεις σε σάντουιτς σε ένα γεύμα.
– Συμπλήρωσε μείγμα λιναρόσπορου σε χυμό ή smoothies.
– Πασπάλισε σαλάτες ή σούπες.
– Ανάμειξε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι.
– Πρόσθεσε λιναρόσπορο σε κεφτέδες ή ρολό κιμά

Jennifer Aniston & Gwynneth Paltrow

Η Jennifer αναφέρει πως όσο προετοιμαζόταν για την επίμαχη σκηνή με το στριπτίζ στην τελευταία της ταινία το περασμένο καλοκαίρι, ορκιζόταν στο κάλε. “Όταν ήθελα να έχω μια cheat day από την αυστηρή διατροφή, τότε έτρωγα kale chips” αναφέρει. Αλλά και η Gwynneth Paltrow το λατρεύει και το εμπιστεύεται για τη σωστή διατροφή. Κι έτσι ένα λίγο ή πολύ άγνωστο λαχανικό, έγινε superfood!

//

“Έχει γίνει άρθρο στους New York Times, το περιοδικό γεύσης Bon Appétit το ανήγαγε σε λαχανικό της χρονιάς για το περασμένο έτος, η Guardian και η Telegraph έχουν δημοσιεύσει έρευνες και γνώμες σχετικά με αυτό” συμπληρώνει η διαιτολόγος.

Τι είναι όμως το kale; “Αν και πρόκειται για ένα είδος λαχανίδας που το γενετικό της υλικό ομοιάζει με τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελών και τα κουνουπίδια, η θρεπτική αξία του κέιλ τα ξεπερνά όλα με διαφορά”

Τι έχει να μας πει όμως και η διαιτολόγος; Mπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών αφού περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου κι ας μην ανήκει στα γαλακτοκομικά ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών.

– Περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.

– Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, γεγονός που του προσδίδει τις αντικαρκινικές ουσίες ινδόλες που συντελούν στη ρύθμιση των οιστρογόνων και καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου.

– Κατέχει πολύ υψηλή θέση στον κατάλογο με τις τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο καθώς και από πολλές ακόμα παθήσεις.

– Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι μηδενικές του θερμίδες το καθιστούν σε απόλυτο ρυθμιστή της πέψης και μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο.

Miranda Kerr

H όμορφη Miranda ορκίζεται σε κάθε μικρό και πολύχρωμο ξηρό καρπό που θεωρείται superfood. Στην ερώτηση λοιπόν δημοσιογράφου για τα αγαπημένα της τρόφιμα που δεν λείπουν ποτέ από την καθημερινότητά της η απάντηση είναι απλή: “Έχω μια τεράστια λίστα με προϊόντα, αλλά λατρεύω τα superfoods. Πολλά goji berries και acai berries”

Τι έχει να μας πει όμως και η διαιτολόγος; Τα περισσότερα μούρα, τα μύρτιλλα (Blueberries), τα μαυρα βατόμουρα, τα μούρα Goji, τα άσπρα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που όπως πολύ καλά γνωρίζεις βοηθούν τόσο στην υγεία του εγκεφάλου, όσο και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Τα Goji ειδικά θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα.

Read More

And More