Ποια μέρα να ξεκινήσεις δίαιτα και πότε να βάλεις cheat day; Ποιά ώρα συμφέρει να φας υδατάνθρακες;

Πολλές φορές στη ζωή το θέμα δεν είναι τι θα κάνεις, αλλά πότε θα το κάνεις. Είναι αυτό που σε απλά αγγλικά ονομάζουμε “timing”! Γιατί μπορεί να πέσεις πάνω στον έρωτα της ζωής σου, αλλά να είσαι με φόρμα και κλάμερ ή να το πάρεις απόφαση πως θα πας εκδρομή ένα διήμερο και το αφεντικό σου να αποφασίσει πως σε χρειάζεται στο γραφείο το Σαββατοκύριακο. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το δίπτυχο διατροφή και γυμναστική.

Δεν αρκεί να αποφασίσεις να ξεκινήσεις δίαιτα, πρέπει να το κάνεις και την κατάλληλη μέρα. Δεν φτάνει να κάνεις γυμναστική, πρέπει να γυμνάζεσαι και στη σωστή ώρα. Δεν είναι κακό να ζυγιστείς, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια μέρα θα το κάνεις… Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά φτιάχνουμε το perfect timing για να πετύχει η δίαιτα και να αποδώσει η γυμναστική.

H KAΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΑ

Ποια είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να το πάρεις απόφαση να ξεκινήσεις δίαιτα; Ας ξεκινήσουμε από τη μέρα της εβδομάδας που ΔΕΝ πρέπει να βάλεις μπρος τη διατροφή. Και αυτή είναι η Τρίτη. Έρευνα δείχνει πως είναι η χειρότερη μέρα, αφού κατά κανόνα όσοι ξεκινούν δίαιτα Τρίτη (κι όχι απαραίτητα και 13) είναι πιο πιθανό να τα παρατήσουν πριν τελειώσει η εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή μετά το τέλος ενός ακόμη αγχωτικού πενθήμερου στη δουλειά.

Ποια μέρα να κυκλώσεις στο ημερολόγιο; Η έρευνα λέει Κυριακή ή Δευτέρα, γιατί σύμφωνα με τα ευρήματά της “Θεωρώ, ότι η Κυριακή είναι η καλύτερη μέρα, διότι είναι μέρα ξεκούρασης και επιβράβευσης του εαυτού μέσα από το φαγητό. Αν λοιπόν ξεκινήσουμε ταυτόχρονα και κάποια φυσική δραστηριότητα, θα αποτελέσει σημαντικό θετικό παράγοντα και θα λειτουργήσουμε με το ίδιο πάθος και την επόμενη μέρα. Επίσης να σημειωθεί ότι ξεκινώντας ή κάνοντας γυμναστική την Κυριακή, δεν μας κακοφαίνεται η δουλειά τη Δευτέρα!” τονίζει ο διαιτολόγος. Δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις, ε;

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΥΓΙΣΤΕΙΣ
Κάνεις δίαιτα ή απλά προσέχεις τη διατροφή σου και σε έχει πιάσει μανία. Που σε χάνει, που σε βρίσκει κανείς πάνω στη ζυγαριά να μετράς και το γραμμάριο. Βάλε φρένο! Το καλύτερο είναι να ζυγίζεσαι πρωί (το ξέρεις!) και μια φορά την εβδομάδα. Αλλά όχι όποια κι όποια μέρα. Η ιδανική μέρα για να ζυγιστείς είναι την Παρασκευή. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν λίγο βάρος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και αντίθετα τείνουν να πάρουν μέσα στη Σαββατοκύριακο. Λογικό, αφού τα Σαββατοκύριακα είσαι και πιο χαλαρή.

Ποια μέρα να κυκλώσεις στο ημερολόγιο; Σημείωσε να ζυγιστείς την Παρασκευή λοιπόν που θα είσαι στα πιο… αδύνατά σου! “Σε περίπτωση που δεν έχεις χάσει κιλά μην απογοητευτείς και μην αποκλείσεις κάποια κοινωνική συνάθροιση επειδή δεν θα θέλεις να φας” σημειώνει επιπλέον ο Νικόλαος Κριαράς. Ένας αριθμός στη ζυγαριά είναι άλλωστε που αν φερθείς έξυπνα θα αλλάξει.

Ποια μέρα να… κλέψεις απ’ τη δίαιτα
Όλο και περισσότερα προγράμματα διατροφής ενσωματώνουν στο πρόγραμμα της εβδομάδας και μια Free Day. Μια cheat day όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν στην Αμερική και κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείς να τρως αυτά που πιθανότατα δεν σου επιτρέπει η δίαιτα τις υπόλοιπες μέρες. Κι όμως! Και αυτή η μέρα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας. “Η ελεύθερη επιλογή αποτελεί σημαντικό παράγοντα διότι συμβάλλει στην ψυχολογία του διαιτωμένου και στο σώμα του” επισημαίνει ο κ. Κριαράς και συνεχίζει: “Πιο συγκεκριμένα, ο διαιτώμενος θα έχει καλύτερη ψυχολογία και θα μπορέσει να συνεχίσει με το ίδιο πάθος την επόμενη μέρα τη διατροφή του, ενώ θα έχει αλλάξει και γεύση στην ποιότητα και το είδος των τροφών” Και πάλι η Κυριακή φαίνεται να είναι η πιο κατάλληλη μέρα…

Ποια μέρα να κυκλώσεις στο ημερολόγιο; Βάλε ένα σημαδάκι στην Κυριακή. “Μια μέρα χαλάρωσης όπως η Κυριακή που μπορούμε να τη συνδέσουμε με το φαγητό και την αυτοεπιβράβευση, αποτελεί ιδανική επιλογή”!


H ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΣ

Γυμνάζεσαι οκ! Επιλέγεις όμως την κατάλληλη ώρα; Η ώρα της ημέρας που θα “ιδρώσεις τη φανέλα” είναι κρίσιμος παράγοντας για να ανταποκριθεί το σώμα όσο περισσότερο μπορεί στις ασκήσεις που κάνεις. “Ιδανική στιγμή για να γυμναστούμε αποτελεί το πρωί. Έχουμε μεγαλύτερη τιμή ενέργειας, ευεξίας και ηρεμίας σκέψης, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μια γυμναστική δραστηριότητα με απόλυτη επιτυχία” εξηγεί ο διαιτολόγος. “Και φυσικά θα ενεργοποιήσουμε τις ορμόνες ευεξίας, με αποτέλεσμα να διατηρήσουμε την ευρωστία μας στα ύψη” συμπληρώνει.

Ποια ώρα της ημέρας να κυκλώσεις στο ημερολόγιο; Φυσικά το πρωί, κάπου ανάμεσα στο χουζούρι και το πρωινό ντους. Μην δυσανασχετείς… “Η πρωινή γυμναστική συμβάλλει στο μέγιστο ρυθμό καύσης θερμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας” τονίζει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς και νομίζως πως αυτό αποτελεί ικανό κίνητρο, ε;

Carb lovers date
Έχεις ακούσει και διαβάσει τόσα πολλά για τους υδατάνθρακες που νιώθεις πως κάθε φορά που πας να βάλεις μια πατατούλα στο στόμα “προδίδεις” τα ιδανικά της σωστής διατροφής. Αρχικά να τονίσουμε πως καμιά τροφή δεν κάνει κακό, στη σωστή ποσότητα και απ’ ό, τι φαίνεται στο σωστό χρόνο. Μάλιστα! Αν δεν θέλεις να χαλάσουν τη διατροφή σου, βάλε το πιάτο με τους υδατάνθρακες λίγο πριν το μεσημέρι.

Ποια ώρα να σημειώσεις στο ημερολόγιο; 11.00 το πρωί θα έλεγα πως είναι ιδανικά για κάτι σε υδατάνθρακα. “Καλύτερη ώρα της ημέρας για τους υδατάνθρακες είναι το δεκατιανό, διότι εκεί η τιμή του σακχάρου έχει πτώση. Για να διατηρήσουμε λοιπόν την ευεξία μας, αλλά και να μην πεινάσουμε τόσο, ώστε φάμε υπερβολικά το μεσημέρι, θα πρέπει να φάμε υδατάνθρακες στο δεκατιανό μας” τονίζει ο διαιτολόγος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα συνοδεύσεις και το μεσημεριανό σου με λογική ποσότητα υδατανθράκων – πατάτα, ρύζι ή ζυμαρικά – και αυτό δεν είναι απαγορευτικό. Απλά θυμήσου πως μια σπανακόπιτα, ένα τοστάκι, ένα κομμάτι πίτσα (καλύτερα μόνο με τυρί και λαχανικά) ή κάτι άλλο που να περιέχει υδατάνθρακες πριν το μεσημέρι θα είναι το μικρό σου μυστικό για να μην πεινάς αργότερα μέσα στην ημέρα.

Read More

And More