Βιταμίνη Κ έφαγες; Είναι η σύμμαχός σου κατά της οστεοπόρωσης και υπέρ της ομορφιάς σου…

Βιταμίνη Α, B, C… και διαβάζεις λες και μαθαίνεις και πάλι την αγγλική αλφαβήτα. Προχώρησε το μάθημα και φτάσε στο γράμμα “K”! Γνωρίζεις τι κάνει η βιταμίνη K; Είναι εκεί για την καλή σου υγεία κάθε πρωί, βρίσκεται στον οργανισμό για να προλάβει την οστεροπόρωση και φυσικά για να κάνει το δέρμα σου να λάμψει. Που θα την βρεις και πώς μπορείς να αυξήσεις την απορρόφησή της από το σώμα;

Ο Διαιολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες…

Τι είναι η βιταμίνη Κ;
Η βιταμίνη Κ ή αλλιώς κοινόνη, ανήκει στις 4 λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η βιταμίνη Κ έχει ως κύρια δράση την περιοχή της καρδιάς και τη λειτουργία του αιμοποιητικού συστήματος. Όπως και οι περισσότερες βιταμίνες υπάρχει στα τρόφιμα και εκεί την αναζητά και ο οργανισμός σου…

Τι σου προσφέρει;
Στα θετικά σημεία της δράσης της βιταμίνης Κ, εντοπίζεται η πρόληψη της οστεοπόρωσης, η ενδυνάμωση των οστών και η καλύτερη ποιότητα δέρματος. Πιο αναλυτικά η πολύτιμη βιταμίνη βοηθά:

– Στην αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης. Δεν είναι τυχαίο που συχνά προτείνεται από τους γιατρούς ως συμπλήρωμα διατροφής για άτομα που πάσχουν από την ασθένεια.

– Ενισχύει την απορρόφηση ασβετίου: Με τον τρόπο αυτό η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, πάθηση που προσβάλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις γυναίκες.

– Γιατρικό για την ενοχλητική πρωινή αδιαθεσία! Κι όμως ένας χυμός πράσινος λαχανικών, πλούσιων σε βιταμίνη Κ, ίσως αποτελεί την λύση για να μην ξυπνάς με τέτοια δυσφορία. Αν μάλιστα προσθέσεις στο ρόφημά και λίγο χυμό πορτοκάλι (βιταμίνη C), τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο δραστικά.

– Συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Του χαρίζει λάμψη, ελαστικότητα και αντοχή με αποτέλεσμα φυσικά να δείχνει πολύ πιο νέα.

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει βιταμίνη Κ;

Δες παρακάτω τους πίνακες με τα τρόφιμα που προσφέρουν απλόχερα την βιταμίνη που προστατεύει με τόση… “θέρμη” την υγεία σου.

/

Τα πράσινα λαχανικά έχουν την υψηλότερη περικεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία και κυμαίνεται από 900mcg έως 1147mcg ανα σκεύος. Σε ό, τι αφορά στα λαχανάκια βρυξελλών, τα σπαράγγια και το λάχανο, καλό είναι να γνωρίζεις πως αυξάνουν τη βιταμίνη Κ που παρέχουν, όταν είναι βρασμένα.

Yummy Tip: Αν έχεις παραγματικά ανάγκη την βιταμίνη Κ (που την έχεις σε συγκεκριμένες ποσότητες), τότε πρέπει να… βουτυρώσεις τα λαχανικά σου. Έχεις δοκιμάσει σπανάκι με φρέσκο βούτυρο; Πεντανόστιμο… και ο συνδυασμός που αυξάνει την απορρόφηση της βιταμίνης στον οργανισμό.

/

Τα βότανα και τα μυρωδικά που διατηρούν το πράσινο χρώμα τους, ακόμη και αποξηραμένα είναι εκείνα που περιέχουν και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ.

/

Φυσικά και δεν είναι όλα τα φρούτα, διότι λίγα φρούτα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, την βιταμίνη Κ. Στα παραπάνω φρούτα πρόσθεσε και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα..

Μην πάθεις… υπερβιταμίνωση!

Κι όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αν το παρακάνεις με την βιταμίνη Κ ενδέχεται να έχεις προβλήματα. Πάντα σε ειδικές περιτπώσεις και όταν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός! Γι’ αυτό το λόγο η συνιστώμενη δοσολογία κατανάλωσης της βιταμίνης Κ είναι 120 mcg για τους άνδρες και 90mcg για τις γυναίκες.

“Μια σημαντική ασθένεια, η οποία είναι η κολπική μαρμαρυγή και προκαλεί αρρυθμίες στο καρδιακό παλμό, έχει συνδεθεί με τα υψηλά ποσά προθρομβίνης, τα οποία συσχετίζονται με την ενδεχομένως υψηλή κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε βιταμίνη Κ” εξηγεί ο κ. Κριαράς.

“Δεν χρειάζεται να σε πιάνει παροξυσμός, στην προσπάθειά σου να αποφύγεις κάποια τρόφιμα, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουμε μια βλαπτική δράση μιας ουσίας, εάν είσαι υγιής. Εξάλλου, ΟΛΑ τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), πέραν της ωφέλιμης δράσης, εμφανίζουν και αρνητική” επισημαίνει ο διαιτολόγος.

Τρόφιμα με χαμηλή τιμή σε βιταμίνη Κ, που πρέπει να ακολουθούν ασθενείς με νόσημα του αιμοποιητικού συστήματος ή της κολπικής μαρμαρυγής είναι: Δημητριακά με βάση το καλαμπόκι, τα χαμηλών θερμιδών δημητριακά, οι ριζογκοφρέτες, τα προϊόντα βρώμης και διάφορες μείξεις φρούτων, εκτός από τα δαμάσκηνα.

Read More

And More