Πότε να πίνεις νερό της βρύσης, πότε μεταλλικό και πότε ανθρακούχο; Smart tips για να αδυνατίσεις

Diet quiz για δυνατούς λύτες! Ποιο είναι το πιο σημαντικό συστατικό μιας διατροφής – και δη το καλοκαίρι – για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός και να μπορείς να χάσεις κιλά; Δεν είναι τροφή, δεν είναι κάποιο μαγικό χάπι, ούτε μια μυστική συνταγή. Είναι το πιο απλό, το πιο άφθονο (ακόμη τουλάχιστον) και το πιο πολύτιμο πράγμα σε αυτό τον πλανήτη. Το νερό!

Νερό όμως από… νερό έχει διαφορά. Υπάρχει το απλό νερό βρύσης, το μεταλλικό (εμφιαλωμένο) νερό και φυσικά το bubbly, ανθρακούχο.

– Ποιο απ’ όλα είναι καλύτερο αν θέλεις να κάνεις σωστή διατροφή;
– Γιατί η εξάσκηση το θέλει το ανθρακούχο της;

– Πότε πρέπει να πίνεις εμφιαλωμένο;

– Πόσο νερό πρέπει να πίνεις για να είσαι σίγουρη πως ενυδατώνεσαι σωστά;

Plus: Τέσσερα super dupper tips για να κάνεις το νερό το πιο αποτελεσματικό cocktail αδυνατίσματος! Απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα με την πολύτιμη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ VS ΒΡΥΣΗΣ
Άκου λοιπόν τι κατάλαβα ύστερα από συζήτηση με τον ειδικό. Το νερό, εφόσον είναι καθαρό και ασφαλές, είναι ένα και το αυτό. Κάνει την ίδια δουλειά και αρκεί να το απολαμβάνεις σε άφθονες ποσότητες.

Το νερό της βρύσης – “Αν το σύστημα ύδρευσης δεν είναι παλαιωμένο, το νερό βρύσης περιέχει το σωστό ποσοστό χλωρίου, φθορίου και νατρίου” εξηγεί ο διαιτολόγος. Αρκεί λοιπόν να πίνεις αρκετό νερό, χωρίς να αγχώνεσαι για το αν είναι βρύσης ή όχι. “Το πιο σημαντικό σημείο, στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι η περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες, πράγμα το οποίο δεν έχει σημαντικές διαφορές στο μεταλλικό με εκείνο της βρύσης” σημειώνει ο κ. Κριαράς.

Εμφιαλωμένο νερό – Τότε πότε να βάλεις το εμφιαλωμένο στο τραπέζι; Δύο είναι οι περιπτώσεις:

1. Σε περιοχές όπου ο δήμος ή η αρμόδια αρχή έχει ενημερώσει πως το νερό της ύδρευσης δεν είναι κατάλληλο και έτσι θα πρέπει να προμηθεύεσαι μεταλλικό, εμφιαλωμένο.

2. Αν ο εκάστοτε καταναλωτής πάσχει από υπέρταση, νεφροπάθεια ή από οιδήματα, τότε θα πρέπει να καταναλώσει εμφιαλωμένο νερό, το οποίο σαφώς και πληροί ή ακόμη βρίσκεται και πολύ πιο κάτω το ποσοστό νατρίου και καλίου από τα ανώτατα θεσπισμένα νομοθετικά όρια.

Diet tip: Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με τη συντήρηση του εμφιαλωμένου νερού σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο και την πολλή ζέστη που μπορεί να αλλοιώσουν την περιεκτικότητα του.

ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ
Και με το ανθρακούχο τι γίνεται; “Το ανθρακούχο νερό αποτελεί μία πολύ καλή λύση για όσους καταναλωτές έχουν αυξημένη αποβολή ιδρώτα, δαπανούν μεγάλα ποσά ενέργειας λόγω άσκησης ή εμφανίζουν ορισμένα νοσογόνα θέματα όπως κράμπες, μυαλγίες ή αρρυθμίες” σημειώνει ο διαιτολόγος.

Εσύ από αυτό πρέπει να κρατήσεις πως ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό είναι ιδανικό μετά τη γυμναστική, πριν από το κολύμπι για να προλάβεις τις ενοχλητικές κράμπες, αλλά και εξαιρετικός τρόπος να τα βάλεις με τις υψηλές θερμοκρασίες, τώρα το καλοκαίρι.

Λόγω της υψηλότερης παρουσίας των ηλεκτρολυτών, το ανθρακούχο νερό:

Μεταφέρει τροφή και οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει τα άχρηστα υλικά, βοηθά στον έλεγχο της πίεσης του αίματός, βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων και αποτελεί μέρος του αίματος, του ιδρώτα, των δακρύων και της σιέλου.

Περιέχει σε μεγαλύτερο βαθμό ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών, των δοντιών καθώς και στην καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Σημείωσε πως το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό και για τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Diet Tip: Το ανθρακούχο νερό όμως δεν είναι για όλες τις ώρες. Ο διαιτολόγος προτείνει να μην πίνεις περισσότερα από 600ml ημερησίως, σε φυσιολογικές συνθήκες, ώστε να μην εμφανισθούν ενδεχομένως κοιλιακά άλγη ή μετεωρισμός.

Έξυπνες συμβουλές για να χάσεις κιλά, απλά πίνοντας νερό
Αν το νερό από μόνο του αρκεί για να λειτουργήσει καλύτερα ο οργανισμός, να ξεμπλοκάρουν οι μεταβολικές του λειτουργίες και φυσικά να σε βοηθήσει να έχεις ενέργεια και καλή διάθεση, με τις παρακάτω συμβουλές μπορείς να το κάνεις και ακαταμάχητο μυστικό για το αδυνάτισμα:

Λεμονάκι μυρωδάτο: Πριν από κάθε γεύμα πιες ένα ποτήρι νερό με 10 σταγόνες φυσικό χυμό λεμόνι. Το λεμόνι διεγείρει τη διαδικασία της πέψης και έτσι θα πεις αντίο σε φουσκώματα και δυσφορία.

Βασιλικός πλατύφυλλος: Βάλε σε μια κανάτα νερό και 5-6 φυλλαράκια βασιλικού από την περασμένη μέρα. Σέρβιρε το αρωματικό νερό λίγο πριν το φαγητό και θα δεις πόσο πιο έντονες θα είναι οι γεύσεις των τροφών. Το πιο σημαντικό είναι πως με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να ελέγξεις την ακατάσχετη πείνα σου, τρώγοντας λιγότερο.

Νεράκι πιπεράτο: Πασπάλισε μια κανάτα με νερό με μπόλικο μαύρο πιπέρι. Σέρβιρε το πιπεράτο νερό την επόμενη μέρα πριν από κάθε γεύμα. “Θα βοηθήσετε το στομάχι σας να μπορέσει να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος με αποτέλεσμα να ”κάψουμε” ό,τι καταναλώσαμε” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Φραουλένια απόλαυση: Όταν η εποχή το επιτρέπει, πλύνε καλά μερικές φράουλες και πρόσθεσε στο νερό από την προηγούμενη μέρα. Το φρουτένιο ποτό αυτό θα σε βοηθήσει να αποβάλει την κατακράτηση υγρών, αφού εμφανίζει διουρητικές ιδιότητες. Δηλαδή, ένα φραουλένιο νερό θα κάνει θαύματα και με την κυτταρίτιδα.

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΩ ΤΕΛΙΚΑ;
Στο δια ταύτα, έχεις πειστεί νομίζω πως το νερό είναι το Α και το Ω αν θέλεις να κάνεις σωστή διατροφή και να χάσεις κιλά. Πόσο όμως νερό πρέπει να πίνεις; Έχεις ακούσει για 8 με 10 ποτήρια, για 2 λίτρα κα. “Πολλοί, επιστήμονες και μη, αναφέρουν συγκεκριμένο αριθμό λίτρων ημερησίως… τρομερό λάθος. Κάθε άνθρωπος αποτελεί μοναδική οντότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για τον καθένα μας, η κατανάλωση νερού είναι διαφορετική” σημειώνει ο διαιτολόγος. Πώς θα υπολογίσεις το νερό που χρειάζεται ο δικός σου οργανισμός:

1. Ένας τρόπος είναι να εξακριβώσεις αν είσαι σε καλό δρόμο από την… τουαλέτα. “Το νερό το οποίο πρέπει να πίνετε είναι όσο βλέπετε τα ούρα σας διάφανα”.

2. Υπολόγισε την ποσότητα ανάλογα με το βάρος σου. “Σε γενικές γραμμές η ποσότητα νερού υπολογίζεται στο μισό του σωματικού βάρους δια 10.

Παράδειγμα: Αν μια γυναίκα ζυγίζει 70 κιλά, τότε μια καλή ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει καθημερινά είναι 3,5 λίτρα.

Smart Tip: Κράτησε κατά νου πως αν γυμνάζεσαι ή σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας οπότε και ιδρώνεις πολύ, η ποσότητα αυτή ίσως να χρειαστεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Read More

And More