Τελικά ο Χειμώνας παχαίνει ή αδυνατίζει; Δες τι πρέπει να κάνεις για να χάσεις κιλά…

Λοιπόν, Χειμώνας σημαίνει κρύο και κρύο σημαίνει αυξημένες καύσεις. Από την άλλη, είναι μια εποχή που τρως περισσότερο. Τελικά, τι μπορείς να κάνεις ώστε και τον αυξημένο μεταβολισμό να εκμεταλλευθείς και την όρεξή σου να χορτάσεις χωρίς κόστος;

O διαιτολόγος-διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες…

ΤΟ ΚΡΥΟ… ΚΑΙΕΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ!
Το σώμα είναι ρυθμισμένο έτσι που να προσαρμόζεται σε κάθε… καιρικό φαινόμενο. Με το κρύο λοιπόν, αυξάνεται η δραστηριότητα του μεταβολισμού σου, κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως καις περισσότερες θερμίδες. “Τις ημέρες που έχει περισσότερο κρύο, ο οργανισμός μας προσπαθεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς μας και να προκαλέσει αυξημένη ροή αίματος ώστε να εκλυθεί θερμότητα και να μας διατηρήσει στα υγιή επίπεδα. Ο μεταβολισμός δραστηριοποιείται εντόνως όπως στη περίοδο διαφόρων νοσημάτων, ώστε να μας προστατέψει” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

ΤΟ ΚΡΥΟ… ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ!
Έχεις παρατηρήσει πως όταν η θερμοκρασία πέφτει συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με την όρεξή σου. Έχεις συνέχεια μια αίσθηση πως πεινάς και θέλεις να τρως περισσότερο από ότι πριν. Μην ανησυχείς… είναι απόλυτα φυσιολογικό! Για την ακρίβεια επιβάλλεται. “Τις ημέρες με έντονο κρύο, επιβάλλεται να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, μιας και ο μεταβολισμός μας υπερδραστηριοποιείται και έχει ανάγκη από αυξημένες θερμίδες” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Κι αυτό φυσικά σημαίνει πως δεν πρέπει να αισθάνεσαι τύψεις που νιώθεις συχνά-πυκνά αίσθημα πείνας: “Ναι, εμφανίζεται ένα συνεχές αίσθημα πείνας και αυτό διότι οι μύες του σώματος ζητάνε περισσότερη τροφή ώστε να καλύψουν την προαναφερθείσα υπερ-δραστηριότητα του μεταβολισμού” λέει ο κ. Κριαράς.

“Αν δεν έχει προσεχθεί το αυξημένο ποσό των θερμιδών, τότε θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, με πλεόνασμα σωματικού βάρους” τονίζει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Αν όμως φερθείς έξυπνα, κάτι τέτοιο μπορεί απλά να είναι απολαυστικό. Με μικρές και προσεκτικές κινήσεις και θα τρως περισσότερο και δεν θα παίρνεις θερμίδες.

Τι μπορείς να κάνεις;
Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ζεσταθεί, θα καταπολεμήσεις τις λιγούρες από το κρύο και φυσικά θα αυξήσεις τις καύσεις του οργανισμού, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει να χάσεις κιλά.

“Κάθε γυναίκα ανεξαρτήτου σωματικού βάρους, τις ημέρες με έντονο κρύο, θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση τροφίμων, τα οποία θα τονώσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα ώστε να προστατευθεί δίχως να νιώθει έντονο ρίγος, ζαλάδες και συνεχές αίσθημα πείνας” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς και προτείνει:

– Ξεκίνησε την ημέρα σου με το λίγο μέλι που θα σε προστατέψει από τα μικρόβια που “κινούνται” στο κρύο και θα σε ζεστάνει.

– Αύξησε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος από 1 σε 2 φορές την εβδομάδα για να προσλάβεις περισσότερο σίδηρο.

– Φρόντισε μέσα στο μενού να υπάρχουν περισσότερα κίτρινα φρούτα και λαχανικά, όπως μπανάνες, πιπεριές, λεμόνια κτλ.

– Αντικατάστησε ένα από τα γεύματα της εβδομάδας με ζυμαρικά συνοδευόμενα από γαλακτοκομικά προϊόντα: Πχ ζυμαρικά με τυρί

– Βάλε λίγο περισσότερο… πιπέρι στα φαγητά σου. Τα πικάντικα και τα καυτερά θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να αυξήσει την θερμοκρασία του και να αντέξει στο κρύο.

Smart Info
: Τα καυτερά δεν βοηθούν να χάσεις κιλά! “Η ωφέλιμη ουσία-καψαικαίνη, για να δράσει θετκώς στη μείωση του σωματικού βάρους πρέπει να καταναλωθεί σε τόση μεγάλη ποσότητα, που στο τέλος θα βλαψουμε το γαστρεντερικό-πεπτικό σύστημα” εξηγεί ο Νικόλαος Κριαράς

– Ζεστή σουπίτσα… εχθρός του κρύου, σύμμαχος της γραμμής σου. “Εάν η σούπα γίνει τύπου βελουτέ, ώστε να είναι πιο χορταστική, με μέγιστη προσθήκη 1 κ.γ. ελαιόλαδο, τότε θα προφυλαχθούμε από το κρύο διότι θα προσφέρει μία τεχνητή αύξηση θερμοκρασίας στον οργανισμό με όσο δυνατόν λιγότερες θερμίδες” συστήνει ο διαιτολόγος.

– Άλλα τρόφιμα που θα κάνουν καλό στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι ξηροί καρποί, ο σολομός και ο τόνος

Read More

And More