Christmas Disaster! Tελικά έφαγες τα πάντα… Τι να κάνεις για να μην σου μείνουν τα κιλά!

Μια φορά έχουμε Χριστούγεννα. Κάπως έτσι μάλλον σκέφτηκες και το… έριξες έξω! Δοκίμασες όλες τις λιχουδιές. Έβαλες extra γαλοπούλα και γέμιση! Απόλαυσες τα υπέροχα γλυκά και τσούγκρισες αρκετές φορές με το ποτηράκι το κρασί σου! Και πολύ καλά έκανες…

Σήμερα όμως ξημερώνει μια καινούρια μέρα… και πρέπει να “οργανωθείς”, να εκμεταλλευθείς το μεσοδιάστημα -ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά- ώστε και να μην σου μείνουν έξτρα κιλά και να μπορέσεις να απολαύσεις την επόμενη… κραιπάλη!

Για να μην σου βγει η διασκέδαση “ξινή” λοιπόν ακολούθησε τις οδηγίες της διαιτολόγου για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο από το βράδυ του Ρεβεγιόν.

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει το σχέδιο για να αποφύγεις τα περιττά κιλά, να “απαρνηθείς” τα παχυντικά γλυκά και να μειώσεις το αλκόολ! Για λίγο, ώστε να μην το μετανιώσεις μετά τις γιορτές…

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ
Δεν είναι αργά για να λάβεις τα μέτρα σου και να μην μείνει στο σώμα σου κανένα χριστουγεννιάτικο σημάδι. Αρκεί να ακολουθήσεις τρεις βασικούς κανόνες:

1. Απόφυγε δίαιτες μονοφαγίας, οι οποίες στερούνται θρεπτικών συστατικών, εξαντλούν τον οργανισμό και οδηγούν τελικά και πάλι σε καταστάσεις υπερφαγίας.

2. Μην πανικοβάλεσαι: τα κιλά των εορτών είναι προσωρινά, δεν έχουν αφομοιωθεί στο σώμα και μπορείς εύκολα και γρήγορα να απαλλαγείς από αυτά.

3. Φρόντισε απλά να επιστρέψεις σε πιο ισορροπημένη διατροφή! Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ
Μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνεις συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού.

Μην ξεχνάς το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες.

Βάλε και πάλι τα φρούτα και τα λαχανικά στο τραπέζι (5 μερίδες/ημέρα): Είναι τροφές φτωχές σε θερμίδες, αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

Προμηθεύσου με τρόφιμα ολικής αλέσεως: έτσι και θα δίνεις στον οργανισμό σου σταδιακά την ενέργεια που χρειάζεται και θα διατηρείς το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλο αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

Κατανάλωσε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειάζεσαι.

Ξέχασε για λίγο τα παχιά τυριά και επίστρεψε στα ημίπαχα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

Επίτρεψε στον εαυτό σου μία ατασθαλεία: Επειδή και γαλοπούλα θα μείνει και όλα τα καλά του ρεβεγιόν να σε… “κολάζουν”, μπορείς να ενδώσεις. Περιόρισε όμως τις γευστικές ατασθαλίες σε μία φορά την εβδομάδα.

Μην τρως αργά το βράδυ.

Βάλε και πάλι το τσάι στο μενού. Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι που ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

Τα… “απαγορευμένα” τρόφιμα! Υπάρχουν και τρόφιμα που καλό ειναι να αποφύγεις μετά την… χριστουγεννιάτικη κραιπάλη: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ… ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
Επειδή όμως στο πρόγραμμα “επιστροφή στην σιλουέτα σου” πρέπει να υπολογίσεις και τα γλυκά η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει τα μυστικά για να μπορέσεις να αντισταθείς:

1. Μη μένεις πολλές ώρες νηστική, διότι τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται με αποτέλεσμα να αναζητάς γρήγορη τόνωση και ενέργεια από γλυκιές λιχουδιές.

2. Κατανάλωσε άφθονα φρούτα, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα ικανά να αναπληρώσουν την τάση σου για γλυκό.

3. Υγιεινές προστάσεις αντί για γλυκό που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά είναι οι εξής:

– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
– Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
– Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
– Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
– Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
– Αποξηραμένα φρούτα
– Κακάο ρόφημα σε γάλα 1,5%
– 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα.

ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΑ
Το ρεβεγιόν είχε επίσης άφθονο αλκόολ να ρέει. Είναι ώρα να κάνεις λίγο “κράτει”! Μείωσε την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών και αυξήστε την κατανάλωση υγρών (10-12 ποτήρια την ημέρα), όπως νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πράσινο τσάι, ώστε να μειώσεις τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι. Η κα. Καπώλη προτείνει:

1. Προτίμησε μη αλκοολούχα ποτά και ανθρακούχο νερό.
2. Όταν βγαίνεις έξω προτίμησε χυμούς, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και ανθρακούχο νερό.
3. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ στα σαββατοκύριακα.
4. Μην πίνεις αλκοόλ μόνη σου αλλά με παρέα και κάνε παύσεις για συζήτηση.
5. Εάν κάποια μέρα πιείς παραπάνω αλκοόλ απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες.
6. Κατανάλωσε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό (φρούτα, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, λαχανικά), τα οποία μειώνουν τις κατακρατήσεις που δημιουργεί το αλκοόλ.

Read More

And More