Λιπομεταφορά: Αδυνάτισμα, διόρθωση ατελειών σε πρόσωπο και σώμα, ταυτόχρονα!

Θα στο πω απλά… Μπορείς πια να αφαιρέσεις το περιττό λίπος από την κοιλίτσα, τα ψωμάκια ή όπου αλλού σε ενοχλεί και να το προσθέσεις σε σημεία που χρειάζεται για να διορθώσεις ατέλειες, π.χ. στις ρυτίδες σου, στα ζυγωματικά. Η επέμβαση που κάνει θραύση στις Η.Π.Α είναι η 2 σε 1 μέθοδος που σε ένα ραντεβού θα σε αδυνατίσει και θα σε ομορφύνει ταυτόχρονα. Και για να το εξειδικεύσουμε, απευθυνθήκαμε στον Πλαστικό Χειρουργό, Δρ. Ζήση K. Μπουκουβάλα, για τις απαραίτητες πληροφορίες…

Τι είναι ακριβώς; Πώς γίνεται; Πονάει; Είναι προτιμότερο από το υαλουρονικό για τις ρυτίδες και τα ζυγωματικά; Από ποια σημεία μπορούμε να αφαιρέσουμε λίπος και σε ποια να προσθέσουμε;

Τι είναι η λιπομεταφορά;
Είναι η επέμβαση μόδα πλέον για τις Η.Π.Α. που πραγματοποιείται από Πλαστικούς Χειρουργούς μετά από την αφαίρεση ανεπιθύμητου τοπικού λίπους σχεδόν από κάθε μέρος του σώματος όπως πρόσωπο, λαιμό (διπλοσάγωνο), μαστό, κοιλιά, γλουτούς, έσω και έξω μηρούς, ψωμάκια, γόνατα, αστραγάλους και γυναικομαστία.

Τέλος, η λήψη λίπους αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού.

Ποια είναι η διαδικασία; Πώς γίνεται;
Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και μέθη δηλαδή ο/η ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία, αναπνέει από μόνος του αλλά παράλληλα δεν πονάει και σύντομα μετά την επέμβαση είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά το στάδιο της λιποαναρρόφησης, την έγχυση στην περιοχή που επιθυμούμε να αφαιρέσουμε λίπος, μεγάλης ποσότητας ειδικού διαλύματος τοπικής αναισθησίας. Κατόπιν τούτου γίνεται η αφαίρεση του λίπους με την τεχνική λιποαναρρόφησης Power Assisted Lipoplasty (PAL).

Εν συνεχεία το λίπος αυτό μετά την κατάλληλη επεξεργασία (φυγοκέντρηση, κάθαρση, συμπύκνωση) επαναεισάγεται στο σώμα διορθώνοντας ιδανικά ζώνες ατέλειας ή ενισχύοντας αισθητικά άλλες σωματικές περιοχές όπως στο πρόσωπο (ρινοπαρειακές ρυτίδες, ζυγωματικά τόξα κ.τ.λ.)

Ιδιαίτερη μνοία οφείλει να γίνει στην αντιδιαστολή της χρήσης του λίπους μας σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο υλικό (fillers). Το λίπος μας αποτελεί ένα υλικό στο οποίο εξ ορισμού δεν μπορεί να εμφανίσουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο αλλεργίας μιας και προέρχεται από το ίδιο μας το σώμα. Επίσης η διόρθωση που γίνεται με λίπος έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάνει μέχρι και τη δεκαετία κάτι που διαφέρει τρομακτικά από το ένα με ενάμιση έτος που διαρκούν οι διάφορες μορφές υαλουρονικού οξέος. Αποτελεί δε και την οικονομικότερη μέθοδο αν προσμετρήσουμε τις ποσότητες υαλουρονικού που θα χρειαζόταν κανείς σε όλα αυτά τα έτη που διαρκεί το αποτέλεσμα μιας λιπομεταφοράς.

Συνεπώς η λιπομεταφορά υπερέχει σαφώς της χρήσης ενέσιμων υλικών σε διάρκεια συντήρησης του αποτελέσματος, σε ποιότητα αποτελέσματος λόγω της άνεσης που έχουμε να λιπομεταμοσχεύσουμε όση ποσότητα λιποκυττάρων απαιτούνται αλλά και σε κόστος θεραπείας λόγω της πολυετούς διάρκειας του αποτελέσματος.

Από ποια σημεία μπορεί να μεταφερθεί λίπος και σε ποια;
Όπως είπαμε, με την Power Assisted Lipoplasty (PAL) αφαιρείται το λίπος που περισσεύει σε κάποια περιοχή του σώματος. Το λίπος αυτό συλλέγεται και στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling= λιπομεταφορά) που το χρειάζονται, ώστε να αποκτήσει το σώμα τέλεια αρμονία. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Η λήψη του λίπους μπορεί να εφαρμοσθεί καταρχάς σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, κοιλιά και μπράτσα. Ιδιαίτερη λήψη λίπους μπορεί να γίνει και από την περιοχή του λαιμού (προγούλι), όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ως μεμονωμένη περιοχική λιποαναρρόφηση είτε ως στα πλαίσια του lifting στην περιοχή του προσώπου-λαιμού.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα ή χρειάζεται επανάληψη (στα σημεία που θα προσθέσουμε λίπος);
Το αποτέλεσμα της λιπομεταφοράς έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και με τις σύγχρονες τεχνικές όπου τα λαμβανόμενα λιποκύτταρα δεν κακοποιούνται αλλά είναι απόλυτα ικανά προς μεταμόσχευση μιλάμε για αποτελέσματα διάρκειας από 5 έως και 10 έτη ή ακόμα και παραπάνω.

Πονάει;
Η λιπομεταφορά με τοπική αναισθησία και μέθη είναι μια αξιοσημείωτα ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος. Ακόμα και εάν υπάρξουν ελάχιστες μικροενοχλήσεις κυρίως στα σημεία της συγκομιδής του λίπους αυτές υφίενται με απλά αναλγητικά (depon, ponstan, κ.τ.λ.).

Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση; Σε ποιο χρονικό διάστημα μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου, στην καθημερινότητά μου;
Η λιπομεταφορά αποτελεί επέμβαση ελαχίστης βαρύτητας και ο ασθενής μετά από 2 με 3 ώρες μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι άμεση από την επόμενη κιόλας ημέρα για μια εργασία γραφείου ενώ εάν απαιτείται σωματική εργασία αυτό μπορεί να γίνει άνετα σε 4-5 ημέρες.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε;
Το μόνο που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της λιπομεταφοράς είναι η μεγάλη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση. Βλέπετε ουσιαστικά μιας και πρόκειται για ζώντα λιποκύτταρα αυτά ακολουθούν τις αυξομειώσεις που υφίστανται και τα υπόλοιπα λιποκύτταρα του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι σε τυχόν μεγάλη απώλεια λιπώδη ιστού θα συρρικνωθούν και αυτά!

Μπορούν να το κάνουν όλοι; Υπάρχει κάποια ομάδα ανθρώπων που δεν μπορεί;
Η λιπομεταφορά αποτελεί ιδανική μέθοδο διόρθωσης ατελειών σε σώμα και πρόσωπο για όλους τους ανθρώπους οιασδήποτε ηλικίας. Ιδιαίτερα δε επιλέγεται ως μέθοδος όταν το ζητούμενο είναι η μακρά διάρκεια του αποτελέσματος. Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που εμφανίζουν γνωστή αλλεργία σε υλικά που χρησιμοποιούνται για πλήρωση ρυτίδων (fillers). Αντένδειξη αποτελεί η ανυπαρξία λίπους σε πολύ ισχνά άτομα καθώς και τα πολύ σοβαρά προβλήματα.

Που εφαρμόζεται;
Η λιπομεταφορά μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε σε πρόσωπο ή σώμα. Βρίσκει εφαρμογή πολύ συχνά στην αυξητική του στήθους όταν δεν είναι επιθυμητή η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ιδιαίτερα γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό. Ακόμα ένα άλλο συχνό σημείο είναι η περιοχή των γλουτών κυρίως στα ανώτερα σημεία τους όπου η τοποθέτηση λίπους οδηγεί σε ανόρθωση της περιοχής. Ουσιαστικά οποιαδήποτε σωματική περιοχή εμφανίζει εισολκή ή χαλάρωση μπορεί να υποστηρικτεί με την μεταμόσχευση λιποκυτάρρων.

Εκτός όμως από το σώμα η λιπομεταφορά βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή και στο πρόσωπο, κυρίως τις ρινοπαρειακές αύλακες και τα ζυγωματικά. Σε αυτές τις περιοχές τα λιποκύτταρα υποκαθιστούν ιδιαίτερα επάξια κάθε άλλη μορφή υλικού γιατί με το φυσικό τους αποτέλεσμα και την μακρά τους διάρκεια διορθώσεως υπερέχουν ολοκληρωτικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου σε σχέση με το υαλουρονικό που βάζουμε στα χείλη ή στα μάγουλα;
Όπως ειπώθηκε το σοβαρότερο πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια της χρήσης ενός αυτόλογου (προερχόμενου από το ίδιο σώμα) υλικού απαλλαγμένου από κάθε πιθανότητα αλλεργικής αντιδράσεως.

Πλεονέκτημα αποτελεί ακόμα η μεγάλη χρονική διάρκεια της διόρθωσης που η λιπομεταμόσχευση προκαλεί. (5 -10 έτη)
Πολύ σημαντική είναι και η φυσικότητα του αποτελέσματος και η ιδανική προσομοίωση της κανονικής εικόνας της περιοχής μετά την λιπομεταφορά.

Τέλος η μακροοικονομική μελέτη δείχνει περίτρανα πως η λιπομεταφορά αποτελεί την οικονομικότερη και ασφαλέστερη μέθοδο αποκτάστασης.

Η λιπομεταφορά στην βάση της τεχνικής της συμπεριλαμβάνει μαζί με τα λιποκύτταρα και μεγάλο αριθμό βλαστοκυττάρων που αφθονούν στο ενδοθήλιο των αγγείων που πορεύονται μέσα στον λιπώδη ιστό. Το λίπος που είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιοχές όπου βρίσκονται παλαιές μετεγχειρητικές ή μη ουλές οδηγώντας σε πολύ μεγάλη βελτίωσή τους κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή θεραπεία. Άρα βλέπουμε ότι η λιπομεταφορά μπορεί να δράσει και αναπλαστικά εκτός από αισθητικά.

Πόση ώρα διαρκεί όλη η διαδικασία;
Πριν την επέμβαση λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο ασθενής εξετάζεται προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης του. Ο ιατρός περιγράφει την όλη διαδικασία της επέμβασης και ποια αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται. Συχνά λαμβάνονται φωτογραφίες πριν και μετά την επέμβαση.
Η επέμβαση αυτή καθαυτή διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα.

Οι ασθενείς σύντομα μετά την όλη διαδικασία της λιπομεταφοράς βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και λειτουργικότητα. Δεν έχουν τα συμπτώματα της ναυτίας και της καταβολής που ακολουθούν τη γενική αναισθησία. Στις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς κινητοποιούνται πλήρως. Μετέπειτα πάντα επιστρέφουν στο γραφείο τους μέσα 1-2 ημέρες το πολύ.

Δρ. Ζήσης K. Μπουκουβάλας
Πλαστικός Χειρουργός
Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής νοσοκομείου «Metropolitan»
Διευθυντής της εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και Αναγεννητικής Ιατρικής “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Για επιπλέον πληροφορίες στο: www.drboukouvalas.gr
email: info@drboukouvalas.gr

Read More

And More