Ανοικτή και κλειστή ρινοπλαστική! Μάθε τα πάντα γύρω από την αισθητική επέμβαση…

H ρινοπλαστική είναι πλέον από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική εφόσον η μύτη παίζει βασικό ρόλο στη γενικότερη αισθητική ενός προσώπου και άρα στην ψυχολογία ενός ατόμου. Καταφεύγουν σε αυτή πολύ συχνά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες όχι όμως μόνο για λόγους αισθητικούς, αλλά και για επανορθωτικούς, όπως προβλήματα στην αναπνοή ή γεννητικές ανωμαλίες.

Ο Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου Πλαστικός Χειρουργός, Διευθύνων Σύμβουλος του Athens Beverly Hills Plastic Surgery
& Athens Beverly Hills Medical Group εξηγεί τη διαφορά της ανοικτής και κλειστής ρινοππλαστικής και δίνει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα γύρω από την επέμβαση.

ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΥΤΗ
Η ρινοπλαστική θεωρείται επιτυχημένη όταν διορθώνει τόσο το ανατομικό, όσο και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτήν, καθώς και όταν «ταιριάζει» με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και αισθητικές γραμμές (Dorsal Aesthetic Lines) του υπόλοιπου προσώπου ώστε να δείχνει φυσική και όχι «πειραγμένη». Η μύτη είναι μέλος του προσώπου που προβάλλεται, οπότε και η πιο μικρή αλλαγή στο σχήμα της μπορεί να μεταβάλλει ριζικά την εμφάνιση και να έχουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Όσο λιγότερο αντιληπτή είναι η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού, τόσο πιο επιτυχημένη θεωρείται μια ρινοπλαστική επέμβαση.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Δύο είναι οι βασικές χειρουργικές τεχνικές στη ρινοπλαστική: η κλειστή και η ανοικτή.

Η τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής προτιμάται όταν το κυρίως πρόβλημα του ασθενούς εντοπίζεται στη ράχη της μύτης και το ακρορίνιο απαιτεί μικρή μόνο τροποποίηση. Οι τομές αυτής της τεχνικής γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών και είναι ανεπαίσθητες.

Η μέθοδος της ανοικτής ρινοπλαστικής επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και χειρουργική ακρίβεια για αυτό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που απαιτείται λεπτομερής τροποποίηση του ακρορινίου (όταν δηλαδή η άκρη της μύτης είναι ασύμμετρη, υπερμεγέθης κλπ), όταν υπάρχει σοβαρή μετατραυματική βλάβη του σκελετού της μύτης (π.χ. μετά από ατύχημα), όταν γίνεται επανεπέμβαση για τη διόρθωση προβλημάτων μετά από προηγούμενη ρινοπλαστική και σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών. Στην ανοικτή ρινοπλαστική εκτός από τις μικρές ανεπαίσθητες τομές στο εσωτερικό των ρουθουνιών γίνεται και μια μικρή αόρατη τομή μεταξύ αυτών.

Και η κλειστή και η ανοικτή ρινοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος για τον ασθενή είναι αμελητέος, κάτι που εκπλήσσει ευχάριστα όσους προβαίνουν σε αυτήν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
H ανάγκη για μία τέτοια επέμβαση προσδιορίζεται μετά την επίσκεψη και συζήτηση με τον ιατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό ο ιατρός να κατανοήσει ακριβώς τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στο πρόσωπό σας, ποιο σημείο της μύτης θέλετε να βελτιώσετε και φυσικά να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για τη χειρουργική επέμβαση. Ένα σημαντικό σημείο στην επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι να έχετε κατασταλάξει εσείς, σε συνεργασία με τον ιατρό, για το τι είναι αυτό που θέλετε ακριβώς.

ΤΟ Q&A ΤΗΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Ο κ. Αθανασίου απαντά στις βασικές ερωτήσεις για να γνωρίζεις τα πάντα γύρω από την αισθητική επέμβαση στη μύτη:

Πόση ώρα κρατάει η επέμβαση;
Μία επέμβαση ρινοπλαστικής διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ωστόσο αρκετές φορές θεωρείται χρήσιμο για την ισορροπία των χαρακτηριστικών και του προσώπου να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, για παράδειγμα στο πηγούνι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος παραμονής στο χειρουργείο είναι μεγαλύτερος.

Είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο;

Συνήθως δεν απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο εκτός και εάν ο ιατρός κρίνει κατά περίσταση διαφορετικά.

Σε πόσο διάστημα μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από 10 μέρες. Εάν δεν σας ενοχλούν κάποια οιδήματα μπορείτε να γυρίσετε και νωρίτερα.

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει η ρινοπλαστική;
Για την αντιμετώπιση αισθητικών δυσμορφιών, η επέμβαση της ρινοπλαστικής (με εξαίρεση τη περίπτωση περιστατικών λαγόχειλου που γίνεται νωρίτερα), μπορεί να γίνει με ασφάλεια μετά την ηλικία των 16 ετών.

Πότε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό;

Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό όταν είναι φυσικό, όταν δηλαδή μια μύτη βρίσκεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και όταν δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού. Ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός διαθέτει πάντα το απαραίτητο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει την ποιότητα της δουλειάς του.

Περισσότερες πληροφορίες

Αthens Beverly Hills Plastic Surgery στo Κολωνάκι:
Καρνεάδου 41, τηλ.: 210 7230502

Αthens Beverly Hills Medical Group στη Γλυφάδα:
Βασιλέως Γεωργίου 12 και Λαοδίκης 33-35, τηλ.: 210 8949920, 210 8949090

Read More

And More