ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Παραμένουμε πιστοί στο ραντεβού μας και μέσα από τη στήλη του Q&A λύνουμε τις δικές σου απορίες. Ρώτησέ μας για δίαιτες, ισορροπημένες διατροφές και θέματα που απασχολούν τη σιλουέτα σου και σύντομα θα λάβεις μια απάντηση από τους ειδικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους και συνεργάτες του Δημήτρη Γρηγοράκη. Προς το παρόν μένουμε συντονισμένοι και διαβάζουμε τις ερωτήσεις που έστειλαν οι αναγνώστριες αυτή την εβδομάδα. Πάμε να δούμε…

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Ζυγίζω 94 κιλά με ύψος 1,61. Τι να κάνω για να αδυνατίσω; Τα έχω κόψει όλα αλλά ακόμα δεν έχω δει κανένα αποτέλεσμα. Μπορείτε να μου πείτε τι να τρώω;
Ζαχαρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ζαχαρούλα,
Σύμφωνα με το βάρος σου και το δείκτη μάζας σώματός σου, ο οποίος είναι 36,2 (με όρια 18,5-24,9), ανήκεις στην κατηγορία της παχυσαρκίας 2ου βαθμού. Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 54 κιλά. Είναι πολύ σημαντικό να χάσεις βάρος, όχι τόσο για λόγους αισθητικής, όσο για λόγους υγείας, καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα.

Σημαντικό θα ήταν να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.
  • Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 2-3 φορές όσπρια, 1 φορά κόκκινο κρέας .
  • Να πίνεις καθημερινά 1-2 ποτήρια πράσινο τσάι.
  • Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  • Κατανάλωσε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι βοηθούν στην απώλεια λίπους.
  • Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών.
  • Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή κατανάλωσε 1 γιαούρτι με μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα που έχουν προσθήκη ζάχαρης.
  • Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που να μειώνουν τα “ψωμάκια”; Κάνω σωστή διατροφή και άσκηση αλλά δεν βλέπω θεαματικό αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο!
Δανάη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Δανάη,
Για να χάσεις τα “ψωμάκια” και την περιφέρεια, χρειάζεται η μείωση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνεις και η επιλογή τροφίμων που βοηθούν την απώλεια λίπους από τα συγκεκριμένα σημεία. Τα τρόφιμα αυτά είναι από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, που δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες, που βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Τρόφιμα που περιέχουν φυτικές είναι κυρίως τα φρούτα, τα λαχανικά, ενώ οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες είναι κυρίως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ιδανικό βέβαια είναι η αύξηση της σωματικής άσκησης και της κατανάλωσης νερού και παράλληλα η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, ώστε να απαλλαγείς από τις κατακρατήσεις και το τοπικό λίπος.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 28 ετών με ύψος 1,68 και 87 κιλά. Όσα χρόνια θυμάμαι το εαυτό μου κάνω δίαιτες, αδυνατίζω και τα ξαναπαίρνω. Έχω κόψει πολλά πράγματα από τη ζωή μου, όπως σφολιάτες και γλυκά αλλά πάλι δεν γίνεται κάτι. Μου αρέσει πολύ η γυμναστική και καθημερινά κάνω 2 ώρες προπόνηση (διάδρομο, yoga, pilates, aerobic, ανάλογα το πρόγραμμα). Να σημειώσω ότι έχω θυρεοειδή και παίρνω χάπι τα τελευταία 10 χρόνια. Πιστεύετε ότι εκεί οφείλεται η δυσκολία μου να μειώσω το βάρος μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Σε ενημερώνουμε ότι το βάρος σου σε κατατάσσει στην κατηγορία του υπέρβαρου, όπως ορίζει και ο δείκτης μάζας σώματος σου ο οποίος είναι 30,8 (με όρια 18,5-24,9). Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 59 κιλά. Για λόγους υγείας καλό θα ήταν να χάσεις βάρος και να προσπαθήσεις να το συντηρήσεις, καθώς τα αυξημένα κιλά συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας. Όσον αφορά τον θυρεοειδή, εφόσον παίρνεις χάπια σημαίνει ότι βρίσκεται ρυθμισμένος. Επομένως με τη σωστή διατροφή και άσκηση θα μπορέσεις να φτάσεις το στόχο σου.

Σου δίνουμε κάποιες γενικές συμβουλές για μια σωστή διατροφή που θα σε βοηθήσουν να τρέφεσαι σωστά και να συντηρήσεις το βάρος σου:

  • Κατανάλωνε καθημερινά πρωινό γεύμα που θα σε εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου.
  • Κατανάλωσε αργά τα γεύματά σου και μάσησε καλά την τροφή σου.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 2-3 φορές όσπρια, 1 φορά κόκκινο κρέας.
  • Να πίνεις τουλάχιστον 5-8 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Όταν νιώθεις το αίσθημα της πείνας ενδιάμεσα στα γεύματα προτίμησε 1 φρούτο ή 1 σαλάτα ή 2-3 κράκερς.
  • Απόφυγε να τρως αργά το βράδυ. Αν πεινάς πιες 1 ποτήρι άπαχο γάλα ή φάε 1 γιαούρτι και 1 φρούτο.
  • Κατανάλωσε 2-3 σαλάτες καθημερινά, ωμές ή βραστές, αποτελούμενες μόνο από λαχανικά σε οποιαδήποτε ποσότητα.
  • Οι ποσότητες των γευμάτων πρέπει να είναι μέτριες. Όσο πιο προσεκτική είσαι στις ποσότητες, τόσο πιο εύκολα θα έχεις αποτέλεσμα.
  • Προτίμησε να χωρίζεις τα γεύματά σου σε μικρές και πολλές μερίδες.
  • Απόφυγε το αλκοόλ. Μπορείς να καταναλώνεις 2 ποτήρια κρασί 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • Προτίμησε ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως.
  • Ένταξε στην διατροφή σου τα δημητριακά και τα όσπρια, μειώνοντας τις ποσότητες των ζυμαρικών.
  • Αν σε πιάνει υπογλυκαιμία κατανάλωσε 1 κουταλάκι μέλι ή γλυκό του κουταλιού. Τα υπόλοιπα γλυκά καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Αν θες να φας έξω το βραδινό γεύμα προτίμησε μια μοσχαρίσια μπριζόλα και μια σαλάτα ή σουβλάκια κοτόπουλου, ενώ το μεσημέρι γευμάτισε ελαφρά.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Στο σπίτι κάνουμε μια προσεγμένη διατροφή. Τον τελευταίο καιρό αντικαταστήσαμε τα ζυμαρικά και το ψωμί με ολικής αλέσεως προϊόντα. Υπάρχει περίπτωση αυτά τα προϊόντα να μου προκαλούν το πρήξιμο που παρατηρώ τις τελευταίες εβδομάδες;
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γιώτα,
Θα σου συστήναμε να αποφύγεις την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως για λίγες μέρες, ώστε να βεβαιωθείς ότι είναι αυτά που σου προκαλούν το φούσκωμα. Στη συνέχεια μπορείς να υιοθετήσεις ένα είδος κάθε μέρα, έτσι ώστε να δεις αν κάποιο από τα παραπάνω τρόφιμα σου δημιουργεί πρήξιμο.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί πολλοί είναι κατά της ζαχαρίνης; Τι διαφορά έχει η ζαχαρίνη από το γλυκαντικό στέβια;
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η ζαχαρίνη είναι η παλαιότερη από τις μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες. Η ζαχαρίνη παράγεται από μια ουσία, τη μεθυλανφραμιλάση, η οποία βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια. Είναι τριακόσιες φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει μεγάλη διάρκεια. Επειδή αφήνει ελαφριά μεταλλική γεύση στο στόμα, πολλοί δεν την προτιμούν. Επίσης, η ζαχαρίνη δε μεταβολίζεται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, ενώ αποβάλλεται από τα ούρα. Τέλος, δεν αποθηκεύεται στους σωματικούς ιστούς.

Η στέβια είναι το μόνο φυσικό γλυκαντικό και εναλλακτικό της ζάχαρης με μηδέν θερμίδες. Είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς, είναι 150-300 φόρες πιο γλυκό από την κοινή ζάχαρη και όχι μόνο δεν βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει τη καλή υγειά των ούλων.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιολέτα Τζεμολλάρι


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More